Zoek
Sluit dit zoekvak.

25 inspirerende journaling prompts voor vriendschappen en relaties

Illuminate Body, Mind And Soul.

journaling vriendschappen relaties

Verbondenheid met anderen is een belangrijk onderdeel van ons leven. Maar het kan soms uitdagend zijn om onze gedachten en gevoelens binnen onze vriendschappen en relaties effectief op de ander over te brengen. Het kan nog lastiger worden als een blinde vlek of een oude conditionering een hartsverbinding met anderen in de weg zit. Journaling kan dan goed helpen om hier meer inzicht in te krijgen.

Onderzoeken van patronen in vriendschappen en relaties met journaling

Soms zitten we zo diep in allerlei emoties, gedachten en ervaringen dat we er niet langer meer met afstand naar kunnen kijken.

Op het gebied van je relaties kan dit bijvoorbeeld gebeuren als we door iemand zijn gekwetst of getriggerd, als we ons niet comfortabel voelen bij het delen van onze emoties met anderen, als we ons niet kwetsbaar durven op te stellen of als we reageren vanuit een overlevingsstand (vechten, vluchten, bevriezen).

In deze situaties lijkt het alsof we vastzitten in onze eigen patronen (want als dit ongeheelde wonden zijn komen deze lessen vaak herhaaldelijk terug, *zucht*) en dat we er niet alleen uitkomen.

Schrijven is een krachtige tool om deze verborgen patronen op lichamelijk, mentaal en emotioneel vlak op te sporen, op papier te zetten – zodat je ze bewust kunt helen.

Eigenlijk kun je het papier van je journal zien een soort portaal: wat eerst opgeslagen lag in je mentale, emotionele, lichamelijke en energetische veld, wordt nu tastbaar door de woorden op papier te zetten.

Op deze manier kun je oude ballast loslaten en zo ruimte in jezelf maken voor nieuwe kansen, nieuwe denkwijzen, manieren van communiceren en vriendschappen en relaties.

Tip van de dag: gebruik journaling als tool tijdens je ochtend- en avondritueel.

Maak van journaling een heerlijk selfcare ritueel, bijvoorbeeld als onderdeel van je ochtend- en avondroutine

Journaling en de 4G-methode voor zelfreflectie

Wil je heel stapsgewijs een bepaalde situatie of gebeurtenis uitpluizen? Bijvoorbeeld wanneer je een confrontatie hebt gehad met iemand of als iemand over je grenzen is gegaan? Dan kan de 4G-methode prettig zijn. De 4G’s staan voor Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens en Gedrag:

 • Gebeurtenis: Beschrijf de gebeurtenis die je wilt onderzoeken zo objectief mogelijk. Wat is er gebeurd? Wie was erbij betrokken? Waar vond het plaats?
 • Gedachten: Schrijf je gedachten over de gebeurtenis op. Wat dacht je op dat moment? Welke overtuigingen of aannames had je?
 • Gevoelens: Beschrijf de emoties die je voelde tijdens de gebeurtenis. Hoe voelde je je op dat moment? Was je boos, verdrietig, gefrustreerd, blij of angstig?
 • Gedrag: Beschrijf het gedrag dat je vertoonde tijdens de gebeurtenis. Wat deed je? Hoe reageerde je op anderen?

Oefenen met de 4G-methode voor vriendschappen en relaties

Door deze vier aspecten van de gebeurtenis op te schrijven en te onderzoeken door middel van journaling, kun je meer inzicht krijgen in je eigen reacties, triggers en emoties.

Ook kun je de 4G-methode omdraaien in positieve zin om zo je mindset te trainen. De gedachte ‘Ik vind mezelf niet goed genoeg’ wordt dan bijvoorbeeld ‘Ik ben perfect zoals ik ben geschapen door het Universum en ik mag er zijn.’

4G-methode bij probleem4G-methode in positieve zin
Gebeurtenis: Ik kreeg kritiek op mijn werk tijdens een vergaderingGebeurtenis: Ik kreeg een compliment voor mijn werk tijdens een vergadering
Gedachten: Ik ben niet goed genoegGedachten: Ik ben trots op wat ik heb bereikt
Gevoelens: Ik voel me verdrietig en onzekerGevoelens: Ik voel me blij en voldaan
Gedrag: Ik reageerde defensief en sloot me afGedrag: Ik bedankte de persoon en deelde mijn proces achter het werk
Een voorbeeld van de 4G-methode voor zelfreflectie in vriendschappen en relaties

Voel je het verschil in energie? Het gaat er hier niet omdat de ideale situatie verzonnen is. Het gaat erom dat je een nieuwe manier van denken aanleert.

