Search
Close this search box.

Violetta: ‘Ik geloof in het zelfhelende vermogen van de mens’

Illuminate Body, Mind And Soul.

zelfhelende vermogen

Violetta (29) is een kleurrijke persoonlijkheid die niet makkelijk in een hokje te stoppen valt. Zij doet haar naam eer aan – met haar obsessie voor de kleur paars en haar gelikte smaak voor kleding (sterrenbeeld weegschaal), kleurt ze elke grijze ruimte in met haar opvallende verschijning. Ze deelt met ons haar inspirerende visie over holistisch leven, haar besluit om zich te laten bekeren tot de Islam en haar persoonlijke reis.

‘Over mezelf vertellen is altijd een uitdaging. We zijn geneigd om vooral te vertellen wat we doen.’ Zegt Violetta, wanneer ik haar vraag om zich voor te stellen aan de community. ‘We praten in labels en kaders. In dit wereldse leven bepalen dingen -zoals verleden, familie, werk en je omgeving- wie je bent.’ Violetta is van oorsprong van Russische afkomst en is opgegroeid in Oezbekistan. Toen ze zo’n negen jaar was kwam ze naar Nederland. ‘Dit jaar word ik dertig, maar ik voel me niet een bepaalde leeftijd. Soms voel ik me net een tiener en de andere keer hoogbejaard.’ lacht ze.

Van werken in de sales tot holistisch coach en kunstenares

‘Een van mijn passies is het voeren van diepe gesprekken met andere mensen. Ik heb vanaf ongeveer mijn zestiende, tien jaar lang in de sales gewerkt. Na mijn studie tot Sociaal Juridisch Dienstverlener ben ik ambtenaar geworden. Ik heb toen voornamelijk bij gemeentes gewerkt. Als ambtenaar en jongerencoach kon ik mijn passie deels uitvoeren, maar toch miste ik altijd de kern.’ 

Het uitpluizen van de kern is iets wat Violetta altijd al heeft gedaan. ‘Als jong meisje zocht ik al naar the meaning of life. Dus na mijn studie ben ik me gaan verdiepen in het leven en heb ik verschillende rijke ervaringen opgedaan. Zo ben ik in 2019 naar India afgereisd en heb ik me laten onderdompelen in de wereld van mindfulness en yoga. Daarna heb ik een coach-opleiding (NLP Master) afgerond. Dit jaar heb ik mijn eigen praktijk Arts of Healing opgestart – een lang beloofde droom die uitkwam. Ik heb ook een grote passie voor kunst en voor heling. Vanuit deze combinatie is Arts of Healing ontstaan. Nu ben ik holistisch coach, trainer en kunstenares. Maar uiteindelijk gaat het erom wie we in ons hart en ziel zijn.’ Voegt ze eraan toe.

De combinatie van heling en kunst als therapievorm

Als holistisch coach geeft Violetta familie opstellingen, meditaties en kunst workshops. Daarnaast is ze trainster bij Dream Support. Hier geeft ze voorlichting aan jongeren in Amsterdam over een gezonde leefstijl en bewustwording. Ook geeft ze trainingen aan vrouwen over diversiteit en opvoeding. ‘Ik heb altijd al de wens gehad om voor de groep te staan. Als trainster heb ik de juiste combinatie gevonden. Door mijn interesse in mensen en de diepe helingsreis die ik zelf heb afgelegd, kan ik nu andere mensen begeleiden naar hun kern vanuit mijn eigen ervaring en expertise. Verder ben ik creatief aangelegd en houd ik van schilderen. Ik heb verschillenden schildercursussen gedaan. Wat me daar opviel was de worsteling van andere mensen tijdens het creatieve proces. Ik ging daar toen onbewust mijn coach-technieken en gevoeligheid toepassen. Dit bleek uiteindelijk een mooie brug te zijn voor creatieve therapie workshops. Allemaal losse puzzelstukjes die bij elkaar gekomen zijn en ik ben nog steeds bezig om er een totaalbeeld van te maken. Ik verzamel al mijn kennis, levenslessen en passies en doe vervolgens hetgeen ik kan en ik leuk vind.’

Bekeren tot de Islam was meest uitdagende keuze

Niet alles loopt op rolletjes. Zeker voor coaches en therapeuten lijkt het soms alsof zij de gouden formule hebben gevonden voor een gelukkig leven. Niets is minder waar. ‘Het leven is een reis. Een waar je bergen gaat beklimmen en gaat zwemmen, rennen, lopen, vliegen, dansen, huilen en lachen. Er zijn verschillende mensen in mijn leven geweest die mij verschillende uitdagingen en levenslessen gegeven hebben. Mensen die ik moest laten gaan waar ik van hield, omdat dit beter voor mij bleek. Het opkomen voor mijn eigen identiteit en leven was een groot thema. Tien jaar geleden heb ik de keus gemaakt om me te bekeren tot de Islam. Dat was een van de grootste uitdagingen van mijn leven, omdat mijn beide ouders het niet accepteerden. Dit is helaas nog steeds zo. Ik heb geleerd om standvastig te zijn en om te doen waar mijn hart warm van wordt. Dat is niet altijd simpel, maar wel mooi en puur.’

Het loslaten van de overtuiging niet goed genoeg te zijn 

‘Een van mijn overtuigingen was dat ik niet goed genoeg ben en dat ik mezelf constant moest bewijzen. Deze overtuiging steekt nog steeds weleens de kop op. Ik laat het deel voor deel los. Verder kan ik dingen die niet voor mij bestemd blijken te zijn, juist weer heel snel loslaten en er vrede mee sluiten. Ik zie het leven als een leerschool met verschillende leermeesteres en uitdagingen. Ik kijk altijd positief naar het leven en de gebeurtenissen die op mijn pad komen. Als je er een lering uit kan halen, dan ga vanzelf in mogelijkheden denken.

