Search
Close this search box.

Wat is holistisch?

Illuminate Body, Mind And Soul.

holistisch

Holistisch is een term die steeds vaker opduikt wanneer we het hebben over een gebalanceerde manier van leven. Maar wat is holisme nu eigenlijk? De term komt van het Griekse woord ‘Holos’, wat inhoudt dat meerdere onderdelen samen een geheel vormen. Zoals verschillende lichaamsdelen samen een lichaam vormen, zo wordt de mens als één geheel beschouwd. In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis van holisme, het belang van een holistische leefstijl en waarom het steeds meer aandacht krijgt.

Wat is holistisch? Een korte uitleg

Als mens bestaan we uit meerdere onderdelen, dat lijkt een vanzelfsprekende gedachte. Maar er schuilt een valkuil in dit principe die bekend staat als de tunnelvisie. Tijdens bijvoorbeeld een helingsproces kan de nadruk te veel liggen op een specifiek onderdeel. Neem bijvoorbeeld een gebroken been. In dit geval moet het been op de juiste manier worden behandeld en verzorgd. Maar tijdens het genezingsproces zal je merken dat de breuk niet alleen fysieke gevolgen heeft, maar ook invloed heeft op je emoties en geestelijke welzijn en andersom. Het is goed om te beseffen dat ons lichaam, geest, emoties en ziel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden op gebieden als energiebalans, gedrag, bewustzijn en mindset. Deze visie is dan ook wat holistisch wordt genoemd.

Holistisch: ook spirituele en energetisch

Naast de bekende fysieke, emotionele en mentale niveaus zijn er ook twee minder bekende niveaus, namelijk het spirituele en energetische niveau. Deze vijf pijlers worden holistisch genoemd en vormen samen de moderne holistische levensstijl en kunnen worden onderverdeeld in lichaam (body), geest (mind) en ziel (soul of spirit). Spiritualiteit en energie gaan over minder tastbare zaken zoals geloof, intuïtie, betekenis, heling en filosofie. De holistische visie leeft vanuit de visie dat je van binnen al helemaal compleet bent en dat je in de kern vrijheid, liefde en licht bent.

Veel hoogsensitieve en lichtwerkers mensen hebben van nature een sterke spirituele verbinding en weten dit bewust of onbewust, vaak al vanaf hun kinderjaren. Ze voelen zich anders en kunnen zich niet altijd vinden in de westerse maatschappij die vooral gericht is op denken. Holisme laat zien dat er een brug bestaat tussen onze aardse levensstijl en spiritualiteit, en dat beide naast elkaar kunnen bestaan en zelfs samen één vormen. Als je je verdiept in bewustzijnsverruiming zul je misschien zelfs ontdekken dat er helemaal geen scheiding is. Holistisch leven draait dus om het vinden balans op deze vijf niveau’s.

‘Jij als uniek mens in een oceaan van universele energie met alle anderen, al het leven, alle materie en alles wat is.’
– Marjolein Berendsen, Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn

Holistische levensstijl

Is het niet mooi om bewust te leven en balans te vinden op alle vijf niveaus: lichamelijk, emotioneel, mentaal, spiritueel en energetisch? Maar hoe pas je deze holistische levensstijl in de praktijk toe? Wat zijn de stappen en middelen die je hiervoor nodig hebt?

Begin bij jezelf en onderzoek op welk niveau je uit balans bent. Voel goed: wat heeft je lichaam nodig? Welke emotionele blokkades moet je overwinnen? Ben je goed geaard of heb je de neiging om in je hoofd te zitten? Holistisch in balans zijn voelt als een warme stroom vanuit de aarde naar het universum en terug, door je hele wezen. Waar stroomt de energie niet door of voel je verkramping en kou?

De diepere lagen van holistisch leven

Holisme gaat verder dan alleen aardse zaken, zoals het invullen van je belastingaangifte terwijl je angstvallig je trouwe ademhalingsoefeningen probeert te doen (we kennen het allemaal). Het biedt namelijk de kans om jezelf en de wereld op een veel dieper niveau te ervaren. Je graaft door de oppervlakkige lagen heen en ontdekt wat echt belangrijk is. Het kan dat ontbrekende puzzelstukje zijn dat je al zo lang zoekt, want volgens het holisme is een leven zonder zingeving niet compleet. Als je lang genoeg in je hoofd hebt geleefd, kan het voelen alsof je de verbinding met jezelf bent kwijtgeraakt en dat je niet meer weet wie je werkelijk bent. Door holistisch te leven, kun je deze verbinding herstellen en ontdekken waar het in de kern echt om draait. Dit besef is een enorme verrijking en zal invloed hebben op elk aspect van je leven.

holistisch

Hoe leef je een vervuld leven?

Er zijn ontelbare manieren om een vervullend en diepgaand leven te leiden. Denk bijvoorbeeld aan alle verschillende, alternatieve hulpmiddelen en manieren van dienstverlening, zoals acupunctuur, reiki, holistische therapie, klankschalen, yoga, kundalini en nog veel meer. Holistisch leven is een prachtige levenswijze die draait om bewustzijn, het volgen van je hart, balans en het versterken van de verbinding met jezelf, de aarde en het universum. Het is een verrijkende ervaring om steeds dichter bij je kern te komen, waarbij je steeds meer beseft dat alles er al is en altijd al is geweest. En voor het geval je het je afvroeg: Het is echt niet nodig om bij een holistische overtuiging een zandkleurige harembroeken en five finger shoes aan te schaffen, hoor. Holistisch leven in een modern jasje past ook gewoon in een spijkerbroek.

holistisch

Sanne-Lotte

Op 14 februari 2021 richtte Sanne-Lotte de Lightworkers Community op. Na een uitdagende periode in haar leven ontdekte ze het pad van bewustzijn, zingeving en energiewerk. Dit bevestigde wat ze diep van binnen altijd al wist: er is zoveel meer!
Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.