Search
Close this search box.

Wat zegt chakrapsychologie over je gezondheid en hoe kun je jouw chakra’s helen?

Illuminate Body, Mind And Soul.

De zeven chakra’s in je lichaam zijn plekken in je lichaam, welke bestaan uit energetische activiteiten en levenskrachtenergie. Ze hebben een stoffelijke vorm gekregen in ons aardse lichaam en bevatten ontzettend veel informatie over ons lichaam en geest. Je kunt ze visualiseren als zeven plekken van energie in de vorm van een draaikolk. Zowel onze lichamelijke, emotionele, mentale en spirituele processen worden in deze centra opgeslagen en uitgedrukt. Ze vormen een spiegel voor hoe we in ons vel zitten. Hoe merk je dat een of meerdere chakra’s uit balans zijn? Hoe kun je ze helen?

Chakra 1: Muladhara

Wortel/basischakra | Fysieke identiteit | Functie: zelfbehoud

Muladhara is je basis chakra. Het staat voor je fundering. Veiligheid en geaardheid in je eigen lichaam. Het omvat voornamelijk het aardse.

Een disbalans van de wortelchakra kan zorgen voor een algeheel gevoel van ongemak en onveiligheid. Het voelt alsof je geen basis hebt om op verder te bouwen, omdat deze te instabiel is. Het is dan ook gewenst dat deze chakra geheeld wordt, omdat het invloed heeft op de bovenliggende energiecentra. Ook zul je misschien merken dat je een ongezonde relatie hebt met je lichaam en geest, met jezelf en met anderen. Bijvoorbeeld ongezond eten en te hoog/laag lichaamsgewicht. Om schijnveiligheid te creëren ontstaat er een overdreven focus op het materiële, uit angst voor tekorten. Er is een sterke behoefte aan zekerheid. Grenzen voor jezelf en anderen zijn vaag en je durft weinig ruimte in te nemen.

Heling van deze chakra kan door middel van traumabehandelingen zoals EMDR bij een aangewezen trauma-psycholoog. Werk aan je gevoel van veiligheid door te oefenen met aanrakingen (zoals haptonomie en massage) en beweging. Dit creëert vertrouwen in je eigen lichaam. Daarnaast helpt het om jezelf te aarden en te gronden in het NU. 

Affirmatie: Ik heb het recht om te bestaan

Chakra 2: Svadhisthana

Creativiteit & seksualiteit | Emotionele identiteit | Functie: zelfvoldoening

Svadhistana bevindt zich boven je wortel chakra, net onder de navel. Het is het gebied van seksualiteit, emoties en plezier.

Ervaar je een sterk gevoel van kwetsbaarheid en heb je problemen op het gebied van seks (afhouden of juist obsessief)? Dan kan het goed zijn dat svadhistana uit balans is geraakt. Je herkent het ook doordat je moeite ervaart met grenzen stellen, een gebrek hebt aan passie en innerlijk vuur en emotioneel flink uit balans kunt raken bij een life-event. Je stelt je afhankelijk op van anderen en hebt moeite om zelfstandig beslissingen te maken.

Leer om te gaan met schommelende emoties door ze te leren waarnemen en observeren en weet dat jij niet je emoties bent. Ga aan de slag met je innerlijke kind en stuur hem of haar liefde toe. Dit kun je eventueel samendoen met een therapeut. Leer fysieke en emotionele grenzen te creëren ten opzichte van jezelf en van anderen en vergeet niet om plezierige activiteiten in te plannen. Maak het leven leuk en vreugdevol voor jezelf, maak plezier!

Affirmatie: Ik heb het recht om te voelen

Chakra 3: Manipura

Wilskracht & zelfvertrouwen | Ego-identiteit | Functie: zelfbepaling

De manipura chakra bevindt zich net boven de navel en symboliseert onze autonomische ontwikkeling en zelfstandig te durven handelen.

