Search
Close this search box.

De vijfde dimensie: lessen van inheemse volkeren

Illuminate Body, Mind And Soul.

vijfde dimensie

De vijfde dimensie is een concept dat me al geruime tijd fascineert. Sinds mijn kindertijd heb ik een diepe interesse gehad in spiritualiteit en ben ik vanaf mijn zeventiende de menselijke geest gaan verkennen. Het is belangrijk om te weten dat ik half Moluks ben en op de een of andere manier heb ik de wijsheid en kennis van mijn voorouders in me opgenomen.

Daarnaast ben ik op mijn 26e naar Peru gegaan om daar vijftien jaar te wonen en te werken, als onderdeel van mijn eeuwige zoektocht naar mezelf. 

In Peru kwam ik al in aanraking met de beleving van de vijfde dimensie voordat ik er theoretische kennis over had. Het land herbergt oude culturen die hun sporen hebben achtergelaten en waarvan de wijsheid en kennis over een hoger niveau van bewustzijn en eenheid voelbaar zijn. Pas later in mijn leven, nadat ik terugkeerde naar Nederland, kwam het woord in mijn vocabulaire: de vijfde dimensie, een prachtige balans.

Maar wat betekent de vijfde dimensie precies?

De essentie van de vijfde dimensie is verbinding, eenheid en liefde

In de huidige samenleving ligt er vaak veel nadruk op materiële bezittingen en succes. We worden regelmatig aangespoord om onze persoonlijke doelen na te streven en ons te richten op onze eigen behoeften en verlangens. Wat als we ons zouden richten op de behoeften en verlangens van anderen? De essentie van de vijfde dimensie is het creëren van een wereld waarin we ons bewust zijn van onze verbinding met alles om ons heen. Het draait om het cultiveren van een staat van onvoorwaardelijke liefde en eenheid. Maar hoe kunnen we deze staat van zijn bereiken?

Volgens het Peruaanse sjamanisme zijn er drie belangrijke stappen die we kunnen nemen om de vijfde dimensie te bereiken: bewustwording, transformatie en expansie. Deze stappen kunnen we allemaal nemen, ongeacht onze achtergrond of religieuze overtuigingen.

Stap 1: Bewustwording

De eerste stap is bewustwording. Dit houdt in dat we ons bewust worden van onze eigen gedachten, emoties en acties, en hoe deze van invloed zijn op ons leven. Het betekent ook dat we ons bewust worden van onze verbinding met alles om ons heen. We moeten ons ervan bewust zijn dat we allemaal met elkaar verbonden zijn en dat onze acties anderen beïnvloeden.

Stap 2: Transformatie

De tweede stap is transformatie. Dit impliceert dat we ons bewust worden van onze beperkende overtuigingen en deze omzetten in positievere en ondersteunende overtuigingen. We moeten ons bewust zijn van de gedachten die ons belemmeren en ze vervangen door gedachten die ons helpen groeien en ons potentieel bereiken.

Stap 3: Expansie

De derde stap is expansie. Dit betekent dat we ons bewustzijn vergroten en openstaan voor nieuwe ervaringen en mogelijkheden. We moeten ons bewust zijn van de kansen die voor ons liggen en ons openstellen voor nieuwe manieren van denken en handelen.

Volgens het sjamanisme staat de vijfde dimensie voor een wederkerige relatie tussen de mensheid, de natuur en de kosmos.

De vijfde dimensie vereist vertrouwen in jezelf

Voor mij persoonlijk is de vijfde dimensie een voortdurende reis. Het is een reis die me heeft geholpen mijn eigen gedachten en overtuigingen te begrijpen en te transformeren. Het heeft me geholpen om me meer bewust te worden van mijn verbinding met alles om me heen en me open te stellen voor nieuwe ervaringen en mogelijkheden, elke dag opnieuw. Het maakt de wereld om me heen echt magisch.

De reis naar de vijfde dimensie kan een uitdagend en soms verwarrend proces zijn als je probeert er controle over te hebben. Het vereist een rustig vertrouwen in jezelf, een langzaam tempo en het loslaten van zaken waar je toch geen invloed op hebt. Blijf bewust van je gedachten en emoties, zodat je beperkende overtuigingen kunt transformeren, want die zullen steeds weer opkomen. Zie ze als leerprocessen. Door je bewustzijn te verhogen, zonder een einddatum vast te stellen en door verbinding te maken met de kosmische dimensie, kun je je potentieel als menselijk wezen ontdekken en je leven op een dieper niveau verrijken.

