Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zo ontsnap je aan eenzaamheid in spiritualiteit – 4 tips

Illuminate Body, Mind And Soul.

Eenzaamheid in spiritualiteit kan een grote hindernis zijn om te overwinnen wanneer je ontdekt dat je een lichtwerker bent. Ben je opgegroeid in een nuchter gezin, ben je als kind afgewezen wanneer je spirituele ervaringen had of heb je mensen om je heen hebt die spiritualiteit afkeuren, dan kan er bij jou een programmaatje op de achtergrond draaien dat het sein op ‘onveilig’ zet wanneer je je spiritualiteit wil omarmen of erover wil praten. 

Heb jij het gevoel dat je niet veilig over jouw spiritualiteit, je ervaringen en je behoefte aan zingeving kan praten? Of ervaar je eenzaamheid in spiritualiteit? Volg dan deze tips om jouw sein op veilig te leren zetten.

1. Draag een edelsteen in je zak

Welke edelsteen voor jou het beste past hangt af van de steun die je zoekt. Zo past amethist bij het ontwikkelen van je spiritualiteit, rode jaspis bij aarden en manifesteren en citrien bij zelfvertrouwen en extraversie voor het verspreiden van jouw boodschap. Het dragen van een steen zal je helpen om de moed te hebben de kansen die je aanvoelt ook te grijpen. Hou de steen na het reinigen in je hand en zet de intentie moed erin. Of kies een andere intentie die past bij wat jij nodig hebt om je meer comfortabel te voelen wanneer je contact zoekt met anderen om je spiritualiteit verder te ontwikkelen.

2. Eenzaamheid in spiritualiteit? Vertrouw op je intuïtie en blijf trouw aan jouw eigen pad

Vertrouw op je vermogen om goed aan te voelen met wie je je ervaringen wel en niet kan delen. Wanneer je behoefte hebt om je ervaringen met iemand te delen die je vertrouwt maar je voelt angst opkomen, realiseer je dan dat jouw programmaatje ‘sein onveilig’ is aangegaan door de afwijzing die je in je jeugd hebt ervaren en dat dat geen afspiegeling is van de situatie waarin je je nu bevindt. Je bent in staat jezelf en jouw eigen spiritualiteit goed te keuren. Je hebt de goedkeuring van de ander niet nodig. Vertrouw erop dat wat jij vertelt harten raakt, ook als je niet de feedback krijgt die jij graag zou willen ontvangen. Zo blijf je trouw aan je eigen pad.

3. Bepaal jouw definitie van spiritualiteit en wees daarin authentiek

Hoe spiritualiteit eruit ziet, is voor iedereen anders. Wat zijn jouw spirituele talenten en wat voor ervaringen heb je? Wat wil je precies delen en met wie? Wat is je doel? Wil je diepere verbinding met je vriendinnen? Wil je graag gelijkgestemden ontmoeten? Wil je een boodschap verspreiden? 

Kortom, hoe ziet spiritualiteit er voor jou uit? Wat is jouw definitie en waar heb jij behoefte aan? 

Door de antwoorden op deze vragen helder te maken, zal je concreter kunnen praten over jouw spirituele ervaringen en zal het gemakkelijker voor je zijn mensen te vinden waarmee je aansluiting hebt. Dit kan een manier zijn om eenzaamheid in spiritualiteit te voorkomen. Zijn die mensen er in je omgeving niet, zoek dan activiteiten die passen bij hoe jij graag omgaat met jouw spiritualiteit. Misschien vind je gelijkgestemden binnen de hekserij, sluit je aan bij een meditatiegroep of een vrouwencirkel, of past een reiki cursus het beste bij jou.

4. Spreek over ervaring in plaats van waarheid

Wanneer je je goed bewust bent van het verschil tussen waarheid en ervaring creëer je respect voor de visie en ervaring van de ander. Twee mensen kunnen precies dezelfde ervaring op hele verschillende manieren beleven. Het is jouw ervaring wanneer je symbolen ziet tijdens een meditatie. Je buurvrouw kan tijdens dezelfde meditatie misschien helemaal geen symbolen zien, maar beleeft de meditatie emotioneel heel intens. 

Wanneer de ander jouw ervaring niet herkent maakt dat jouw ervaring niet minder waard, of onmogelijk. Voor jou is jouw ervaring de waarheid. Koester dat in je hart en trek jezelf niet in twijfel.  Respecteer het ontbreken van jouw ervaring bij de ander en sta er open voor wanneer de ander ervaringen deelt die jij niet herkent. Wanneer je dit principe toepast op je gesprekken met anderen zal je merken dat er meer ruimte ontstaat voor een nieuwsgierig gesprek over ervaringen door behoud van wederzijds respect voor elkaars waarheid, die voortkomt uit de opgedane ervaringen.

Lees ook:

Marjolein van Meel

Marjolein van Meel is de founder van Spiralz Reiki & Holisme, holistisch therapeut, coach en Reiki Master. Ook is ze overgangsgids. Haar missie is om iedereen die vast zit in een situatie die niet meer past weer in beweging brengen door holistische begeleiding. Ze motiveert je om te verwerken en los te laten, zodat je weer open kan staan voor al het moois in het leven. Power to you!
Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.