Search
Close this search box.

Kundalini ontwaking: Ontwaak de levensenergie in jezelf

Illuminate Body, Mind And Soul.

kundalini ontwaking

Steeds meer mensen zijn op zoek naar betekenis, spirituele groei en vervulling in hun leven, en ontdekken daarbij de wonderbaarlijke reis van kundalini ontwaking. Dit bijzondere pad nodigt ons uit om onze ware essentie te omarmen en te ontdekken wie we werkelijk zijn.

Kundalini ontwaking verwijst naar het ontwaken van een krachtige, slapende energie in ons lichaam die bekend staat als kundalini. Deze ontwaking speelt een rol in onze reis van spirituele groei en bewustwording. Het geeft een extra dimensie aan het alledaagse bestaan en opent de deuren naar hogere staten van bewustzijn en diepe persoonlijke transformatie.

“When you succeed in awakening the Kundalini, so that it starts to move out of its mere potentiality, you necessarily start a world which is totally different from our world. It is the world of eternity.” ― Carl Jung

De kundalini energie wordt vaak omschreven als een slangachtige, opgerolde energie die zich aan de basis van onze ruggengraat bevindt. Wanneer deze energie ontwaakt, stijgt het door de energiekanalen van ons lichaam richting de kruin, activeert het onze chakra’s en opent het de poort naar hogere bewustzijnsniveaus. Het is als een innerlijke vonk die ons potentieel ontsteekt en ons verbindt met het universele levensveld. Op dat moment worden alle kanalen geopend en met elkaar verbonden, waardoor we ons op alle niveaus meer levend dan ooit voelen. Lichaam en universum smelten samen en worden als één ervaren.

De impact van een kundalini ontwaking op je leven

Een kundalini ontwaking heeft een impact die zich uitstrekt tot alle aspecten van het leven. Het is een reis die leidt naar een dieper begrip van zowel jezelf als de wereld om je heen en alles ertussenin. Deze ontwaking opent de deur naar een hoger bewustzijnsniveau en brengt een gevoel van verbondenheid met iets dat groter is dan alleen jijzelf. Dit proces van ontwaken brengt niet alleen transformatie, maar ook een diep gevoel van vervulling en vreugde met zich mee.

Een ontwaking is vaak meer een geleidelijk proces dan een plotselinge levensgebeurtenis. Tijdens dit proces moet het hele systeem zich namelijk aanpassen aan deze nieuwe energiefrequenties en oude lagen verwerken en dit vergt tijd, vertrouwen en geduld.

Signalen van een kundalini ontwaking kunnen zich manifesteren op fysiek, mentaal en spiritueel niveau. Denk aan een verhoogd of juist verlaagd energieniveau, intense emotionele ervaringen, een groter gevoel van intuïtie en een sterk verlangen naar diepere zelfkennis. Deze tekenen variëren van persoon tot persoon, maar ze wijzen allemaal op het ontwaken van je innerlijke vuur.

“Als de Kundalini-energie eenmaal ontwaakt is, vindt er een diepgaande herbedrading plaats van de hersenstructuur en het centrale zenuwstelsel, wat leidt tot een groter bewustzijn. Deze herbedrading maakt diepe genezing en transformatie mogelijk die vaak onbereikbaar lijkt op andere manieren”, aldus expert en trainer Robin Erkel op haar website. “Een activering van je levenskracht leidt tot het herwinnen van je authentieke kracht, het herinneren van je essentie en meer flow, vervulling en vreugde in het bestaan.”

Het proces van een kundalini ontwaking

Een kundalini ontwaking verloopt vaak in verschillende stadia, waarbij de energie zich geleidelijk van de basis van de ruggengraat richting de kruin beweegt. Tijdens deze reis kunnen er intense energetische verschuivingen plaatsvinden die een breed scala aan ervaringen teweegbrengen, van diepe extase en spirituele inzichten tot uitdagende emotionele en fysieke symptomen.

Het is belangrijk om deze verschuivingen te verwelkomen als onderdeel van het ontwakingsproces en om er diep vertrouwen en overgave aan te geven. Het is niet voor niets dat sommige mensen spiritueel verlicht raken doordat ze simpelweg te moe zijn van het zoeken of door gevoelens van wanhoop het zogezegde spoor bijster zijn geraakt – waardoor ze gedwongen worden om zich in overgave te verbinden met de waarheid van het hart. Dit is ook waarom pijn en verdriet ook enorme kansen zijn tot een nog diepere, spirituele groei.

