Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is mediteren? 6 tips voor beginners

Illuminate Body, Mind And Soul.

wat is mediteren

Mediteren is een manier om je bewustzijn te verhogen en meer in het moment te leven. Door meditatie leer je om een toeschouwer te worden van de sensaties en gebeurtenissen in je leven, zonder erdoor meegesleept te worden. Dit kan je doen door bijvoorbeeld te focussen op je ademhaling, te visualiseren of een mantra te herhalen.

Door regelmatig te mediteren, kan je deze vaardigheid steeds verder ontwikkelen en ervoor zorgen dat je geest meer ontspannen wordt. Dit heeft weer een positieve invloed op hoe je omgaat met uitdagingen en kansen in het dagelijks leven. Meditatie is niet alleen een tool om stress te verminderen en te ontspannen, maar voor sommigen ook een spirituele praktijk.

Door jezelf te trainen in bewustzijn en aandacht, kan je een diepere spirituele dimensie van het leven ontdekken. Dit opent de deur naar een wereld van nieuwe mogelijkheden en ervaringen die anders misschien aan je voorbij zouden gaan. 

Wat is mediteren? Meditatie als eeuwenoud ritueel in ons moderne leven

Meditatie is een eeuwenoude praktijk die zijn oorsprong vindt in het hindoeïsme en boeddhisme. In het boeddhisme is mediteren een belangrijk onderdeel van de praktijk, omdat het de geest traint om te concentreren en te focussen. Het is in het bijzonder het boeddhisme dat heeft bijgedragen aan de populariteit van meditatie wereldwijd. Mediteren werd in deze tradities beschouwd als een manier om de geest te zuiveren en te kalmeren, waardoor men een dieper begrip van de werkelijkheid kon krijgen. 

De Boeddha zelf, Siddhartha Gautama, was een toegewijde beoefenaar van meditatie en verlichtte zichzelf onder de beroemde Bodhiboom. Vandaag de dag wordt meditatie wereldwijd beoefend door mensen van alle religies en achtergronden, als een manier om rust, helderheid en verbinding te vinden in ons drukke moderne leven.

De voordelen van mediteren

Van oudsher wordt meditatie beoefend om geestelijke en spirituele ontwikkeling te bevorderen. Tegenwoordig wordt meditatie steeds populairder en wordt het in het westen vaak gebruikt als een manier om te ontspannen en stress te verminderen. Maar meditatie heeft veel meer voordelen dan alleen ontspanning.

Vanuit een holistisch oogpunt heeft meditatie positieve effecten op verschillende aspecten van het leven. Het heeft voordelen voor je fysieke lichaam, geest en spirituele welzijn.

Fysieke voordelen

Wanneer je regelmatig mediteert, kan je niet alleen je geest trainen, maar ook je lichaam helpen ontspannen en herstellen van stress. Dit heeft verschillende voordelen voor je fysieke gezondheid. Door meditatie kan je spierspanning verminderen, je hartslag en bloeddruk verlagen en je spijsvertering verbeteren.

Daarnaast kan meditatie ook je immuunsysteem versterken. Dit betekent dat je lichaam beter in staat is om ziekten en infecties te bestrijden. Dit is natuurlijk heel belangrijk voor je gezondheid en welzijn. Het is dus zeker de moeite waard om meditatie een plekje te geven in je dagelijks leven!

Mentale voordelen

Mediteren is een manier om je geest tot rust te brengen en je te concentreren op het observeren van je gedachten en emoties, zonder er reactief op te reageren. Dit kan helpen om gevoelens van angst en depressie te verminderen en je stemming en emotionele stabiliteit te verbeteren. Door meditatie kan je je bewust worden van patronen, gewoontes en conditioneringen in je denken en gedrag, zonder dat je erin vast blijft zitten. Dit kan je mentale gezondheid verbeteren en je helpen om nieuwe manieren van denken en kijk op het leven te ontwikkelen.

Spirituele voordelen

Door te mediteren kan je je spirituele welzijn diepgaand beïnvloeden. Concentratie op het bewustzijnsveld binnen en buiten jezelf kan je bewust maken van de verbinding tussen je lichaam, geest en ziel. Dit gevoel van verbondenheid kan leiden tot kalmte, innerlijke rust en een groter gevoel van betrokkenheid bij anderen en de wereld om ons heen. Het kan ook helpen om betekenis en zingeving te vinden in het leven, omdat je je realiseert dat er meer is dan alleen ons fysieke bestaan.

Een mooiere wereld

Meditatie kan voor lichtwerkers en hoogsensitieve mensen in hun dagelijkse leven enorm behulpzaam zijn. Het kan helpen om de geest te kalmeren, de innerlijke stem te horen en te verbinden met de essentie van wie we werkelijk zijn. Door regelmatig te mediteren, kan men bewustzijn ontwikkelen en tot spirituele ontwaking komen. Het kan ook helpen om te leven vanuit het hart, in plaats van alleen de mind te volgen. Als we trouw blijven aan onszelf en ons hart volgen, kunnen we bijdragen aan het creëren van een mooiere wereld.

wat is mediteren meditatie

De mythe van geen gedachten

Een veelvoorkomende mythe over mediteren is dat het betekent dat je geen gedachten mag hebben. Dit is verre van waar. Tijdens meditatie is het onvermijdelijk dat je gedachten zult hebben, want dat is nou eenmaal de natuur van de mens en haar brein.

