Zoek
Sluit dit zoekvak.

Jaarfeest Ostara 2023 – De betekenis van het keltische jaarfeest Ostara

Illuminate Body, Mind And Soul.

jaarfeest ostara 2023

Het jaarfeest Ostara is één van de feesten uit het Keltische jaarwiel en werd eeuwen terug al gevierd door de oude Kelten, Germanen & Saksen. Het jaarfeest Ostara in 2023 vindt plaats rond de lente-equinox van 20 maart, wanneer de dagen en nachten even lang zijn en de lente officieel begint. Ostara markeert het begin van het vruchtbaarheidsseizoen en wordt geassocieerd met nieuw leven, groei en het ontwaken van de natuur. Het is een tijd om de balans op te maken en te reflecteren op ons eigen innerlijke evenwicht.

Deze thema’s staan centraal tijdens het jaarfeest Ostara 2023

Tijdens Ostara staan vruchtbaarheid en het vrouwelijke centraal. Het jaarfeest wordt ook wel gevierd onder de namen ‘Oestara’ en ‘Eostre’, wat verwijst naar het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Tijdens Pasen worden eieren gebruikt als symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven. Van oudsher werden eieren rood (menstruatie), geel (zon) en groen (ontwakende natuur) geverfd. Boeren verstopten de eieren rondom hun akkers om vruchtbaarheid aan de grond te schenken. Hieruit ontstond de traditie van het schilderen en verstoppen van eieren.

Het jaarfeest Ostara vertegenwoordigt de leeftijd van 7 tot 14 jaar, waarin we vol energie zitten, spelen, creatief zijn en onze eigen identiteit ontwikkelen zonder ons veel aan te trekken van anderen.

Reflecteren en de balans opmaken

Laat je lichaam ontwaken en voel de nieuwe energie stromen tijdens het jaarfeest Ostara. Dit feest valt samen met de lente-equinox, wanneer dag en nacht even lang zijn en balans symboliseren. Het is een tijd om te reflecteren op jezelf en te voelen wat je niet meer dient. Wat mag je loslaten en waar wil je juist meer van ervaren in je leven? Het is als het afdoen van je winterjas en vooruitkijken naar nieuwe plannen: waar wordt je blij van? Nu de lente kriebels door je buik gieren is dit de meest krachtige tijd om je intenties voor de komende periode in te zetten. Doe bijvoorbeeld iets compleet nieuws, maak een wishlist of neem een moment om te journallen.

Het jaarfeest Ostara staat ook voor vitaliteit en levensenergie

Tot slot symboliseert Ostara onze natuurlijke levensenergie. In het bloeien van bloemen in de lente schuilt een universele les die in meerdere aspecten van ons leven te herkennen is. Een bloem weet namelijk perfect zelf wanneer hij tot bloei kan komen. Deze natuur – dit ‘weten’ – schuilt ook in ons. Daarnaast gaat een bloem niet open en dicht wanneer het goed uitkomt, omdat de bloem bijvoorbeeld een bepaalde voorkeur heeft of bepaalde gevoelens niet wilt ervaren.

Dit afsluiten en niet openstaan voor elk moment in ons leven, is wat onze levensenergie omlaag houdt volgens meditatieguru Burgs. ‘Als je je afsluit, verstikt je de levensenergie van je geest. Om volledig en krachtig te leven, is het belangrijk om elk aspect van jezelf met volledig bewustzijn en authenticiteit terug te winnen, zodat de stroom van het leven door je heen kan blijven stromen.’ zegt Burgs in de podcastaflevering Vitality of your Spirit.

jaarfeest ostara 2023
Neem een heerlijk kruidenbad en vier de vrouwelijke energie tijdens Ostara

Rituelen tijdens het jaarfeest Ostara

Bij het jaarfeest Ostara passen mooie rituelen die je samen of alleen kunt doen. Bijvoorbeeld het schilderen van eieren met mooie wensen en affirmaties erop, om ze te verstoppen of cadeau te geven. Je kunt ook een broodhaantje maken, jezelf reinigen en opladen in een heerlijk kruidenbad, je eigen rituele geurkaars maken of bloemenzaadjes zaaien met een intentie voor persoonlijke groei. Of probeer het recept van gastschrijfster Jolanda en maak deze heerlijke, lustopwekkende chocolade taart (yum!). Het is een feest van licht en vernieuwing, dus laat je energie stromen en vier het leven!

Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.