De avond valt en je maakt je klaar voor het naar bed gaan. Maar zodra je ligt, overvalt je een licht gevoel van onrust en tijd tekort. Je voelt je buik verkrampt en beseft plotseling de eindeloze lijst met taken die je de volgende dag te wachten staat. Je vraagt je af hoe mensen zoals Beyoncé dit elke dag weer voor elkaar krijgen.
Ontspannen werken, het huishouden runnen, zorgen voor je gezin, voldoen aan sociale verplichtingen, tijd besteden aan je hobby’s en de dingen waar je vervulling uit haalt – is het überhaupt mogelijk om dit allemaal te doen met de beperkte tijd die je hebt? En nog belangrijker, hoe kun je dit doen vanuit totale ontspanning en balans?
Alle ballen hooghouden: hoe doe jij dat dan?
Ik betrap mezelf er vaak genoeg op dat ik mezelf gehaast door het huis beweeg, stijfjes en met mijn hoofd in de wolken. Soms denk ik dat ik de enige ben die worstelt met een chronisch gevoel van tijd tekort. Die ene vriendin die moeiteloos haar drie kinderen opvoedt, het huis netjes houdt en altijd vol energie en vrolijkheid haar sociale verplichtingen nakomt. Je herkent het misschien wel. Maar als ik verder vraag in mijn omgeving, herkennen de meeste mensen dit gevoel van tijd tekort maar al te goed.
Het antwoord op de vraag “Hoe doe je dat allemaal?” is bijna altijd hetzelfde: “Ik doe ook maar wat!”. Dus besloot ik op zoek te gaan naar de spirituele betekenis van tijd en hoe we meer evenwicht en ontspanning kunnen ervaren in ons dagelijks leven. Voor mijn mede-tijdtekortkomers en voor mezelf.
De spirituele betekenis van tijd
Een van de bronnen waar ik me altijd tot haast bij gebrek aan helderheid over een bepaald onderwerp is Eckhart Tolle. Hij schrijft steevast: “Tijd is een illusie.” Volgens hem is het gevoel van tijd verbonden met het mentale proces van het verstand. Wanneer we onszelf identificeren met dit mentale proces, richten we ons op het gevoel van verleden en toekomst. Eckhart benadrukt dat alles alleen maar in het huidige moment gebeurt. “Er is nooit een moment in je leven geweest waarin je leven niet nu was, en dat zal ook nooit gebeuren,” schrijft hij in zijn boek “De kracht van het nu.”
Rupert Spira, een andere leraar op het gebied van non-dualiteit, bevestigt deze visie. Hij zegt: “We ervaren een gedachte over het verleden of de toekomst, maar nooit het verleden of de toekomst zelf.”
Tijd lijkt dus een aangeleerd concept te zijn dat zijn bestaansrecht enkel te danken heeft aan ons verstand. Deze conditionering ontstaat doordat we leren om onze ervaringen in het leven te koppelen aan het concept van ’tijd’ – het verleden en de toekomst.
Ram Dass daagt ons uit om te onderzoeken wat er gebeurt wanneer onze gedachten, zintuigen en emoties stil zijn. Wat blijft er dan over? Er is een aanwezigheid, een waarnemer die alles tijdloos waarneemt. Dit is het bewustzijn, het ‘Ik Ben’ dat alles voelt, ziet, ruikt en ervaart als object, zonder zelf een object te zijn. Het is datgene wat alles en niets tegelijk is, een staat van zijn die verder reikt dan de begrenzingen van tijd.
Een reis naar het eeuwige nu
Denk eens aan een moment waarin je volledig de tijd vergat. Een moment van totale overgave en flow, waarin je één werd met de activiteit en de wereld om je heen leek te vervagen. Het leek alsof de tijd stil stond en alles moeiteloos verliep. Misschien was het tijdens een ontspannen vakantie waarin je van dag tot dag leefde zonder voortdurend op de klok te kijken. Of een herinnering uit je kindertijd.
Wat als we kunnen vertrouwen op het moment en de natuurlijke cyclus van het leven, in plaats van constant afhankelijk te zijn van onze agenda’s en klok? Kunnen we voelen wanneer de herfst nadert, zonder naar onze kalender te kijken? Kunnen we ons bewust zijn van de komst van onze menstruatie zonder een herinnering nodig te hebben?
Wat me het meest fascineert is: Hoe kan het dat wanneer je je minder druk maakt en in het moment leeft, er juist meer gedaan lijkt te worden? Dat tijd niet meer lijkt te bestaan?
Laten we eens naar dieren kijken als voorbeeld. Dieren hebben geen conceptueel besef van tijd. Ze zijn eenvoudigweg een deel van de natuur en leven van moment tot moment. Dit herinnert ons eraan om terug te keren naar de essentie.
Maar wat is eigenlijk het doel dat we willen bereiken nadat al onze taken zijn voltooid? Vaak streven we naar een specifiek moment in de toekomst. Maar dat moment zal nooit echt komen als onze gedachten constant gericht blijven op de toekomst, terwijl we het huidige moment niet waarderen.
De kenmerken en gevolgen van een chronisch gevoel aan tijd tekort
Welke kenmerken herken je uit deze lijst? Ga eens bewust na op welke leefgebieden jij je identificeert met het gevoel van tijd en voel wat dit met je doet.
