Search
Close this search box.

Hoofd en hart in balans – 3 tips voor meer innerlijke rust

Illuminate Body, Mind And Soul.

Als sensitieveling is het soms een flinke uitdaging om in balans te blijven. Het dagelijks leven vraagt veel van je. Je dient je continue bewust te zijn van je lichamelijke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid in een snel bewegende wereld, waar de mind sterk gewaardeerd wordt. Zingeving is voor velen het missende puzzelstukje voor een gelukkiger en betekenisvol leven. Hoe zorg je voor een blijvende balans tussen je hoofd en je hart in de hectiek van het dagelijks leven?

Je bestaanslagen: van binnen naar buiten

Als mens hebben we een aantal bestaanslagen welke uiteindelijk een holistisch geheel vormen. Van binnen naar buiten toe is dit onze ziel (kern), spirituele laag, mentale laag, emotionele laag, lichamelijke laag en tot slot de psychologische laag (onze persoonlijkheid) en de buitenwereld.

Van jongs af aan leren we om te voldoen aan (hoge) verwachtingen, te luisteren en te gehoorzamen. We leren om ‘erin’ te passen en mee te doen. Om het tempo van de samenleving bij te benen. Dit heeft impact op onze bestaanslagen. Een voorbeeld hiervan is dat we in Nederland een ontzettend snel wandeltempo hebben in vergelijking met andere landen. We hoppen van A naar B en vergeten daarbij in te checken met onszelf en te verbinden met het NU. Onze hoofd bevinden zich vaak ergens ver in de wolken, terwijl onze lichaam en ziel snakken naar een gezonde verbinding tussen beiden.

Onze hersenen zorgen ervoor dat wij in staat zijn om problemen die wij ervaren, op te lossen. We hopen vaak vooral dat externe oplossingen ons helpen om ons beter te voelen. Bijvoorbeeld flink sporten of mediteren en hopen dat dit de gouden oplossing is voor innerlijke rust. We raken teleurgesteld wanneer dit niet zo blijkt te zijn. We werken dan enkel op de buitenste lagen, zonder de binnenste lagen erbij te betrekken. Het kan dan voelen alsof de angel er nog niet uit is gehaald, terwijl we zo ons best hebben gedaan. Op deze manier jagen we een gelukkig leven achterna. De vraag is of we die op deze manier zullen vinden. Hoe zou het zijn als we niet van buiten naar binnen leven, maar vanuit de kern door alle lagen heen naar buiten leven? Dat je mediteert omdat je voelt dat je dit nodig hebt? Dat je sport omdat je lichaam erom vraagt? Dat je verbonden bent met je hart en vanuit die plek keuzes maakt?

Zodra we de verbinding met onze hart en ziel hervinden, helen automatisch de buitenste lagen mee. Onze kern bestaat namelijk uit energie en oneindige liefde, en liefde heelt alles. Ze gaat door alles heen.

Verleden, toekomst en het NU

Volgens Eckhart Tolle gaan onze gedachten enkel over het verleden of toekomst. Nooit over het werkelijke moment. De toekomst en het verleden bestaan niet en toch brengen we er oneindig veel tijd door. Soms zijn we zelfs bang geworden om in stilte te zijn met onszelf. Met onze omgeving en de gevoelens die het mogelijk met zich meebrengt. Op een of andere manier voelt het veiliger om onze gedachten af te leiden van het NU. Dit doen we door onszelf te prikkelen met nieuwe informatie, diep na te denken, oplossingen te zoeken voor zelfgecreëerde problemen van de mind, controle uit te oefenen, afleiding zoeken, enzovoorts.

Je mag je weer veilig gaan voelen in dit moment. Je mag weer gaan voelen dat alles al goed is. Acceptatie van wat zich aandient aan gedachten en gevoelens is een essentieel onderdeel van het leven in het NU. Net zoals het durven loslaten van de controle van de mind. We zijn zo vaak aan het vluchten en angstig voor pijn, dat we bijna zijn vergeten hoe het is om het gewoon te aanvaarden voor wat het is. We blazen het op, terwijl gevoelens slechts gevoelens zijn: wij zijn niet onze gevoelens en gedachten. Gevoelens zijn er om gevoeld en erkent te worden. Gedachten mogen worden opgemerkt zonder erin mee te gaan. Gelukkig hoeven we simpelweg niks te doen om in het nu te leven. Ons lichaam en onze ademhaling zijn altijd in dit moment. Je hoeft er enkel naar terug te keren, je hoeft enkel te ‘zijn’.

Aarden in het moment

Een aanvullende manier op de twee bovenstaande tips is om jezelf in dit moment te aarden. Dit komt eigenlijk op hetzelfde neer als jezelf terug in het NU halen. Nu horen we vaak genoeg dat het gewaardeerd wordt als je ‘met beide benen op de grond staan’. Maar wat houdt dit nou eigenlijk in? Wat is gronden/aarden en hoe doe je dat?

Aarden is het punt waar het hoofd en de ziel elkaar ontmoeten. Het opnieuw landen in je lichaam. Als je vaak met je hoofd in de wolken loopt, bijvoorbeeld tijdens het dagdromen, filosoferen, diep nadenken, werken en de automatische piloot, verlies je soms even het contact met je lichaam. Dit kun je nagaan door je aandacht te leggen op je heupen, benen, enkels en voeten. Hoe makkelijk kom je hierbij? Als je goed geaard bent, merk je dit doordat je snel contact maakt met je onderlichaam (benen, enkels, voeten), je ademhaling diep en natuurlijk verloopt en je focus in het nu ligt. Je kunt dan je hoofd als tool gebruiken zonder je erin mee te laten slepen.

Als je stevig geaard bent, ben je in verbinding met jezelf op lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak. Je voelt goed aan wat je nodig hebt en handelt daarnaar. Je bent niet langer bang voor de angst en pijn. Je laat ze toe en laat ze vervolgens van je afglijden. Emoties zijn meer stabiel doordat de mind minder invloed heeft op het voeden van gedachten. Je hoeft niet langer meer te vluchten voor gevoelens en gedachten. Ze mogen er zijn en hun intensiteit neemt af: ze verzachten. Je kiest ervoor om ‘omlaag’ te gaan en alsnog in verbinding te zijn met het spirituele. Er is een gezonde balans.

Ons hoofd bevindt vaak ergens tussen de wolken. Wanneer we vanuit de klachten die we daardoor ervaren zoals angst en stress, het missende puzzelstukje in religie en spiritualiteit hebben gevonden, is het extra belangrijk om te oefenen met bovenstaande tips. Je mag ze beschouwen als de basis waarop je verder kunt bouwen. Een gezonde balans op alle niveaus: that is where the magic happens. Religie en spiritualiteit is een prachtige vorm van zingeving en een manier om onszelf beter te leren kennen. Het geeft ons verdieping en een zielsmissie. Dit moment is waar het allemaal gebeurt. Wees aanwezig en neem het leven zoals het komt en gaat. Dan zal er een wereld voor je opengaan.

Sanne-Lotte (@sannelottelang) Sanne-Lotte is intuïtief counselor en holistisch therapeut & reiki master in opleiding. Ze begeleidt gevoelige vrouwen met angst- en stressklachten zowel online als in Holistisch Studio22. Enorme kattenliefhebber en Nieuw-Zeeland is haar obsessie.

Sanne-Lotte

Op 14 februari 2021 richtte Sanne-Lotte de Lightworkers Community op. Na een uitdagende periode in haar leven ontdekte ze het pad van bewustzijn, zingeving en energiewerk. Dit bevestigde wat ze diep van binnen altijd al wist: er is zoveel meer!
Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.