Spiritueel ontwaken is een diepe realisatie dat er meer is dan je dacht. Dit besef kan naar voren treden na een bepaalde gebeurtenis, een situatie of een plotseling inzicht. Hoe dan ook: het kwartje is gevallen. In dit artikel lees je over spiritueel ontwaken en wat je kunt doen om met deze bijzondere fase om te gaan.

Wat is spiritueel ontwaken?

Spiritueel ontwaken kan ook omschreven worden als het wakker worden uit een droom of illusie. Het is de bewustwording van het feit dat je niet enkel je verstand bent. Plotseling ervaar je dat er zoveel meer is dan je al de tijd had gedacht. Misschien wist je het ergens wel, maar nu lijkt de sluier te zijn opgelicht. Dit besef heeft ervoor gezorgd dat je uit het oude bent gestapt. Uit het verstand en in het hart. Dit wordt een hoger bewustzijnsniveau genoemd.

Neem als voorbeeld een dier dat opgroeit in een kartonnen doosje. Onbewust voelt het wel dat er een oneindige wereld om zich heen schuilt, alleen heeft hij het niet op die manier leren zien. Het doosje -de muren- staan in dit geval voor de kaders van het denken. Het brein ziet simpelweg niet dat wat het niet kan waarnemen of verklaren. Onze hersenen zijn een geweldige tool om praktische oplossingen te bedenken en om te overleven, maar het is niet in staat om de grootsheid van God/Het Universum te bevatten. Dat kun je alleen waarnemen door het Zelf. Datgene wat we vaak beschrijven als ‘wie je ten diepste bent’.

In werkelijkheid is er niet zoiets als diep of ondiep. Alles wat je ziet is datgene en het was er al die tijd al, bewust of onbewust.

Alles wat je waarneemt is één. Alles is Zijn. Alles is ontstaan uit het Niets. JIJ bent Het. Tijdens je spirituele ontwaking is dit wat je op zielsniveau bent gaan beseffen en je lostrekt van je oude waarheid. De muren zijn gevallen, het kartonnen doosje is weg. Je kunt misschien niet verklaren wat je voelt, maar je hart weet genoeg. Dat is wat een spirituele ontwaking zo speciaal en puur maakt.

Het begin van spiritueel ontwaken

De eerste fase van spiritueel ontwaken kan gepaard gaan met het verlies van grip. Dat kan ontzettend angstaanjagend zijn. Het spirituele ontwaken is namelijk ook het onthechten van alles wat je hiervoor als normaal en vanzelfsprekend beschouwde. Het is rouwen. Er bestaat geen houvast meer aan het oude en geconditioneerde denken waarin je misschien wel vanaf je geboorte inzat. Het beeld dat je van de wereld had is in alle waarschijnlijkheid compleet ondersteboven komen te staan. 

Niet alleen in je denken, maar in je hele ‘zijn’ heeft zich een realisatie plaatsgevonden waarin je gewoon weet dat er meer is. De wereld die we als mensen hebben opgebouwd – inclusief alle zelfbedachte regels, waarheden en verhalen- zijn niet langer meer de waarheid. Je zintuigen en intuïtieve vaardigheden staan op scherp, alsof je plotseling toegang hebt tot een energieveld waar je je voorheen niet bewust van was. Deze overgangsfase naar je nieuwe bewustzijnsniveau kan vooral in het begin, overweldigend zijn.

Spiritueel ontwaken – Het loslaten van het oude en overgave aan de magie van het leven

Angst tijdens spirituele ontwaking

De gevoeligheid van je zintuigen (waaronder je intuïtieve vaardigheden), het wegvallen van je oude waarheid en het besef van het ‘Alles kan onveilig en onprettig aanvoelen. Hoe zou het voor de muis in de kartonnen doos zijn als hij plotseling wordt blootgesteld aan de grootsheid van het leven? Maak je hier niet druk om, dit gaat vanzelf weer voorbij. 