Het stoppen met zoeken en overgave zorgt voor het toelaten van iets dat veel groter is dan onze persoonlijke zelf. Vertrouw op het proces en de natuurlijke intelligentie van je lichaam, die precies weet wat het moet doen.

Tijdens een kundalini ontwaking kan het nuttig zijn om begeleiding en ondersteuning te zoeken van een ervaren begeleider of spirituele leraar die bekend is met dit specifieke pad. Zij kunnen je helpen om je ervaringen te begrijpen, eventuele uitdagingen te overwinnen en je te begeleiden op je spirituele reis. Je zult merken dat je ervaring zo ontzettend persoonlijk is, dat het niet altijd meer bevredigend voelt om advies te zoeken bij de mensen waarbij je dit voorheen wellicht deed – of bij mensen die dit proces zelf (nog) niet hebben ondergaan. Je gaat merken dat de continue beweging naar buiten toe – het zoeken van de waarheid in de buitenwereld – gewoonweg niet meer de diepte biedt die je zoekt. En dan komt er het kantelpunt: je bewustzijn keert zich richting zichzelf. Alsof je jezelf aankijkt en daar eindelijk vind wat je altijd al zocht en beseft dat het al die tijd al in je zat.

Op fysiek niveau kunnen er tijdens een kundalini ontwaking veranderingen in je lichaam optreden, zoals intense energie- en warmtegolven, trillingen of gevoeligheid in bepaalde delen van je lichaam. Mentale en emotionele veranderingen kunnen zich manifesteren als verhoogde creativiteit, diepere inzichten, emotionele doorbraken en het loslaten van oude patronen.

Spiritueel gezien opent een kundalini ontwaking de deur naar een dieper gevoel van verbondenheid, hoger bewustzijn en een groter begrip van je ware zelf en het universum om je heen. Het is een transformerende reis die je uitnodigt om jezelf volledig te omarmen en je potentieel op alle niveaus van je wezen te ontvouwen.

De voordelen van kundalini ontwaking

Een van de meest bijzondere aspecten van een kundalini ontwaking is het verhoogde bewustzijn dat ermee gepaard gaat. Naarmate de kundalini-energie ontvouwt, worden onze zintuigen scherper, zakken we dieper in ons lichaam en worden we ons meer bewust van de subtiele energieën om ons heen. We realiseren ons dat alles met elkaar verbonden is en dat we deel uitmaken van een groter geheel. De grauwe sluier die ons ervan weerhield het leven in al zijn glorie te ervaren, is afgeschud en we kunnen nu de geuren en kleuren waarnemen die we nooit voor mogelijk hielden.

We leven weer vanuit onze essentie, in een staat van eenvoudige vreugde en simpel geluk. De complexiteit die ons dagelijks bezighield, is verdwenen. We streven niet langer krampachtig persoonlijke doelen na; we doen simpelweg wat ons hart ons ingeeft. Dit maakt dat we moeiteloos andere keuzes maken die vaak ook gunstig zijn voor de wereld om ons heen.

As within, so without.

Het paradoxale is misschien wel dat een kundalini ontwaking niet per se persoonlijke bevrediging brengt, maar op een veel dieper niveau vervulling schenkt. De persoon die we dachten te zijn, is namelijk versmolten met een veel groter gevoel van eenheid. Het gaat dus niet meer om de ‘ik’ die gelukkig nastreeft, maar om het ‘Zijn’ dat je zelf bent en zelf de bron van geluk is.

De harde grenzen die we eerder ervaarden verzachten. Onze energie zakt naar beneden en verspreidt zich horizontaal, in verbinding met alles en iedereen. Dit is een proces dat niet goed in woorden kan worden uitgedrukt maar vooral moet worden ervaren. Het is een onderwerp waar veel over wordt gesproken door spirituele leraren zoals Eckhart Tolle, Mooji en Rupert Spira.

Hoe kun je kundalini energie zelf ontwaken?

Iedereen bezit van nature het potentieel om te ontwaken. Het is in feite het ontwaken van de levensenergie die al aanwezig is, maar misschien nog niet zo duidelijk wordt waargenomen of konkanworden toegelaten vanwege mentale processen en oude conditioneringen.

Het ontwaken van de Kundalini-energie is een diepgaand en individueel proces. Hoewel het waardevol is om begeleiding te zoeken bij een ervaren leraar, zijn er enkele stappen die je zelf kunt nemen om de Kundalini-energie te stimuleren.

Een waardevolle bron om te verkennen is het Lifeforce Energy Awakening Process (LEAP). Hier vind je een overzicht van ervaren trainers die events op dit gebied organiseren.

LEAP Lifeforce Energie Activation Process

Een belangrijk aspect van zelfontwaking van de kundalini energie is het vergroten van het bewustzijn. Dagelijkse meditatie is een krachtige manier om je bewustzijn te vergroten, een dieper begrip van het leven te krijgen en dit op alle niveaus te laten doordringen. Door regelmatig te mediteren, creëer je een ruimte waarin de energie kan ontwaken en stromen.

Naast meditatie kan energiewerk, zoals chakra-healing of reiki, behulpzaam zijn. Door je aandacht en intentie te richten op het balanceren en harmoniseren van bijvoorbeeld je chakra’s, kun je de energiestroom in je lichaam stimuleren en zo het lichaam en zenuwstelsel tot rust brengen zodat de kundalini energie dieper tot je kan worden genomen.

Is een kundaini ontwaking gevaarlijk?

Hoewel de effecten tijdens een kundalini ontwaking als intens kunnen worden ervaren, is een kundalini ontwaking niet gevaarlijk. Het gevoel van gevaar kan worden verklaard doordat het hoofd vanuit zijn logica probeert te begrijpen wat er gebeurt. Tijdens een ontwaking is er steeds minder ruimte voor logische processen, omdat de natuurlijke levensenergie het overneemt. Bovendien verandert je begrip van de wereld, waardoor oude gewoontes en rituelen niet langer passen bij je huidige bestaan. Dit kan het gevoel geven dat je de grip op het dagelijks leven verliest of het oude beeld dat je van jezelf had wegvalt, omdat de illusie van houvast is weggevallen. In dit geval signaleert jet brein dus inderdaad het gevoel van gevaar.

Als je dit ervaart, weet dan dat dit een normaal onderdeel is van het proces en besluit ook hierin om je over te geven aan wat zich aandient. Weet dat kundalini slechts een ander woord is voor de oneindige liefde en bewustzijn die jij al bent en dat deze ervaringen tijdelijk zijn.

“Ja, het is een opruimproces en soms komen er dingen naar boven die je liever niet ziet, voelt of ervaart. Maar er komt niets boven wat je niet aankunt. En het enige wat gevraagd wordt, is om erdoorheen te gaan, in diep vertrouwen, en zo spanning en blokkades los te laten. Op die manier vindt er een mooie en opwindende geboorte plaats van iets nieuws en meer vervullends,” schrijft Robin Erkel.

En als je je echt zorgen maakt om je lichamelijke en geestelijke gezondheid, kan een extra bezoek aan de huisarts nooit kwaad.

Heb vooral heel veel geduld en vertrouwen

Neem alle tijd die je nodig hebt en zorg extra goed voor jezelf. Zoals we eerder schreven, kan het prettig zijn om in deze periode contact te zoeken met een energetisch begeleider die ervaring heeft met dit proces en waarbij je al je vragen kunt stellen. Het is heel normaal om gevoelens zoals angst, paniek, somberheid of juist euforie te ervaren of om te willen begrijpen wat er gebeurt. De meesten van ons zijn niet opgegroeid met spirituele kennis en ervaringen. Gun jezelf dus de tijd.

Bovenal willen we je meegeven vooral vertrouwen te hebben in jezelf, in het proces en in de natuurlijke wijsheid van het universum en je lichaam. Of je wilt huilen, schreeuwen, lachen; laat alles toe en het hoort er allemaal bij. Je intuïtie heeft je op dit pad geleidt omdat je ergens voelt dat er zoveel meer diepte in het leven verscholen ligt dan we vanaf onze jeugd hebben meegekregen. Voel je meer dan welkom om ons een bericht te sturen of om in contact te komen met community-leden en gelijkgestemden via Instagram of via de Lighthouse. Zo kunnen we dit prachtige proces in liefde met elkaar delen en dragen.

Lees ook:

Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.