Wat kunnen we leren van oude culturen en hoe vinden we onze balans erin?

Leestijd: 2 minuten

De Cosmovisie van de Andes (of zoals ik het ook wel noem, de filosofie van de Andes) gaat ervan uit dat alles intrinsiek met elkaar verbonden is, met liefde als verbindende schakel. Ook is tijd er circulair, niet lineair zoals hier in het Westen. De herinneringen aan voorouders, springlevend in hart en geest van familie. Waar voorouders ooit woonden, heeft betekenis en overleden familieleden hebben een eigen plek, een eigen tijd, om herinnerd te worden.

Als Westerse, jonge vrouw van half Molukse, half Nederlandse afkomst vertrok ik op mijn 26e voor lange tijd naar een prachtig Zuid-Amerikaans land, Peru. Geenszins een alledaagse beslissing, maar soms loopt je leven anders dan dat je het je hebt voorgesteld. Ik doorliep daar de fases van mijn leven. Alleen, maar altijd in verbinding, zonder het op te zoeken. Eerst onzeker, veilig in een metropool stad aan de kust, vervolgens voorzichtig nieuwsgierig in de oude Inca stad om daarna neer te strijken in “de stad van de eeuwige lente”. Ik heb er mijn eigen weg belopen, door verschillende lagen heen. In een cultuur die niet de mijne was, maar waar ik zoveel heb mogen leren, dat ik er met liefde op terugkijk. Inmiddels ben ik alweer tien jaar terug in Nederland, terug bij familie en vrienden.

Storytelling oud en nieuw

Altijd al, maar bewuster sinds mijn tijd in Zuid-Amerika, is storytelling de rode draad in m’n leven. Voorouderlijke verhalen die steeds opnieuw worden verteld, doordrenkt met geloof, alledaagse praktijken of mystieke gebeurtenissen. Niet alleen vanuit de Peruaanse inheemse volkeren, de roots van mijn kinderen, maar ook de Nederlandse en de Molukse, vanuit mijn eigen afkomst, maar daarover later meer. Hier in Nederland heb ik bijzonder veel respect voor hedendaagse storytelling, die van kunstenaars, artiesten, praktische dromers en doeners. Creativiteit dat in beeld, geluid, zang of dans een verhaal vertelt.

In de filosofie van de Andes, staat alles in directe relatie met de omgeving. Elk levend (en zelfs niet-levend) wezen; bomen, rivieren, de aarde, bliksem, insecten, rotsen, dieren, bloemen, heeft een persoonlijkheid en is samengesteld uit kawsay, wat levende energie betekent. Het ziet eruit als zijdeachtige draden, die zachtjes bewegen alsof aangewakkerd door een onzichtbare wind. Kawsay is toegankelijk en soms direct voelbaar, overdraagbaar via zintuiglijke ervaring of door elkaar te vertellen wat je ziet. 

Oude leringen van inheemse volkeren in het hier en nu– volg je hart, vindt verbinding

Wat kunnen we leren van oude culturen, en hoe kunnen we onze eigen balans erin vinden? Volg je hart, vindt verbinding. Met mensen, spullen, dieren, natuur. Niets is fout en alles wat je nodig hebt is er al. Hier zijn drie tips, uit de 5 steps towards beautiful U methode:

  1. Ga naar binnen. Er is diepe wijsheid in je eigen ziel en in de fysieke cellen van je lichaam. Probeer verbinding te maken met je diepere doel in het leven. Soms zie je die niet omdat je even afstand zou kunnen nemen van bepaalde dingen in je leven. Zo worden wonden uit je verleden zichtbaar. Daarna kan je beter naar je eigen aangeboren talenten en vaardigheden kijken.
  2. Ontdek nieuwe manieren van denken en leven. Overweeg een andere levensstijl, die goed bij je past. Meer planten in je huis, rommel opruimen, dingen weggooien die niet meer nodig zijn. Bepaal voor jezelf hoe je je beste leven kunt leiden. Schakel over op een ander eetpatroon, maak een moestuin aan, verdiep je in welke manieren er zijn je ecologische voetafdruk te verkleinen.
  3. Breng tijd door in de natuur. Vaak vinden de meest diepgaande momenten in ons leven plaats, wanneer je eens minder gebruik maakt van je mobiel, je laptop, je tv.  Begin eens met de stilte te verwelkomen. Maak een korte of lange wandeling in het bos, als je die mogelijkheid hebt. Loop naar het dichtstbijzijnde park, zet een stoel op je balkon, ga eens aan de slag in de tuin, koop bloemen of kruiden. Loop eens wat vaker een blokje om.

 

Saskia Tegels
Saskia (@enlacesaskia) is eigenaar van Enlace Creatief Leiderschap en auteur. Als 26 jarige reisde ze in 1996 af naar Peru, waar ze bleef tot haar 40e. Op het moment is ze bezig met ‘Ontrafeld’ een coming of age roman dat zich afspeelt in afwisselend Peru en Nederland.