Dutjes doen zijn een magisch medicijn

Als ik aan Violetta vraag wat haar heeft geholpen om over haar moeilijkheden heen te komen, blijkt onder andere haar positieve instelling bij te dragen aan meer happiness. ‘Het helpt mij om met mijn beste vriendinnen te praten. Het is helend en geeft mij extra energie. Ik laat dingen snel los en ga gewoon weer verder met mijn leven. Dit doe ik door mij te focussen op de fijne en positieve dingen die het leven biedt. Zie het zo: je kan hekel hebben aan de regen of je kan erin gaan dansen. Ik doe het tweede. Ook daarin kan je huilen, boos zijn en pijn hebben, maar dan dans je met je tranen tot er een glimlach verschijnt. Niet te vergeten: slapen is mijn magic medicine. Dutjes hebben een helend effect op mij. 

Holistisch en gebalanceerd leven 

Met regelmaat spreek ik Violetta over holisme. Een holistische levensstijl en streven naar balans betekent voor iedereen wat anders. ‘Holistisch leven klinkt in onze tijd bijna een luxe. Een hip woord dat door veel mensen gebruikt wordt. Voor mij is het back to basic. Vanuit mijn jeugd in Oezbekistan kan ik mij nog goed herinneren hoe dit was, daar heb ik fijne herinneringen aan. Je leert om de kleine dingen te waarderen en om daar gelukkig mee zijn. Genieten van wat de natuur ons gegeven heeft en daar ook goed en liefdevol mee omgaan. Waarderen wat je al hebt en daar dankbaar voor zijn.’

Het herkennen van disbalans bij jezelf is een proces van bewustwording. ‘Als ik uit balans ben, dan voel ik dat ik vermoeid en overprikkeld raak.’ Zegt Violetta. Fysiek krijg ik last van migraine en spierpijn en zit ik vast in mijn nek en schouders. In het contact met anderen voel ik dan vaak de neiging om te gaan pleasen. Zo ben ik goed voor de ander, terwijl het eigenlijk een signaal is om goed te zijn voor mezelf. Er kunnen emoties naar boven komen, wat weer voelbaar is in mijn lichaam. Of ik ben aan het malen over iets waar ik geen invloed op heb en wil dan graag antwoorden vinden en krijgen.’

Terug in balans

Op het moment dat je spanning of disbalans in jezelf opmerkt wordt het soms ongemakkelijk. Want hoe los je dit nu op? ‘Wat mij in het geval van disbalans helpt is om genoeg te slapen. Ik zorg goed voor mijn lichaam en pak rustmomentjes met een kop thee of koffie. Accupunctuur, energiewerk, fysiotherapie of een bezoekje aan de chiropractor zorgen ervoor dat mijn lichaam zich weer kan herstellen. Vaak pak ik er een (zelfhulp)boek bij die precies te maken heeft met het thema waar ik mee worstel. Zo krijg ik inzichten en antwoorden over mijn gevoelens en begrijp ik mezelf veel beter. Andere manieren die mij helpen te ontspannen zijn bidden, schilderen, praten met mijn besties, filosoferen (terug naar waar het echt om draait) en mijn coach-opleiding.’

Het vermogen om jezelf beter te maken 

Ik geloof voornamelijk in ons zelfhelende vermogen en dat alles voor ons in de natuur te vinden is, zoals plantmedicijnen. Tijdens mijn coach-opleiding heb verschillende, helende interventies mogen ervaren. Deze hebben een grote impact op mij gehad – in positieve zin. Dit gun ik ook anderen mensen. Een mooi voorbeeld is het deelnemen aan retreats. In groepsverband ontstaat er een magische energie en heb je mensen om je heen die je helpen. Je staat er niet alleen voor. Ook het delen van elkaars verhalen en ervaringen en de herkenning bij elkaar in een groep is helend. Je deelt samen verdriet, leed en blijdschap. 

Het Release Retreat op 5 juni 2022 in Bergen (Noord-Holland)

Het betekent veel voor mij dat ik samen met Parwana een eerste retreat mag organiseren. Het is iets waar ik diep van binnen al zo lang naar verlangde. Iets doen waar ik blij van word en waar ik achter sta. Ik mag iets doen waar ik goed in ben en wat mij energie geeft. Dat betekent ook delen van mezelf geven (kwetsbaarheid) en me vanuit een pure intentie met anderen kunnen verbinden. Ik ben dankbaar dat ik dit met mijn zielsmaatjes Parwana en Sanne-Lotte kan doen. Zij zien mij echt. Zij geven mij energie en zij laten mij nog meer groeien en shinen. Samen maken we een goed team. I love them!

Een boodschap van Violetta aan jou

Hoe moeilijk en uitdagend het leven soms ook kan zijn: ga er met compassie en liefde mee om. Alles heeft een reden en een doel, maar jij bepaalt dat deze reden de hoogste intentie heeft. Vanuit die hoogste intentie wees jezelf en geeft de beste en liefste stukken van jezelf aan deze wereld. Laat je licht shinen, want we hebben meer lichtjes nodig.

zelfhelende vermogen

Sanne-Lotte

Op 14 februari 2021 richtte Sanne-Lotte de Lightworkers Community op. Na een uitdagende periode in haar leven ontdekte ze het pad van bewustzijn, zingeving en energiewerk. Dit bevestigde wat ze diep van binnen altijd al wist: er is zoveel meer!
Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.