Zoek
Sluit dit zoekvak.

Beltane vieren: Keltisch jaarfeest van vruchtbaarheid en passie

Illuminate Body, Mind And Soul.

beltane vieren

Beltane vieren is een eeuwenoud Keltisch ritueel dat in het teken staat van vruchtbaarheid en groei. Het is een feest dat traditioneel gevierd wordt op 1 mei en wordt geassocieerd met de overgang van de lente naar de zomer. Tijdens Beltane staat het vieren van het leven centraal en wordt er aandacht besteed aan het versterken van de band tussen de mens en de natuur. Het is een tijd waarin we ons bewust kunnen worden van ons eigen innerlijke groeiproces en ons kunnen openstellen voor de magie en schoonheid van het leven. In deze blog nemen we je mee in de geschiedenis en betekenis van Beltane en geven we je tips om dit bijzondere ritueel te vieren en te beleven.

Wat is Beltane?

Beltane is een Keltisch jaarfeest dat traditioneel gevierd wordt op 1 mei. Het markeert het begin van de zomer en wordt gevierd als een tijd van vruchtbaarheid, groei en verbinding met de natuur. Het is een van de vier grote jaarfeesten van de Keltische kalender, naast Samhain, Imbolc en Lughnasadh.

Beltane is een feest van vuur en bloemen, waarbij mensen samenkomen om te dansen, zingen en te genieten van de natuurlijke wereld. Het is ook een tijd van het eren van de Godin en de God van de natuur en de vruchtbaarheid. Beltane symboliseert het huwelijk tussen de God en de Godin, en vertegenwoordigt de wedergeboorte en vernieuwing van het leven.

Het symbool van de God en Godin: passie en vruchtbaarheid

Er zijn verschillende Keltische goden en godinnen die in verband worden gebracht met Beltane, afhankelijk van de regio en de cultuur. Enkele voorbeelden van godinnen die vaak met Beltane worden geassocieerd zijn: de Keltische Godin Flora, de Ierse Godin Aine, en de Schotse Godin Cerridwen. Voorbeelden van goden die geassocieerd worden met Beltane zijn: de Keltische God Belenus, de Ierse God Lugh, en de Welshe God Gwyn ap Nudd.

De Godin wordt geassocieerd met vrouwelijke energie: de vruchtbaarheid van de aarde en wordt vaak afgebeeld als een moederfiguur die zorgt voor de groei en de bloei van planten en dieren. De God wordt geassocieerd met de zon en de mannelijke energie, en symboliseert de kracht en de vitaliteit die nodig is voor de groei en de bloei van de natuur.

Beltane vieren: een jaarlijks feest van passie en vruchtbaarheid

Beltane vieren: zo doe je dat

Er zijn veel manieren om Beltane te vieren, van kleine persoonlijke rituelen tot grotere gemeenschappelijke vieringen. Hier zijn enkele ideeën om je op weg te helpen:

Maak een Beltane altaar

Een Beltane altaar kan een mooie manier zijn om je verbinding met de natuur en de vruchtbaarheid te versterken. Je kunt bijvoorbeeld bloemen, kaarsen, stenen en afbeeldingen van de Godin en de God gebruiken om een ​​mooie en betekenisvolle plek te creëren.

Dans rond een Beltane-vuur

Een Beltane-vuur of verleidingsdans is een van de belangrijkste tradities van het feest en het is gebruikelijk om eromheen te dansen als onderdeel van de viering. Je kunt een vuur bouwen in je achtertuin of op een openbare plek met vrienden en familie (als dit is toegestaan).

Maak een lustopwekkende chocoladetaart

Heb je ooit gehoord van een afrodisiacum taart? Deze chocoladetaart is perfect voor het passievolle en sensuele Keltische jaarfeest Beltane, dat in het teken staat van vruchtbaarheid en groei. Als je geen chocoladetaart wilt maken, maak dan iets anders dat je blij maakt en energie geeft! Trakteer jezelf op een heerlijke maaltijd.

Maak een bloemenkrans

Bloemenkransen zijn een mooie manier om de kleuren en geuren van de lente te vieren. Je kunt er een maken voor jezelf of om te delen met vrienden en familie als onderdeel van de viering.

Mediteer in de natuur

Beltane is een tijd om verbinding te maken met de natuurlijke wereld, dus het is een perfecte gelegenheid om buiten te mediteren. Ga op zoek naar een rustige plek in de natuur, zoals een park of bos, en zet je telefoon uit om echt te kunnen genieten van de natuur om je heen.

