Search
Close this search box.

Volle maan in Vissen (augustus 2023): verwacht magie

Illuminate Body, Mind And Soul.

volle maan in vissen

Het sterrenbeeld Vissen is ongetwijfeld het meest spirituele en dromerige teken van de dierenriem. Het kan dan ook niet anders dan dat de volle maan in Vissen op 31 augustus (de tweede volle maan deze maand!) een flinke dosis magie aan je leven toevoegt. Wees dus niet verrast als je meer dan normaal te maken krijgt met mystieke ervaringen, heldere inzichten en bijzondere connecties.

De volle maan op 31 augustus wordt ook wel een supermaan genoemd, wat betekent dat de maan dichter bij de aarde staat dan normaal gesproken. Daarnaast valt deze volle maan soms ook samen met een blauwe maan, wat verwijst naar de tweede volle maan binnen één kalendermaand. En dit past weer helemaal bij Vissen.

De Vissen is dan misschien niet het meest praktisch ingesteld. Voor dat soort zaken kun je beter een aardeteken vragen. Op 31 augustus staat namelijk het tegenovergestelde teken van Vissen in de zon: Maagd. Deze heeft vooral een praktische kijk op het leven. We hoeven je dus niet uit te leggen dat deze twee tekens compleet tegengesteld zijn aan elkaar. Samen representeren ze de aarde (Maagd) en de hemel (Vissen). Het aardse en het goddelijke – beide zijden van dezelfde medaille.

Hoewel de zon staat voor onze egoidentiteit, het ‘masker’ dat jij draagt in dit leven, staat de maan voor onze emotionele beleving. Hoe gaan we met gevoelens om? Hoe komen dingen bij ons binnen? Hoe ziet onze emotionele belevingswereld eruit? Hoe ‘voelen’ we het leven?

Omdat de maan in Vissen staat en dit een waterteken is dat ook onze emoties beïnvloedt, is de kans dus zeer groot dat we rondom de volle maan in Vissen extra gevoelig zijn. Onderdrukte energieën vinden hun weg omhoog en werpen licht op onverwerkte zaken. In het geval van Vissen heeft zowel de lichte als de donkere kant van het onderbewuste geen grond onder de voeten – waardoor gedachten en gevoelens rondom deze periode dus extra ongrijpbaar en intens beleefd kunnen worden.

De betekenis van de volle maan in Vissen

De betekenis van een volle maan staat voor het einde van een cyclus. Het is een moment van afronding, waarbij we kunnen reflecteren op wat we hebben bereikt sinds de vorige nieuwe maan.

Rondom de periode van een volle maan kunnen emoties intenser en dieper worden gevoeld. Ook kunnen we lichamelijke klachten ervaren. Dit worden ascensiesymptomen genoemd.

Wat voorheen onder het oppervlak sluimerde, borrelt nu naar de oppervlakte. Vissen is een teken van waarheid. Zij is eeuwig op zoek naar de grote vraagstukken van het leven. Oppervlakkigheid dient hier niet. Je kunt er plotseling achter komen dat bepaalde zaken niet zijn wat het lijkt. Het laken van illusie wordt opgeheven – en het is alsof de maan en Vissen onze innerlijke oceaan in beweging brengen, waardoor gevoelens en gedachten loskomen die we misschien hebben onderdrukt of genegeerd. Deze momenten kunnen uitdagend zijn, maar bieden ons ook een kans om te groeien en te helen. En belangrijker nog: om een diepere verbinding met het leven aan te gaan vanuit wijsheid en waarheid.

Een van de krachtigste aspecten van de volle maan is haar vermogen om ons te helpen loslaten. Is verandering namelijk niet het enige zekere in het leven? Ze nodigt ons uit om de lasten die we dragen los te laten, of het nu gaat om oude wrok, angsten of vastgeroeste gewoonten die ons niet langer dienen. Het is een tijd om te vergeven, zowel anderen als onszelf, en ruimte te creëren voor nieuwe energieën en kansen.

Elke volle maan draagt haar eigen boodschap en energie. Soms roept ze ons op om moedig te zijn, onze passies na te jagen en onze dromen te omarmen. Andere keren herinnert ze ons eraan geduldig te zijn, te vertrouwen dat de juiste dingen op het juiste moment zullen gebeuren. In het geval van de volle maan in Vissen gaat het vooral om transcendentie versus gronding. Het volledig belichamen van een hoger bewustzijn in het hier en nu. De hemel op aarde ervaren (zoals we al eerder schreven: het zijn twee kanten van dezelfde medaille).