Emotioneel welzijn:
- Stress
- Overspannenheid/burn-out
- Vermoeidheid
- Gevoel geleefd te worden door externe ‘verplichtingen’
- Gevoel van constant tekortschieten
- Angst voor verandering
- Angst voor de dood
- Angst om iets te missen
Mentale helderheid:
- Vol/druk hoofd
- Veel gedachten
- ‘Is dit het nou?’
- Onvermogen om in het moment te leven en te genieten
- Verminderde creativiteit en inspiratie als gevolg van tijdgebrek
- Gevoel van stagnatie en het vastzitten in een sleur
Fysieke gezondheid:
- Uit verbinding met je lichaam
- Lichamelijke klachten
- Onvoldoende rust en slaap krijgen
Balans en relaties:
- Onbalans tussen werk en privéleven
- Onvoldoende tijd voor ontspanning en plezier
- Verwaarlozing van relaties door gebrek aan tijd
- Moeite met prioriteiten stellen en keuzes maken
- Beperkte tijd voor reflectie en zelfreflectie
- Verlies van gevoel voor de natuurlijke ritmes en seizoenen
- Overal ja op zeggen (of juist altijd nee zeggen)
Zelfzorg en voldoening:
- Gebrek aan zelfzorg
- Gevoel van urgentie en druk om altijd productief te zijn
- Gevoel van overweldiging door een volle agenda
- Gevoel van constant achter de feiten aan te lopen
Het ervaren van tijdtekort kan zich manifesteren op verschillende gebieden van ons leven, en het is belangrijk om aandacht te besteden aan elk van deze leefgebieden om een gezonde balans te bereiken.
Tips om het gevoel van tijd tekort te verminderen
Het bepalen van je behoeften en prioriteiten.
Sta af en toe stil en neem de tijd om te reflecteren, koers te bepalen en te ontdekken wat echt belangrijk voor je is in plaats van alsmaar door te gaan. Ontdek wat jouw wensen en behoeftes zijn en omarm deze. Laat je niet verleiden tot vergelijken met anderen, want ieder heeft zijn eigen pad en tempo. Durf keuzes te maken die in lijn zijn met jouw waarden en doelen.
Prioriteiten stellen
Maak een lijst van al je activiteiten en rangschik ze op volgorde van prioriteit. Identificeer je top vijf en geef ze een cijfer van 1 tot 5 op basis van hun belangrijkheid. Zo kun je je energie en tijd richten op de taken die er echt toe doen. Wees ook niet bang om dingen te schrappen. Je kunt nou eenmaal niet alles tegelijk. Dit kan trouwens per periode en fase verschillen, dus voel je vrij om op je prioriteitenlijst terug te komen.
Voldoende zelfzorg plannen
Reserveer momenten in je agenda voor ontspanning, rust en activiteiten die jou energie geven. Boek desnoods een heerlijke massage of behandeling.
De 80/20-regel bij het plannen
Focus op de 20% van de activiteiten die de meeste waarde opleveren en besteed hier 80% van je energie aan. Dit zorgt voor efficiëntie en vermindert het gevoel van tijd tekort.
Liever twee dingen goed te doen dan vijf dingen half
Concentreer je op kwaliteit en geef jezelf toestemming om andere taken los te laten. Hierdoor kun je je aandacht beter richten en ervaar je meer diepgang en voldoening in je werk en leven.
Laat je hoofd een tool zijn
Maak een plan, maar leer ook om het vervolgens los te laten. Ga er ook vanuit dat dingen soms gewoon anders lopen. Vertrouw erop dat alles is zoals het moet zijn en dat je met een flexibele en luchtige houding beter kunt omgaan met stress en verandering dan wanneer je alles zo serieus neemt en zwaar maakt.
Mediteren
Misschien wel de meest belangrijke tip: neem elke dag even de tijd om te mediteren, waarbij je je gedachten tot rust brengt en je bewust verbindt met het energieveld van bewustzijn. Dit helpt je om helderheid te creëren, stress te verminderen en meer bewust te leven.
Zie je gevoel van tijd tekort als een liefdevolle reminder
In een wereld waarin tijdtekort de norm lijkt te zijn, is het belangrijk om je bewust te worden van de illusie van tijdtekort, deze te doorbreken en zo meer balans te ervaren.
In plaats van jezelf op je kop te geven, kun je het gevoel van tijd tekort beter zien als een signaal dat je in je hoofd zit. Door terug te keren naar het huidige moment, je behoeften en prioriteiten te bepalen en zelfzorg in te plannen, kun je het gevoel van tijdtekort verminderen. Heb geduld, want dit is een proces.
Durf keuzes te durven maken die in lijn zijn met je ware verlangens, zonder jezelf te vergelijken met anderen. Door meditatie en het loslaten van je gevoel van grip op tijd, kun je een dieper gevoel van vervulling, eenheid, zachtheid, vrijheid en ontspanning ervaren Laat het gevoel van tijd tekort los en omarm het eeuwige gevoel van het hier en nu.
Meer lezen?
- Erkenning – De eerste stap naar innerlijke vrede
- Over loslaten en hoe je dit doet – 5 tips
- Wat is een lichtwerker? Ontdek of jij een lichtwerker bent.
- Hoofd en hart in balans – 3 tips voor meer innerlijke rust
- De introvert in een extraverte wereld: zo ga je ermee om
Bronnen:
https://www.organism.earth/library/document/what-is-now
https://rupertspira.com/teachings/tag/time-and-eternity
https://www.ramdass.org/the-predicament-of-somebodyness/
Boek: De kracht van het nu door Eckhart Tolle