Plan een picknick

Een picknick is een heerlijke manier om tijd door te brengen met vrienden en familie en de lente te vieren. Je kunt gezonde en lekkere snacks maken en genieten van de natuur om je heen.

Waarom Beltane vieren?

Beltane, het Keltische jaarfeest van vruchtbaarheid en groei, nodigt ons uit om in verbinding te komen met de natuur en ons eigen innerlijke proces van ontwikkeling en expansie. Het is een viering die ons bewustzijn vergroot en ons laat openstaan voor de magie en schoonheid van het leven.

Naast het vergroten van ons bewustzijn, kan het vieren van Beltane ook helpen om onze relaties met anderen te versterken en een gevoel van gemeenschap te creëren. Deze tijd van het jaar is een uitnodiging om samen te komen en elkaars gezelschap te waarderen, terwijl we ons verbinden met de seizoenen en de natuur.

Beltane biedt ook een mogelijkheid om onze intenties voor de toekomst te bekrachtigen en onze wensen voor groei en transformatie uit te spreken. Door te reflecteren op ons eigen leven en ons bewust te worden van de kracht van de natuur, kunnen we ons pad naar persoonlijke groei en bloei versterken. Zo is Beltane niet alleen een viering van het heden en het verleden, maar ook van de toekomst en onze potentie om te groeien en te bloeien.

Het verschil tussen Beltane en andere Keltische jaarfeesten

Beltane en andere Keltische jaarfeesten hebben elk hun eigen unieke hoofdthema’s en worden gevierd op verschillende datums. Imbolc, gevierd op 1 of 2 februari, markeert het begin van de lente en staat in het teken van zuivering en wedergeboorte. Ostara, rond 21 maart, valt samen met de lente-equinox en wordt gevierd als een tijd van vernieuwing en vruchtbaarheid. Litha, op 21 juni, staat in het teken van de zonnewende en wordt gevierd als een tijd van overvloed en dankbaarheid. Lughnasadh, op 1 augustus, markeert het begin van de oogst en wordt gevierd als een tijd van dankbaarheid en verbinding met de natuur. Mabon, rond 21 september, valt samen met de herfstequinox en staat in het teken van de oogst en het loslaten van oude patronen. Samhain, op 31 oktober of 1 november, markeert het einde van het oogstseizoen en wordt gevierd als een tijd om de voorouders te eren en contact te maken met de spirituele wereld. Beltane, gevierd op 1 mei, staat in het teken van vruchtbaarheid en vernieuwing en wordt gevierd als een tijd van het eren van de Godin en de God van de natuur.

Beltane en de invloed van de volle maan in Schorpioen op 5 mei

De invloed van de volle maan in Schorpioen op 5 mei kan ons aanzetten tot diepe reflectie en transformatie. Schorpioen symboliseert dood en wedergeboorte en staat bekend om zijn emotionele diepgang en het vermogen om onderliggende gevoelens en emoties te ontdekken en te onderzoeken.

Door de Schorpioen-invloed kunnen we geconfronteerd worden met onze eigen angsten en blokkades, en worden uitgenodigd om deze te doorbreken en los te laten. Dit kan soms moeilijk en pijnlijk zijn, maar het opent ook de weg naar spirituele groei, spiritueel ontwaken, persoonlijke ontwikkeling en een vruchtbaar nieuw begin. De invloed van de zon in het teken Stier kan ons tegelijkertijd helpen om ons veilig en geborgen te voelen terwijl we deze innerlijke transformatie doormaken. Door deze aardse en stabiele energie kunnen we ons meer gegrond en geaard voelen terwijl we ons openstellen voor de vlammende energie van Beltane.

Maak verbinding met de natuur

Beltane is een prachtig jaarfeest dat ons uitnodigt om ons te verbinden met de natuur en de vruchtbaarheid van het leven. Het is een tijd om te dansen, te zingen, te mediteren en te genieten van de lente en de magie van de natuurlijke wereld.

Of je nu kleine persoonlijke rituelen uitvoert of deelneemt aan grotere gemeenschappelijke vieringen, Beltane biedt ons allemaal de gelegenheid om ons bewustzijn te vergroten, onze banden met anderen te versterken en ons eigen groeiproces te ondersteunen. Zullen we samen Beltane vieren?

Ben je benieuwd welke events de Lightworkers Community op de agenda heeft staan? Er worden diverse workshops, meditaties en cursussen georganiseerd om jouw spirituele ontwikkeling te ondersteunen. Bekijk hier onze Eventbrite pagina!

Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.