Hoe ademwerk de verbinding met jezelf kan versterken

Leestijd: 2 minuten

Ademwerk is een populaire methode om tot rust te komen en de verbinding met jezelf te herstellen. Wat betekent verbinding voor jou? De connectie met jezelf of juist de connectie met andere mensen? De samenleving waarin je leeft vraagt veel van je en we vragen ook veel van elkaar. De kans is groot dat je hierdoor uit verbinding gaat met jezelf. Hierdoor kan het ook lastiger zijn om je met een open hart te verbinden met de mensen om je heen.

De mate waarin jij je kunt verbinden met jezelf en anderen kun je aflezen aan je omgeving. We zijn elkaars spiegel. Wat zich in jou afspeelt zie je vaak terug in je buitenwereld. Door vanuit liefde verbinding te maken met jezelf, lukt het beter om verbintenis aan te gaan met je omgeving. Als jij liefde, compassie en licht uitstraalt door je te verbinden met je hart en ziel, komt het uiteindelijk weer bij jou terug vanuit de mensen om je heen.

‘’Verbinding met alles om je heen begint bij verbinding maken met jezelf’’

Ademwerk brengt lichaam en geest tot rust

Er bestaan meerdere manieren om verbinding te maken met jezelf, zoals: meditatie, wandelen op blote voeten, yoga of een energetische lichaamsmassage en breathwork (ofwel ademwerk). Met ademwerk kun jij je weer leren hoe je trouw blijft aan jezelf. De methode Beter ademen® is een methode die valt onder ademwerk waarbij je weer een diep contact maakt met je lichaam, geest en hart door het inzetten van ademoefeningen.

Een bodyscan voorafgaand aan ademwerk is ook een fijne manier om op te merken hoe het met je gaat. Het zorgt voor bewust contact met je innerlijke jij en je gedachten en gevoelens. Zonder oordeel observeer je hoe je lichaam voelt in het moment en mag je binnenkomende gedachten opmerken – maar ook laten zijn. Op deze manier geef je aandacht aan je gevoelens en aan wat er van binnen in jou leeft. We leven zoveel in het hoofd dat we vergeten dat we ook een lijf hebben.

Met Beter ademen® breng je de adem omlaag en verdiep je de adem naar onder in de buik, hierdoor ervaar je vrij snel rust en balans. De nadruk ligt op het uitademen waardoor het parasympatisch zenuwstelsel wordt geactiveerd die zorgt voor rust en herstel. Hierdoor verplaatst de focus zich van het hoofd naar het lichaam. Je voelt weer een diepe connectie met jezelf. De dingen die aangekeken mogen worden -zoals gedachten en emoties- gaan zich aan je tonen. In de onderbuik zit het KI punt. Door dit KI punt zijn we verbonden met alles en iedereen. Het is onze levensenergie, als deze goed doorstroomt ervaar je meer gezondheid, rust en innerlijke kracht. Het is ook de plek waar hart en ziel samenkomen.

Ademoefening om de verbinding met jezelf te versterken:

Deze ademoefening komt uit de ademwerk methode van Beter ademen® en kun je makkelijk alleen doen. Bijvoorbeeld als je last ervaart van innerlijke onrust, stress en het maken van keuzes. Het helpt je om je lichaam en geest te ontspannen, zodat je weer in je kracht komt te staan.

Ga rechtop zitten en zorg dat je comfortabel zit. Leg een hand op je onderbuik (net onder de navel) en leg je andere hand erbovenop. Blaas zachtjes de letter ‘F’ uit en voel hoe de buik onder je hand krimpt. Laat je buik langzaam los en voel hoe de adem vanzelf weer binnenkomt via de neus. Doe dit een aantal keer en hou je aandacht in de onderbuik. Voel dat je hiermee verbinding maakt met jezelf en het KI punt. Merk op hoe je hoofd tot rust komt en hoe je lijf ontspant. Als je deze oefening regelmatig herhaald en bewust je aandacht laag in de buik houdt, kun je de levensenergie steeds meer voelen stromen.

Voorkom dat je de verbinding met jezelf verliest door bewust en regelmatig op je ademhaling te letten. Plan de bovenstaande ademoefening in, bijvoorbeeld elke avond voor het slapen gaan. Ademwerk is niet voor niks zo populair. Het heeft een bewezen effect op zowel je lichaam en geest. Het is een krachtige powertool (die je altijd bij je hebt) om weer thuis te komen bij je zelf.

Dit artikel is geschreven door ademcoach Elisa Paauwe. Wil je meer weten over Elisa? Klik hier om haar website te bezoeken en om haar Beter Ademen® workshops te bekijken.