Zoek
Sluit dit zoekvak.

Jaarfeest Beltane – De komst van de zomer

Illuminate Body, Mind And Soul.

Beltane is één van de acht feesten uit het Keltische jaarwiel. Op deze dag wordt de piek van de lente en de komst van de zomer gevierd. Beltane luidt een bruisende periode in dat in het teken staat van nieuw leven, vruchtbaarheid en passie. Dit jaar valt Beltane samen met de nieuwe maan in Stier op zaterdag 30 april. Dit zorgt voor een heerlijk vernieuwende energie.

Wat we vieren tijdens Beltane

Na de lenteviering Ostara, vieren we het leven tijdens Beltane. Beltane is een vrolijk en passioneel feest waarbij vruchtbaarheid centraal staat. Levenskracht, nieuw leven en de vurigheid van de zon horen er allemaal bij. Zing, dans en spring zonder grenzen. Wees zorgeloos – alles mag er zijn. De viering van Beltane geeft ons de ruimte om schaamte en angst los te laten en onze onbezorgde blijdschap te uiten, puur zijn zoals je bent. Beltane betekent ‘Mei’ in het Keltisch. Van oudsher wordt het jaarfeest dan ook op 1 mei gevierd.

De energie van Beltane en de nieuwe maan

De nieuwe maan valt op zaterdag 30 april in het dierenteken Stier. Het staat symbool voor een frisse start en nodigt ons uit om te reflecteren op het leven. Waar sta je nu? Wat wil je bereiken? Voelt het het prima zoals het nu gaat? Alles is goed en mag er zijn: het gaat om jou.

De stier is een typisch aardeteken en staat bekend om het aardse en fysieke. Deze energie helpt andere elementen om stevig en dichtbij de grond te blijven. De stier is een levensgenieter en heeft een duidelijke voorkeur voor een voorspelbare levensstijl in luxe en comfort. Denk aan lekker eten, een plezierige omgeving en fijne geuren. Stieren zien er graag verzorgd uit en zijn zelfverzekerd en nuchter. Sensualiteit, seks en verleiding speelt een belangrijke rol in het leven van de Stier, die overigens zeer trouw is aan zijn of haar partner.

Deze nieuwe maan en Stier energie houd je een grote spiegel voor als het om leefstijl gaat. Hoe vaak gun je jezelf iets ‘leuks’ zonder je daar schuldig over te voelen? Wat geeft jou echt plezier? Hoe voelt het om iets van jezelf te ontvangen? Het kunnen simpele dingen zijn, zoals een wandeling door het bos of over strand, of het kopen van een heerlijke parfum of een mooi kledingstuk. Door hierbij stil te staan wordt je bewust van je relatie met jezelf en met geven en nemen. Onderzoek wat jou een fijn gevoel geeft en durf het jezelf te gunnen.

De Stier is sterk verbonden met het aardse en het lichamelijke. Omarm je eigen sensualiteit en besteed extra veel aandacht aan je lichaam en aan het ‘hier-en-nu’ zijn. Zet muziek op waar je je prettig bij voelt en waar je op kunt dansen. Dans! Niets is zo bevredigend als jezelf heerlijk laten gaan op de muziek. Dance like nobody is watching!

Rituelen tijdens Beltane

Een bloemenkrans en verleidingsdans

De meiboom staat voor vruchtbaarheid is nu prachtig in bloei en laat zich makkelijk tot een krans vormen. Vroeger bonden ze linten aan de meiboom en dansten ze met de linten om de boom heen. Dit werd vroeger gezien als een verleidingsdans waarbij levensenergie opgewekt werd. Een andere leuke activiteit is het plukken bloemen en het maken van een bloemenkrans voor in je haar!

Een lustopwekkende chocoladetaart

Ken je de afrodisiacum taart nog? Deze lustopwekkende chocoladetaart past helemaal bij het passievolle en sensuele jaarfeest Beltane. Als je het toch niet helemaal ziet zitten om een chocoladetaart te maken, maak dan iets anders waar jij blij van wordt en wat je energie geeft! Gun jezelf een heerlijke maaltijd, zoals de Stier dat zichzelf gunt.

Vlammen tijdens het vuurfeest Beltane

Het Keltische jaarwiel telt acht jaarfeesten, waarvan er vier groots worden gevierd met vuur. Vlammen staan voor zuivering en vruchtbaarheid – zoals een Phoenix die herrijst uit het as. Maak een kampvuur (als dat verantwoord is natuurlijk) of steek een vuurkorf aan. Dans met je partner rondom het kampvuur en vier de liefde. Of kom bij elkaar in een groep en dans rondom. Eindig de dag door je gezicht te wassen met koud water of met dauw tijdens een vroege ochtendwandeling. Beltane is begonnen!

Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.