In essentie is de volle maan in Vissen een kosmische herinnering aan de eeuwige cyclus van verandering en vernieuwing. Het is een spiegel van onze eigen innerlijke reis, een uitnodiging om diep naar binnen te kijken en te ontdekken wat er in ons leeft, en uiteindelijk, om te omarmen wat we daar vinden.

Een supermaan en een blauwe maan: wat betekent het?

Een supermaan en een blauwe maan zijn beide fenomenen die bijzondere betekenis hebben in de astrologie. Wanneer deze gebeurtenissen samenvallen onder het sterrenbeeld Vissen, wordt de symboliek nog krachtiger en krijgen ze een diepgaande invloed op onze emoties en spirituele groei.

Een supermaan gebeurt wanneer de volle maan zich op haar dichtst mogelijke punt tot de aarde bevindt in haar elliptische baan. Hierdoor lijkt ze groter en helderder dan normaal. Astrologisch gezien wordt een supermaan vaak geassocieerd met verhoogde emotionele intensiteit. In combinatie met het teken Vissen, dat al bekend staat om haar emotionele diepgang en intuïtieve aard, kunnen de effecten buitengewoon krachtig zijn. Dit kan een periode zijn waarin onze intuïtie op zijn hoogtepunt is en we ons diep verbonden voelen met onze eigen emoties en die van anderen.

Een blauwe maan, aan de andere kant, verwijst naar de tweede volle maan binnen één kalendermaand. Dit is vrij zeldzaam, vandaar de Engelse uitdrukking “once in a blue moon”.

Dit voegt een extra laag van intensiteit en verdieping toe aan de volle maan in Vissen. In combinatie met het teken Vissen kan een blauwe maan de nadruk leggen op het loslaten van oude patronen en het omarmen van spirituele groei. We worden uitgedaagd om eerlijk te kijken naar de delen van onszelf die we hebben onderdrukt of genegeerd – en om deze aspecten vanuit een meer spiritueel perspectief te bekijken.

Vissen, als het laatste teken van de dierenriem, staat ook bekend als het meest spirituele teken, omdat het alle thema’s van de andere tekens omvat. Het vertegenwoordigt wijsheid, dromen, intuïtie en verbondenheid met het hogere zelf. Deze volle maan in Vissen – in combinatie met de supermaan en de blauwe maan – kan ons dus helpen ons bewustzijn naar een nieuw niveau te tillen.

Thema’s tijdens de volle maan in Vissen

Vissen is het twaalfde teken van de dierenriem en staat bekend om zijn diepe emotionele connecties, intuïtieve vermogens en spirituele aard. Ook de Vissen staat dus – net als de volle maan – voor het einde van een cyclus. Ze omvat alle lessen en lichte- en donkere aspecten van de voorgaande tekens van de dierenriem. Je kunt dus stellen dat de Vissen staat voor een hoger bewustzijnsniveau dat we bereiken wanneer we al het anderen hebben beleefd en uiteindelijk overstijgen. Spirituele en mystieke ervaringen tijdens de tweede volle maan in augustus zijn dus heel waarschijnlijk onder deze energie. De grootste les voor Vissen is om dit spirituele karakter te belichamen in het hier en nu, zonder in dromen op te gaan.

Andere thema’s van de volle maan in Vissen zijn:

 • Dromen en fantaseren
 • Intuïtie
 • Creatieve vermogens
 • Emoties en gevoelens
 • Flexibel/aanpassingsvermogen
 • Diepgaande connecties
 • Empatisch
 • Diepere waarheid
 • Gevoeligheid
 • Filosofie
 • Ongrijpbaar

Valkuilen van de volle maan in Vissen zijn:

 • Overgevoeligheid
 • Neiging tot escapisme
 • Besluiteloosheid
 • Gebrek aan grenzen
 • Verlies van focus

Daarnaast staat de zon tijdens de volle maan in Vissen in het tegenovergestelde teken Maagd. Dit geeft een interessant contrast tussen het spirituele en het praktische aspect van ons leven. Waar Vissen meer gericht is op de innerlijke wereld en verbinding met het hogere zelf, brengt Maagd grond onder deze spirituele kijk door ons aan te sporen tot praktische acties en het creëren van structuur.

Staat de Vissen bovenaan je lijstje om te vragen om je te helpen met je verhuizing? Waarschijnlijk niet. Maar de Vissen staat onder, achter, boven en voor alle praktische en analytische zaken van het leven: de waarheid achter alles. De sluier valt en alleen de essentie blijft over. Het innerlijk ‘weten’ vanuit de bron van al het bestaan. Een open hart dat altijd in verbinding staat met alle aspecten van het leven; het licht en het donker. En uiteindelijk dat wat deze dualiteit samensmelt tot een: Liefde.

Lees ook:

Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.