Angstgevoelens tijdens deze periode kunnen worden veroorzaakt door de ontkrachting van het Ego. Doordat je je niet langer meer compleet identificeert met het denken, raakt het Ego in paniek. Het kan namelijk niet meer voortbestaan zonder het denken. Dit is hetzelfde als de angst voor de dood, waarin slechts het denken niet meer zal voortbestaan maar jij Zelf wel. 

Je bent niet alleen

Spirituele ontwaking kan erg eenzaam voelen. Niet iedereen in je leven zal op verstandsniveau begrijpen wat jij nu op zielsniveau te weten bent gekomen. Probeer anderen niet mee te krijgen in je nieuwe inzichten als je merkt dat de ander daar nog niet aan toe is. Het grotendeel van de mensheid heeft nog geen spirituele ontwaking doorgaan en weet niet beter dan de kartonnen doos. Blijf op je eigen plateau en daal niet continue af uit een poging om begrip van je omgeving te krijgen. Herinner je jezelf eraan dat de verbondenheid met je omgeving altijd blijft bestaan op een dieper niveau dan het verstand. Dit is troostend. Weet dat in elk mens en elk object het sterrenstof schuilt wat ook in jou aanwezig is. Of we ons hier nu bewust van zijn of niet, of je nu ontwaakt bent of niet. Alles en iedereen is een verlicht onderdeel van de schepping. Deze prachtige waarheid verbindt ons allemaal.

Alles gaat voorbij

Laat je niet gek maken door angst en paniek. Alles gaat voorbij, ook deze turbulente periode. Geniet van het feit dat jij deze spirituele ontwaking mee mag maken. Na deze overgang sta je stevig gegrond in het feit dat er meer is. Dit zal een ongekend effect hebben op iedereen om je heen, zonder dat je hier moeite voor hoeft te doen. Een verhoogd bewustzijnsniveau voelbaar voor je omgeving: zij herkennen de puurheid bij jou die ook in henzelf zit. Zo ontwaken we elkaar en komen we steeds dichterbij die mooie, zachte wereld.

wijsheden-eckhart-tolle

LEES OOK:
Spirituele wijsheden van Eckhart Tolle die je helpen in de huidige tijd

Haal troost uit spirituele leraren

Er bestaan verschillende spirituele leraren die op hun eigen manier spreken en schrijven over spirituele ontwaking. Bekijk bijvoorbeeld de video’s Journey into awakening, The Beginning of Awakening en What does it feel like to awaken Spiritually? van Eckhart Tolle. Ook de boeken De kracht van het nu (Eckhart Tolle), Een nieuwe aarde (Eckhart Tolle), Geluk zonder voorwaarden (Michael Singer) en De diamant in jezelf (Gangaji) kunnen helpend zijn tijdens deze periode.

Spiritueel ontwaken: een nieuwe wereld

Wat een cadeau dat jij een van de mensen bent die spiritueel ontwaakt. Bedenk hoe mooi de wereld zal zijn als steeds meer lichtwerkers tot dit besef komen. Hoe zachtheid, vriendelijkheid, liefde, warmte en vertrouwen een steeds grotere plek zullen innemen – hoe de natuur haar balans zal herstellen en hoe het verstand plaats zal maken voor het hart. Hoe zie jij die nieuwe wereld voor je en wat zou jij graag veranderd willen zien?

Zorg goed voor jezelf

Zorg goed voor jezelf in deze momenten van spirituele ontwaking. Gebruik de holistische lagen en voel per laag wat je nodig hebt op fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel en energetisch niveau. Durf je hart te volgen en op jezelf te vertrouwen, ook al voelt je leven nu turbulent. Doe dingen waar je blij van wordt en plan het zo nodig in. Boek een massage, voetreflexsessie of vraag een holistisch therapeut om je te begeleiden. Laat al het oude los en treed in je nieuwe werkelijkheid: jij mag dingen doen waar je blij van wordt en dingen hoeven niet volgens aangeleerde manieren te gaan. Volg je hart en geniet van elk moment. Want spirituele ontwaking is zien dat vrede altijd al aanwezig was en dat de wereld zoveel mooier is dan je ooit had durven dromen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *