Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inzicht in burn-out bij jongeren en volwassenen: Een hoger perspectief

Illuminate Body, Mind And Soul.

burn-out jongeren volwassenen

In de huidige tijd is burn-out een thema dat meer dan ooit een dagelijkse realiteit bij zowel jongeren als volwassenen. Opvallend is het toenemende aantal jongeren dat al vóór hun achttiende levensjaar geconfronteerd wordt met gevoelens van wanhoop, eenzaamheid en isolatie. Ze ervaren een gemis aan verbinding met zowel zichzelf als anderen om hen heen.

Onlangs stuitte ik op een bericht op sociale media over een veertienjarige die al te maken had met burn-out verschijnselen. Ik vind het ongelofelijk dat dit op zo’n jonge leeftijd al een thema is onder tieners. Juist in die cruciale levensfase waarin je aan het begin staat van je ontdekkingsreis, om te onderzoeken wie je werkelijk bent, is het ontmoedigend om te ervaren dat je constant op de rem moet staan en uitgeput de dag begint en eindigt. Het gevoel van deze jongen was alsof hij al met 3-0 achterstond in vergelijking met zijn leeftijdsgenoten.

Maar wat hebben al deze mensen met elkaar gemeen? Wat is de oorzaak dat er steeds meer (jongere) mensen geconfronteerd worden met burn-out verschijnselen?

Laten we onszelf en iedereen om ons heen aanmoedigen om buiten de gebaande paden te gaan als dat ons het meeste vreugde en passie brengt.

Willen voldoen aan de verwachting van anderen

Toen ik op 25-jarige leeftijd zelf in een burn-out terecht kwam, besefte ik dat ik gedurende lange tijd mezelf niet volledig heb durven uit te drukken en te zijn wie ik werkelijk was. Achteraf gezien wilde ik voldoen aan de verwachtingen van mijn omgeving en leefde ik een leven dat niet overeenkwam met mijn diepste verlangens en gevoelens.

Hierdoor kwam ik in een innerlijk conflict tussen wat mijn hart verlangde en mijn omgeving verwachtte en koos ik vanuit angst voor het laatste. Dit heeft mij ontzettend veel energie gekost en brandde mij mentaal en emotioneel op het punt dat ik niet meer verder kon op deze manier. Ik droeg jarenlang een masker en speelde een rol die niet bij mij paste en gelukkig maakte. 

Ik vroeg me af: Was het echt liefde als mijn omgeving hield van een versie van mijzelf die ik niet werkelijk was? En hield ik wel echt van mijzelf zolang ik deze versie van mijzelf bleef spelen?

Met het besef dat mijn antwoorden op beide vragen “nee” waren, begon mijn persoonlijke zoektocht naar zelfontdekking en het vinden van mijn ware identiteit. Het was het startpunt van mijn reis naar zelfliefde.

Toen ik de keuze maakte om meer naar mijn eigen hart te luisteren en los te laten wat andere mensen daarvan zouden vinden, hoe vrijer ik mij voelde. Deze keuze zorgde ervoor dat er een enorme last van mijn schouders afviel. Het gevoel van eigenwaarde liet ik te veel van de buitenwereld afhangen. Ik zocht constante bevestiging dat ik goed genoeg was. Toen ik meer naar mijn hart ging luisteren vond ik de bevestiging en liefde die ik tot die periode buiten mijzelf had gezocht, weer terug in mijzelf. 

Elkaar aanmoedigen om samen onze eigen weg te gaan

Wat ik ontdekte, is dat ik mezelf enorm onder druk zette om perfect te willen zijn, waardoor ik mijn ware zelf compleet verloor.

De druk die zowel van binnenuit als vanuit de omgeving wordt opgelegd, kan overweldigend zijn. We streven naar een beeld dat niet in lijn is met wie we werkelijk zijn, maar dat sociaal aanvaardbaar en verwacht wordt. Om uitsluiting en isolatie te vermijden, passen we ons aan, maar de prijs die we daarvoor betalen is veel te hoog.

Deze druk begint vaak al op jonge leeftijd, opgelegd door onze familie en de maatschappij, die verwachtingen en oude pijnen projecteren op kinderen en anderen om hen heen. Hierdoor raken kinderen verwijderd van hun eigen creatieve en unieke essentie en nemen ze een identiteit aan die niet bij hen past. Ze leren meer te luisteren naar wat anderen willen en wat hen gelukkig zou maken en verliezen het contact met hun eigen hart en gevoel.

Laten we onszelf en iedereen om ons heen aanmoedigen en leren dat het normaal is om ons eigen pad te bewandelen. Om buiten de gebaande paden te gaan als dat ons het meeste vreugde en passie brengt. Op die manier kunnen we samen een liefdevolle en gezonde gemeenschap creëren en vormgeven op alle niveaus van ons bestaan en bewustzijn.

Lees ook:

burn-out jongeren volwassenen

Thomas Korpel

Thomas Korpel is de eigenaar van Aligned Living in Alkmaar. Hij geeft energetische healings, readings, retreats op Ibiza en nog veel meer.
Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.