Search
Close this search box.

Jaarfeest Litha: De zonnewende en midzomer vieren

Illuminate Body, Mind And Soul.

jaarfeest litha midzomer zonnewende

Op 21 juni vieren we het jaarfeest Litha (ook wel zonnewende of summer solstice genoemd). Dit is het vierde feest in de cyclus van de Keltische kalender. Litha markeert het hoogtepunt van de zomer, de langste dag van het jaar waarop de vruchtbare natuur in volle bloei staat. 

Tijdens Litha nodigt het leven ons uit om te vertragen en te genieten van al het moois om ons heen. We nemen de tijd om uit de snelvaart trein te stappen en bewust te zijn van de groei en bloei die overal plaatsvindt. Niet alleen in de natuurlijke wereld om ons heen, maar ook binnenin onszelf. De dualiteit van binnen-buiten worden met elkaar verenigd, omdat wij de natuur zijn en zij is ons. Litha nodigt je uit om je opnieuw te verbinden met de volheid en energie van het leven en dit vanuit je hart uit te dragen op je eigen, authentieke manier.

Tijdens de midzomerviering staat de zon centraal – welke symbool staat voor innerlijk vuur, passie, vitaliteit, kracht en transformatie. Laadt jezelf op door de zonnestralen in je op te nemen en laat je inspireren door het eeuwige vuur dat in je brandt. Het Leven zelf.

De Keltische kalender bestaat uit 8 jaarfeesten

We zijn al halverwege het jaar, zowel op onze kalender als op de Keltische kalender. De Keltische kalender heeft de vorm van een cirkel en vertegenwoordigt de eeuwige cyclus van de natuur. Geboorte, groei, loslaten, dood en wedergeboorte – alle fasen van het leven volgen elkaar op. Deze cyclus begint met het feest van Yule, een tijd van rust en bezinning tussen een aantal levendige periodes. Daarna begint de wedergeboorte bij Imbolc, waarbij de natuur weer ontwaakt. Ostara en Beltane gaan beide over vruchtbaarheid, vernieuwing en de viering van het leven.

In totaal bevat de keltische kalender acht jaarfeesten:

  • Samhain – 31 oktober
  • Yule (midwinter) – 20 t/m 23 december
  • Imbolc – 2 februari
  • Ostara (lente equinox) – 20 t/m 23 maart
  • Beltane – 30 april 
  • Litha (Midzomer) – 20 t/m 23 juni
  • Lughnasadh – 1 augustus
  • Mabon (herfst equinox) – 20 t/m 23 september

Vanwege de tweedeling tussen overvloed en bezinning verdeelden de Kelten het jaar in slechts twee seizoenen in plaats van vier: zomer en winter. Hoewel de zomer voor ons nu begint – zowel qua weer als kalender – zagen de Kelten Litha als het hoogtepunt van de zomer. Vanaf deze dag zullen de dagen geleidelijk aan weer korter worden en neemt het licht langzaam af.

Litha viert de midzomer door stil te staan bij het leven

Litha is het laatste feest van dit jaar dat zich richt op de natuur, haar groei, vruchtbaarheid en welvaart. De natuur heeft haar hoogtepunt bereikt. Na Litha volgt het jaarfeest Lughnasadh in augustus. Deze draait om bewust stilstaan en dankbaarheid tonen voor alles wat de natuur ons de afgelopen maanden heeft geschonken. We kijken terug op een vruchtbaar seizoen en bereiden ons voor op de komst van de donkerdere dagen.

Rituelen: vreugdevuur, altaar en mediteren

Vreugdevuur

De zon staat centraal tijdens de midzomerviering. Om de zon te eren, bleven mensen vroeger wakker om de zonsopgang te zien en de zon op haar langste dag van het jaar te verwelkomen. Tijdens midzomernacht werden grote vreugdevuren aangestoken om de kracht van de zon te vieren. De vlammen van het vuur stonden voor de zon in al haar glorie – zij die ons licht en vruchtbaarheid schenkt. Je kunt zelf ook een vuurkorf aansteken (en misschien zelfs een dansje wagen). Bedenk hoe de vlammen alles meenemen en opruimen wat je niet meer dient, zodat je een diepere verbinding kunt aangaan met je zon energie in jezelf.

Altaar

Wat komt er in je op als je aan de midzomer denkt? Je kunt bijvoorbeeld bloemen, zomerkruiden of andere natuurlijke elementen in een altaar plaatsen. Symboliseer de zon door een kaars aan te steken en voeg een persoonlijk tintje toe met een foto van een geliefde zomerherinnering. Als je wilt, neem dan wat tijd voor, tijdens of na Midzomer om te mediteren. Het altaar is van jou, dus doe waar jij je goed bij voelt!

Yoga en de zonnegroet

De zonnegroet is een populaire yoga-oefening die perfect past bij de viering van Litha, het midzomerfeest. De oorsprong van de zonnegroet is te vinden in de oude Indiase yogatraditie. Het is een eeuwenoude yogaserie die bekendstaat als “Surya Namaskar” in het Sanskriet, waarbij “Surya” zon betekent en “Namaskar” begroeting. Het beoefenen van de zonnegroet is een manier om eerbetoon te brengen aan de zon, die in de yogafilosofie wordt beschouwd als een symbool van levensenergie en spiritueel bewustzijn.

Mediteren onder de gouden zon

Als je liever een kleiner feest viert zonder altaar, kun je de kracht van Litha voelen door een mooie plek in de natuur op te zoeken en te mediteren in de zon. Richt je aandacht op je omgeving. Kun je de vogels horen zingen, de krekels tjirpen en de kikkers kwaken? Kun je de zonnestralen zien die hun weg banen door de bomen? Kun je de kracht van de zon voelen en de zomerbries die alles om je heen doet ritselen? De natuur is op haar hoogtepunt en dat is een prachtig moment om het leven om je heen te waarderen. De kracht van Litha is overal. Niet alleen in de natuur maar ook in jezelf!

Lees ook:

Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.