Het gaat hier om helemaal jezelf te durven zijn. Een disbalans kun je herkennen door een gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde. Misschien houd je zelfs anderen op afstand uit zelfbescherming, blijf je graag op de achtergrond of stel je jezelf juist overheersend en dominant op met dezelfde reden. Je bent weinig standvastig in je eigen standpunten en dit maakt dat je beïnvloedbaar kunt zijn, wat het gevoel van een lage eigenwaarde versterkt. Disbalans van de Manipura uit zich lichamelijk in problemen met de spijsvertering en hypoglycaemie.

Heel jezelf door uit je comfortzone te stappen en risico’s te durven nemen. Volg je hart! Werk aan de diepe emotionele band met anderen en plan ontspanningsoefeningen in. Krachtige lichaamsbeweging zoals hardlopen of een vechtsport kan helpen om meer zelfvertrouwen te creëren. Oefen om zelfstandig beslissingen te nemen op basis van je gevoel en intuïtie zonder om de bevestiging van anderen te vragen.

Affirmatie: Ik heb het recht om te handelen

Chakra 4: Anahata

Liefde & evenwicht | Sociale identiteit | Functie: wisselwerking

Anahata is de chakra van de liefde. Het representeert het vormen van relaties en intimiteit met jezelf en met anderen.

Bij een disbalans ervaar je waarschijnlijk angst op het gebied van nabijheid en intimiteit in relaties. Je hebt een ongezonde relatie met liefde, of dit nu een gebrek aan empathie is of je hier juist een teveel voor hebt ontwikkeld. Daarnaast kun je een gevoel van eenzaamheid, somberheid en depressie ervaren. Je stelt je wellicht veroordelend op naar je omgeving en zelfs narcisme is een kenmerk. Andersom ben je meer gericht op anderen ten koste van jezelf, ben je snel jaloers, opofferend naar anderen, veeleisend en stel je je afhankelijk op.

Durf eerlijk en zonder oordeel te kijken of hier sprake van is. Geen zorgen: want liefde heelt alles. Ga aan de slag met je hart chakra door oefeningen en therapie te volgen op het gebied van intimiteit, relaties en zelfliefde.

Affirmatie: Ik heb het recht om te beminnen en bemind te worden

Chakra 5: Visshuda

Communicatie & zelfexpressie | Creatieve identiteit | Functie: zelfexpressie

Visshuda staat voor creatieve uiting en communicatieve vaardigheden. Het gaat hier over het uiten van jezelf en je stem laten horen.

Als visshuda uit balans is dan merk je dit voornamelijk aan de angst om te spreken. Een ander kenmerk is jezelf kleinhouden door je stem zacht en zwakjes te maken. Je ervaart een grote moeite met het verwoorden van wat je voelt en denkt. Het liefst val je niet te veel op: je lijkt passief en verlegen. Een andere vorm van disbalans is overcompensatie. Je zult dan juist veel spreken, hard praten en defensief reageren. Je kunt dominant overkomen, oordeelt over anderen en je hebt moeite om oprecht en vanuit puurheid naar de ander te luisteren.

Heling kan plaatsvinden als je jouw stem op een gezonde manier laat horen, zonder jezelf klein te houden of jezelf overdreven groot te maken. Dit kan door te zingen en te hummen of juist te oefenen in stil zijn. Probeer jezelf te uiten zonder erover na te denken, zoals intuïtief schrijven, schilderen, en tekenen. Lichamelijk kan het baat hebben om je bovenlichaam los te maken met behulp van massage, yoga en fysiotherapie.

Affirmatie: Ik heb het recht om de waarheid te spreken en te horen

Chakra 6: Ajna

Derde oog: intuitie en inzicht | Archetypische identiteit | Functie: grotere geheel

De ajna chakra is het zogenoemde derde oog. Het staat voor onze intuïtie, visualisatie en symbolisch denken.