Als je in de positieve vibratie gelooft en erin mee gaat, zul je waarschijnlijk meer van dit soort situaties aantrekken. Simply de wet van aantrekking. 😉

Door deze oefening in positieve zin regelmatig te oefenen, train je jezelf om je mindset te veranderen en positiever te denken. Het kan ook helpen om je zelfvertrouwen te vergroten en je relaties te verbeteren.

Nog iets wat we je willen meegeven: als je merkt dat je een oordeel hebt over hoe de ander heeft gereageerd, bedenk dan dat je geen verantwoordelijkheid draagt voor de ander. Het enige wat je kunt doen is je eigen pijntjes helen, zodat je beter in je vel zit. En dat heeft dan uiteindelijk ook een positief effect op je relaties.

Dus hop, aan de slag met die innerlijke heling. Start met journaling en voor je het weet straal je de hele wereld tegemoet!

Journaling: 25 prompts voor vriendschappen en relaties

Hieronder staan enkele journal prompts die je kunt gebruiken om je communicatievaardigheden in je vriendschappen en relaties te verbeteren, een diepere verbinding te maken met anderen en om pijnstukken in jezelf op te sporten zodat je ze kunt helen:

 1. Waar ben je dankbaar voor in je relaties?
 2. Hoe tevreden ben je op dit moment met je sociale leven?
 3. Wat mis je of wat zou je graag willen in je sociale leven?
 4. Hoe definieer jij een ideale vriendschap/relatie/verbinding?
 5. Waar ben je sterk in op het gebied van communicatie?
 6. Wat zijn je uitdagingen/wat kan je leren op het gebied van communicatie?
 7. Welke conflicten/situaties kom je telkens weer tegen?
 8. Wie of wat triggered je het meest? Wie of wat triggered je het minst? En hoe komt dat?
 9. Welke oude overtuigingen of patronen belemmeren je in de verbinding met anderen?
 10. Welke kleine stap kan je vandaag nemen om een relatie met iemand te verbeteren?
 11. Welke woorden of acties van anderen hebben je geraakt en waarom?
 12. Hoe kan je nog meer je hart openen naar anderen?
 13. Wat heb je nodig om pijnstukken die diepgaande verbindingen in de weg zitten te helen?
 14. Op welke momenten wil je jouw hart sluiten uit zelfbescherming?
 15. Maak de balans op: welke relaties geven je de meeste/minste energie en hoe komt dit?
 16. Waar heb je behoefte aan in je relaties en hoe kan je dat duidelijk communiceren?
 17. Welke angsten of weerstanden heb je om je unieke zelf te uiten?
 18. Wat heb je van mezelf nodig om helemaal jezelf te kunnen zijn bij anderen?
 19. Op welke manieren kun je jouw eigen grenzen beter bewaken en aangeven?
 20. Hoe kan je beter luisteren naar anderen en hun behoeften begrijpen?
 21. Wat zijn je kernwaarden en hoe kan je deze gebruiken om je relaties te verbeteren?
 22. Hoe kan je meer ruimte maken voor kwetsbaarheid en openheid in mijn relaties?
 23. Welke van de 5 is jouw liefdestaal?
 24. De dramadriehoek: wat is jouw rol in (ongezonde) relaties: aanklager, dader of slachtoffer?
 25. Astrologie: Welk sterrenbeeld staat er in je 11e huis(het sociale huis van vriendschappen) en wat zijn haar kenmerken en behoeften?

Gebruik deze journaling prompts als startpunt en laat je pen de rest van het werk doen. Je zult merken dat door regelmatig te journalen over je vriendschappen en relaties, je steeds meer inzicht krijgt in jezelf en je relaties en dat je communicatievaardigheden verbeteren.

Door het beoefenen van journaling kun je jezelf beter leren kennen en kun je ook betere relaties opbouwen met anderen. Het kan een heilzame tool zijn om te gebruiken in je dagelijkse routine en kan je helpen om je leven meer betekenis te geven. Probeer het eens uit! Wil je meer weten over journaling? Lees dan eens het artikel: Journaling: waarom het werkt en hoe je kunt beginnen. Laat ons vooral weten hoe deze vragen je hebben geholpen.

Meer lezen:

Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.