Het doel van meditatie is daarom niet om gedachten uit te schakelen, maar om te leren ze te observeren en er niet aan vast te houden. Door te mediteren leer je om bewust te zijn van je gedachten, emoties en sensaties, zonder erin mee te gaan en erdoor te worden afgeleid. Het is een proces van het cultiveren van een staat van aanwezigheid en bewustzijn, waarbij je jezelf traint om te concentreren op het huidige moment in plaats van je zorgen te maken over het verleden of de toekomst.

Mediteren volgens boeddhisme en non-dualisme

Volgens de filosofie van het non-dualisme draait mediteren om het ontdekken van een werkelijkheid die verder gaat dan dualiteit – het idee van tegenstellingen zoals goed en slecht, juist en onjuist, of ik en de wereld. Mediteren houdt in dat je deze dualiteit overstijgt en eenheid ervaart met alles wat er bestaat. Het is niet de bedoeling om gedachten en emoties te onderdrukken of te negeren, maar om de aard van de geest te begrijpen en de werkelijkheid te zien zoals die is, inclusief alle emoties, gedachten en sensaties.

Non-dualistische meditatie moedigt aan om de geest te observeren zonder te oordelen of te hechten, in plaats van te proberen deze stil te maken of te beheersen. Het doel is om het bewustzijn te vergroten en te ontdekken dat het ware zelf al volmaakt is en niet afhankelijk is van externe omstandigheden.

Binnen het non-dualisme bestaan er twee vormen van meditatie. De eerste is de vorm waarin je je aandacht langdurig richt op één ding, zoals je ademhaling of een vlam. De tweede is een directere benadering waarbij je voorbijgaat aan deze focus en direct op zoek gaat naar de waarnemer in jezelf die deze focus kan waarnemen. Dit laatste is waar het non-dualisme om draait.

Mediteren volgens het Christendom en de Islam

In het christendom en de islam wordt meditatie vaak gezien als een manier om een diepere verbinding te krijgen met God of Allah en spirituele groei te bevorderen. Christelijke meditatie richt zich op het nadenken over Bijbelse teksten en gebeden, terwijl islamitische meditatie (muraqaba genaamd) gericht is op het ervaren van Allah’s aanwezigheid in het dagelijks leven en het bevorderen van spirituele reinheid en gehoorzaamheid aan Allah door middel van gebeden en recitaties van heilige teksten.

Het is belangrijk om te begrijpen dat er bepaalde vormen van meditatie zijn die niet in overeenstemming zijn met de geloofspraktijken van deze religies. Sommige New Age meditatievormen die gericht zijn op het bereiken van spirituele verlichting of het oproepen van bepaalde entiteiten worden bijvoorbeeld niet geaccepteerd. Als je twijfelt of meditatie overeenkomt met je eigen overtuiging, kun je dit altijd navragen bij iemand in je omgeving die hier kennis over heeft. Doe vooral wat intuïtief het beste voelt.

Tips om gelijk te beginnen

Als je net begint met mediteren, kan het lastig zijn om te weten waar je moet beginnen. Hier zijn een paar tips die je kunnen helpen om te starten met mediteren:

Kies een rustige plek waar je niet gestoord zult worden. Dit kan een stille kamer in je huis zijn of een rustige plek in de natuur.

Kies een comfortabele houding waarin je langere tijd kunt blijven zitten zonder te bewegen. Dit kan bijvoorbeeld een kussentje zijn op de grond, of een stoel met een rechte rugleuning.

Focus op je ademhaling. Adem diep in en uit, en richt je aandacht op het gevoel van de lucht en het leven dat door je heen stroomt. Als je merkt dat je afgeleid raakt door gedachten, breng dan rustig je aandacht terug naar je ademhaling (en vraag jezelf misschien zelfs eens af: ‘Wat is ‘het’ die deze gedachten waarneemt?’).

Probeer regelmatig te mediteren, bijvoorbeeld elke dag op hetzelfde tijdstip. Zo raak je gewend aan de routine en wordt mediteren steeds makkelijker.

Wees geduldig met jezelf en verwacht niet direct resultaat, en als je merkt dat je toch verwachtingen hebt, observeer deze dan op een afstand. Meditatie is een proces en het kan tijd kosten om te leren je lichaam en geest tot rust te brengen. Onthoud dat er vele lagen in jouw innerlijke wezen zijn die zich in de loop der jaren hebben opgebouwd en dat het tijd, liefde en zachtheid vergt om steeds dichter bij jouw essentie te komen, die van nature al rustig en ontspannen is. Blijf doorzetten en geef niet op!

Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.