Moeite met beeldend denken en je voorstellingsvermogen zijn belangrijke kenmerken van een verstoring in het ajna chakra. Voorbeelden hiervan zijn fantasie, dromen en vooruitdenken. Er bestaat voor jou dan vaak maar een waarheid en je kunt je moeilijk voorstellen dat dit niet de enige waarheid is. Andere kenmerken zijn ongevoeligheid, je dromen niet kunnen herinneren of juist veel nachtmerries hebben, slecht zicht (ogen) en hoofdpijn. Andersom kun je juist wanen, obsessies en hallucinaties ontwikkelen.

Het kan helpen om je aan te melden voor een kunstzinnige vorm van therapie of jezelf te ontwikkelen op kunstzinnig gebied. Prikkel je visuele beeldvorming! Je leert dan steeds meer om je gevoel met beeld te verbinden. Oefeningen die je kunt doen zijn visualiseren, bijvoorbeeld hoe je wilt dat de dag er morgen uitziet.

Affirmatie: Ik heb het recht om te zien

Chakra 7: Sahasrara

Goddelijkheid | universele identiteit | Functie: bewustzijnsontwikkeling

Deze chakra staat in verbinding met het Hogere, het Goddelijke. Het is de eenheid die je ervaart met het Universum en onthechtheid aan het aardse. Een balans van de aspecten aarde en universum.

Deze chakra is waarschijnlijk in disbalans als jij je twijfels hebt over het spirituele en de neiging hebt dit te normaliseren. Het is de kunst om starheid te voorkomen en jezelf intellectueel te ontwikkelen en tegelijkertijd de mogelijkheid van alles in te durven zien. Je bent je onbewust van je eigen oordelen en overtuigingen en je houdt je hieraan vast. Ook bij een disbalans in de onderste chakra’s zal de kruin chakra uit balans kunnen raken. Spiritueel geïnteresseerde mensen kunnen hier ook in doorslaan. Er treedt dan een dissociatie tussen lichaam en geest op.

Heling vindt plaats wanneer de verbinding met het lichaam, geest en emoties wordt hersteld. Laat spiritualiteit op een evenwichtige manier toe als onderdeel van je leven in balans met het aardse. Dit kun je effectief oefenen door middel van meditatie. Werk aan bewustwording en train je innerlijke getuige. Gebruik je denken en intellect als tool zonder je ermee te identificeren.

Affirmatie: Ik heb het recht om te weten

Chakra psychologie is ontzettend uitgebreid. Een mooi boek om je in te verdiepen is het boek ‘Handboek chakrapsychologie’ van Anodea Judith. Je lichaam bevat waardevolle informatie over je lichamelijke, emotionele, mentale en spirituele gezondheid. Luister naar jezelf en durf eerlijk te kijken naar disbalans in lichaam en geest. Alleen als je durft te doorvoelen en deze gevoelens durft te analyseren ontstaat er ruimte voor heling. Het kan helpen om een chakra scan te laten doen bij bijvoorbeeld een Reiki-behandelaar. Het voordeel hiervan is, is dat je niet wordt beïnvloed door je eigen interpretaties en dat er objectief wordt gevoeld op welke vlakken er heling nodig is. Een andere mogelijkheid is om zelf een Reiki 1 cursus te volgen. 

Welke chakra(‘s) verdient jouw aandacht en heling?

Sanne Langbroek (@sannelottelang) Sanne-Lotte is voormalig maatschappelijk werkster en nu holistisch therapeut & reiki master in opleiding. Ze begeleidt gevoelige vrouwen met angst- en stressklachten zowel online als in Holistisch Studio22. Enorme kattenliefhebber en Nieuw-Zeeland is haar obsessie.

 

 

 

 

Sanne-Lotte

Op 14 februari 2021 richtte Sanne-Lotte de Lightworkers Community op. Na een uitdagende periode in haar leven ontdekte ze het pad van bewustzijn, zingeving en energiewerk. Dit bevestigde wat ze diep van binnen altijd al wist: er is zoveel meer!
Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.