Search
Close this search box.

Leven vanuit dankbaarheid: 7 tips hoe je dit kunt doen

Illuminate Body, Mind And Soul.

dankbaarheid

In de vorige podcastaflevering heeft Antonietta gesproken over leven vanuit je hart, en dankbaarheid is een belangrijk aspect dat daarbij hoort. Leven vanuit dankbaarheid betekent bewust zijn van de positieve aspecten in het leven en deze waarderen, of het nu kleine dingen zijn zoals de zon die schijnt of grotere dingen zoals gezondheid en sterke relaties met dierbaren. 

Hoe kun je leven vanuit dankbaarheid? 

Dankbaarheid is een waardevolle eigenschap voor lichtwerkers, omdat het helpt om positieve energie te verspreiden, frequentie te verhogen, een optimistische mindset te behouden en goed voor jezelf te zorgen.

Er zijn verschillende manieren waarop je dankbaarheid in je leven kunnen integreren. Een daarvan is het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek. Schrijf dagelijks op waar je dankbaar voor bent. Dit helpt om je te concentreren op de positieve aspecten en de dag positief te beginnen. Een andere manier is het tonen van waardering naar anderen. 

Je kunt je omgeving laten weten hoe dankbaar je voor ze bent, en je zult verrast zijn om te zien wat er gebeurt in de energie wanneer je houding verandert. Of je dit nu doet door middel van een lief briefje, een oprecht woord van waardering, of gewoon door simpelweg “dankjewel” te zeggen, het heeft een krachtig effect op zowel jou als de mensen om je heen. Het verspreidt positiviteit, creëert een sfeer van dankbaarheid en versterkt de banden tussen mensen. Probeer het maar eens uit en zie hoe het de dynamiek in je omgeving kan veranderen.

Verleg je focus en mediteer

Een belangrijke stap is het verleggen van je focus. Vaak richten we ons op dingen die we missen of waar we ontevreden over zijn. Door onze focus te verleggen naar de dingen waar we dankbaar voor zijn, kunnen we ons concentreren op de positieve aspecten. Meditatie kan ook helpen om je gedachten te kalmeren en je te laten focussen op het heden, wat leidt tot een gevoel van dankbaarheid voor wat er op dat moment is. 

Blijf oefenen en maak het een gewoonte

Dankbaarheid is een houding die getraind moet worden. Het moet het liefst dagelijks beoefend worden om er een gewoonte van te kunnen maken (je hersenen leggen letterlijk nieuwe wegen aan!). Na verloop van tijd zal het makkelijker worden om vanuit dankbaarheid te leven. Leven vanuit dankbaarheid draagt bij aan een positieve en gelukkige mindset, waardoor we als mens op een gezonde manier kunnen omgaan met obstakels en uitdagingen die op ons pad komen. 

Zelfs in moeilijke tijden loont het om dankbaar te zijn

Dankbaar zijn voor wat we hebben kan ons ook helpen om moeilijke momenten het hoofd te bieden. Door je te richten op het positieve en dankbaar te zijn voor wat er wel is, kun je gemakkelijker omgaan met tegenslagen en positieve oplossingen vinden. Dankbaarheid is een bewuste keuze die je dagelijks kunt maken en die kan bijdragen aan een gelukkiger en meer voldaan leven. 

Journallen in een dankbaarheidsdagboek

Naast de genoemde oefeningen zijn er nog meer praktische tips die je kunt toepassen om dankbaarheid te cultiveren. Journallen door het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek is een krachtige oefening, waarbij je dagelijks opschrijft waar je dankbaar voor bent. Je kunt ook een dankbaarheidsbox maken, waarin je briefjes stopt met dingen waarvoor je dankbaar bent.  Op moeilijke dagen kun je een briefje uit de box halen en de inhoud lezen om jezelf eraan te herinneren waar je dankbaar voor bent.

Bouw momenten in van stilte en reflectie

Een andere praktische tip is om regelmatig momenten van stilte en reflectie in te bouwen in je dagelijkse routine. Dit kan bijvoorbeeld door elke ochtend en avond enkele minuten de tijd te nemen om te mediteren, ademhalingsoefeningen te doen of gewoon rustig te zitten en je bewust te zijn van je gedachten en gevoelens. Deze momenten van stilte kunnen helpen om je focus te verleggen naar dankbaarheid en positieve aspecten van je leven.

Deel je dankbaarheid en waardering met anderen

Daarnaast is het belangrijk om dankbaarheid te uiten naar anderen. Naast het tonen van waardering zoals eerder genoemd, kun je ook actief op zoek gaan naar manieren om anderen te helpen. Door iets te doen voor anderen, zoals vrijwilligerswerk, een vriendelijk gebaar of het delen van je kennis, kun je een gevoel van dankbaarheid creëren en bijdragen aan een positieve sfeer in je gemeenschap.

Wees dankbaar voor alle kleine dingen waarvoor je dankbaar bent

Tot slot is het nuttig om jezelf regelmatig te herinneren aan de kleine dingen in het leven waar je dankbaar voor kunt zijn. Denk aan de schoonheid van de natuur, een glimlach van een vreemde, een heerlijke maaltijd of een moment van ontspanning. Door je bewust te zijn van deze kleine momenten en ze te waarderen, kun je dankbaarheid in je dagelijks leven verankeren.

Dankbaarheid is een krachtige en waardevolle houding die je kan helpen om meer vreugde, tevredenheid en veerkracht in ons leven te ervaren. Het is een keuze die je elke dag kunt maken, ongeacht de omstandigheden waarin je je bevindt. Laten we samen streven naar een leven vol dankbaarheid en positiviteit!

Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.