Het concept van de vijfde dimensie biedt je een manier om onze realiteit op een dieper niveau te begrijpen dan alleen de fysieke wereld om ons heen. Het herinnert je eraan dat je meer bent dan alleen je fysieke lichaam en dat je verbonden bent met hogere bronnen van energie en bewustzijn. Door je te richten op onze persoonlijke groei en ontwikkeling, kun je je bewustzijn verhogen en de vijfde dimensie bereiken.

De vijfde dimensie vanuit het Peruaanse sjamanisme

In het Peruaanse sjamanisme wordt het bereiken van de vijfde dimensie gezien als een noodzakelijke stap in de evolutie van de mensheid. Het is een tijd waarin we ons potentieel als menselijke wezens kunnen ontdekken en onze plaats in het universum kunnen vinden. Het is een tijd van groei, transformatie en expansie. In deze tijd van verandering en onzekerheid kunnen we ons richten op de vijfde dimensie als een bron van inspiratie en hoop. Het herinnert ons eraan dat we meer zijn dan onze fysieke lichamen en dat we verbonden zijn met een hogere bron van energie en bewustzijn. Door ons te richten op onze persoonlijke groei en ontwikkeling, kunnen we ons bewustzijn verhogen en bijdragen aan de collectieve evolutie van de mensheid.

Door je te richten op liefde, verbinding en wederkerigheid kunnen we bijdragen aan een wereld waarin we in harmonie leven met elkaar en de natuurlijke wereld.

Een wederzijdse relatie met de wereld om je heen

Een ander belangrijk concept in het Peruaanse sjamanisme dat nauw verbonden is met de vijfde dimensie, is Ayni, een Quechua-woord dat ‘wederkerigheid‘ betekent. Het gaat om het begrip dat alles in het universum met elkaar verbonden is en dat we ons in een wederzijdse relatie bevinden met alles om ons heen.

Het idee van wederkerigheid is ook terug te vinden in de symboliek van de Chakana, het Inca-kruis dat de vier hoeken van de wereld vertegenwoordigt en symbool staat voor de wederkerige relatie tussen de mensheid, de natuur en de kosmos. 

De verbinding tussen de onderwereld, de aardse wereld en de bovenwereld

De Chakana symboliseert de drie werelden van de Andes-kosmologie: de onderwereld, de aardse wereld en de bovenwereld. Deze drie werelden zijn met elkaar verbonden door de verticale as van de Chakana, die staat voor de verbinding tussen het hogere bewustzijn en het aardse bestaan. Volgens de Andes-kosmologie leeft de mensheid momenteel in de vierde wereld, die wordt gekenmerkt door overheersing en uitbuiting van de natuurlijke wereld en onderlinge conflicten. De overgang naar de vijfde wereld, de wereld van harmonie en balans tussen mens en natuur, wordt gezien als een noodzakelijke stap in de evolutie van de mensheid.

Het begrip van de vijfde dimensie en de bijbehorende concepten zoals Ayni en de Chakana kunnen je helpen om je bewustzijn te verhogen en je op een dieper niveau te verbinden met de wereld om je heen. Of je nu wel of niet gelooft in de concepten van de vijfde dimensie en het Peruaanse sjamanisme, het kan interessant zijn om na te denken over hoe deze ideeën ons kunnen helpen ons bewustzijn te verhogen en een diepere verbinding met de wereld om ons heen te ervaren. Door je te richten op liefde, verbinding en wederkerigheid kunnen we bijdragen aan een wereld waarin we in harmonie leven met elkaar en de natuurlijke wereld.

Opleiding Intuïtieve Ontwikkeling door auteur Saskia Tegels

Saskia Tegels is de auteur van het boek ‘Ontrafeld‘, dat deel I is van een trilogie waarin ze haar persoonlijke verhaal vertelt over haar leven in Peru, waar de zoektocht naar culturele identiteit centraal staat. Dit jaar biedt Saskia haar opleiding ‘Intuïtieve Ontwikkeling’ aan, waarin ze anderen leert hoe ze hun eigen intuïtieve vermogens kunnen ontdekken en ontwikkelen. Meer informatie over de opleiding volgt later dit jaar, maar Saskia zal in augustus een workshop geven voor minimaal 10 deelnemers. Inschrijven voor deze workshop is mogelijk vanaf eind mei via haar website www.enlacecreatiefleiderschap.nl.

*Afbeelding van vecstock op Freepik

Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.