Holi-wat? De term holisme of ‘holistisch’ is in opkomst. Het wordt steeds meer gebruikt om een gebalanceerde manier van leven te beschrijven, waarin zingeving centraal staat. De officiële Griekse benaming ‘Holos’ betekent dat meerdere onderdelen maken dat iets een geheel is. Net zoals meerdere lichaamsdelen samen een lichaam zijn. Er lijkt hier steeds meer aandacht aan te worden besteed. De mens als holistisch geheel.

Holistische visie

Het lijkt misschien een logische gedachte jij als mens bestaat uit meerdere onderdelen. Toch schuilt er een valkuil in de mens die dit principe in gevaar brengt: de tunnelvisie. Het kan voorkomen dat er tijdens het helingsproces de nadruk wordt gelegd op een bepaald onderdeel. Neem als voorbeeld een gebroken been. In dit geval moet het been op een juiste manier behandeld en verzorgd worden. Tijdens het herstel zul je merken dat het breken van een been naast lichamelijke, ook je emoties en geestelijke staat van zijn beïnvloed. Emotionele stress kan bijvoorbeeld het genezingsproces van het been op fysiek niveau vertragen. De gedachten die je hebt over het voorval, hebben weer invloed op het genezingsproces. Lichaam, geest en emoties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden onze (energie)balans, gedrag, bewustzijn en mindset.

Naast het fysieke, emotionele en mentale niveau komen er nog twee minder bekende niveaus bij: spiritueel en energetisch. In totaal zijn dit de vijf pijlers van het moderne holisme als levensstijl. Ook wel onder te verdelen in lichaam (body), geest (mind) en ziel (soul). Spiritualiteit en energie gaan simpel gezegd over minder aardse zaken. Denk aan geloof, intuïtieve gaven, betekenis, heling en filosofie. Het draait om de visie dat je diep van binnen al compleet bent. Je bent vrijheid, liefde en licht. 

Veel hoogsensitieve mensen zijn geboren met een sterke spirituele verbinding en weten dit diep van binnen allang. Deze mensen worden ook wel lichtwerkers genoemd. Ze voelen zich anders en kunnen zichzelf niet altijd plaatsen in deze Westerse maatschappij, die voornamelijk de voorkeur geeft aan het ‘denken’. Holisme laat zien dat er een brug bestaat tussen onze aardse leefstijl en spiritualiteit. Ze mogen er allebei zijn. Ze kunnen naast elkaar bestaan. Het draait dus echt om balans.

‘Jij als uniek mens in een oceaan van universele energie met alle anderen, al het leven, alle materie en alles wat is.’
-Marjolein Berendsen, Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn

Holistische levensstijl

Leuk en interessant, toch? Het gaat over bewust leven en balans op lichamelijk, emotioneel, mentaal, spiritueel en zelfs energetische niveau. Hoe breng je deze manier van leven in de praktijk? Wat moet je precies doen en wat heb je daarvoor nodig?

Vraag jezelf af op welke van de vijf niveaus je in of uit balans bent. Wat heb ik lichamelijk nodig? Welke emotionele lading drukt er op mijn schouders? Ben ik goed geaard of zit ik veel in mijn hoofd? De essentie van holistisch leven is om lichaam, geest en ziel steeds sterker met elkaar te verbinden. Zie het als een soepele verbinding tussen de aarde en het universum die door je heen stroomt. Van je voeten tot aan je kruin (en verder). Goed geaard en zijn en tegelijkertijd open staan voor het spirituele.

wat is holistisch
Holistisch leven volgens de drie pijlers: lichaam, geest en ziel

Naast aardse zaken (zoals het invullen van je jaarlijkse belastingaangifte 🙃), leer je jezelf en de wereld om je heen op een diep niveau kennen. Je boort door te oppervlakte en komt uit op een plek waar je begrijpt wat er echt toe doet. Dit kan dat missende puzzelstukje zijn waar je al tijden naar opzoek was, want volgens het holisme is de puzzel zonder zingeving niet compleet. Na een lange tijd in het hoofd te hebben geleefd, kan het voelen alsof je de verbinding met jezelf bent kwijtgeraakt en even niet zo goed weet wie je eigenlijk bent. Hoe je jezelf verhoudt tot de wereld en waar het in de kern nu eigenlijk echt om draait. Gelukkig hoeft dit niet zo te blijven.

Holistische tools

In het dagelijks leven kun je een holistische levensstijl concreet vertalen naar bijvoorbeeld:

Hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt (bijvoorbeeld bij een holistisch therapeut) zijn klankschalen, tarot- en orakelkaarten, reiki en aromatherapie zoals auraspray. Het is een prachtige manier van leven en draait om bewustwording, het volgen van je hart, balans en het versterken van de verbinding met jezelf, de aarde en het Universum. Het is verdiepend en fijn om steeds dichter bij je essentie te komen. Alles is er namelijk al. Je hoeft echt geen witte gewaden of een zandkleurige harembroek aan te schaffen bij een holistische levensovertuiging (het mag natuurlijk wel, zoals op deze prachtige header afbeelding op deze. Maar dit hoeft niet. Ik noem het altijd spiritualiteit in een modern jasje. En dat mag ook gewoon lekker in je spijkerbroek.

Heb je vragen over holistisch leven? Stuur dan hier een mail of een DM op Instagram, dan proberen we je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.