Volgens auteur Gary Chapman van het boek De vijf talen van de liefde hebben we allemaal een voorkeur voor een van de 5 liefdestalen. Het is de taal die jij en de ander spreekt om liefde te geven en te ontvangen. Deze talen zijn per persoon verschillend. Het kan dus best zo zijn dat de ander op een andere manier liefde ‘spreekt’ en ontvangt dan jij. Om jezelf en de ander beter te begrijpen, is het fijn als je weet welke liefdestalen er bestaan, wat jouw liefdestaal is en hoe je die van een ander kunt herkennen.
De theorie van de 5 liefdestalen
Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met de theorie van de 5 liefdestalen, leerde ik om heel anders naar mezelf en naar mijn omgeving en te kijken. Wat is de behoefte van mijn partner/familie? En wat is mijn eigen behoefte nu eigenlijk? Het was een eyeopener om te ontdekken wat mijn liefdestaal is en wat de liefdestaal van anderen is. Ik kwam er een aantal jaren geleden achter dat mijn liefdestaal ‘dienstbaarheid is’ en verwachtte toen der tijd dat ik ook op deze manier liefde van de ander zou krijgen. Dit bleek niet per se zo te zijn. Door de jaren heen en een aantal relaties verder, heb ik ontdekt dat je liefdestaal per relatie en persoon ook kan verschillen.
Je liefdestaal kan per relatie verschillend zijn
In mijn eerste vaste relatie had ik de behoefte dat mijn partner meer dingen voor mij deed (liefdestaal ‘dienstbaarheid’), omdat ik daar tekort aan kwam. In mijn tweede relatie had ik die behoefte niet meer, omdat mijn partner toen juist wel dingen voor mij deed in de vorm van dienstbaarheid en daarin mijn behoefte vervulde. In een volgende relatie had ik meer behoefte aan positieve woorden, omdat ik die op dat moment niet kreeg, terwijl ik in mijn vorige contact overspoeld werd door liefdevolle woorden! Op dat moment hechte ik er misschien geen waarde aan, maar toen ik het niet meer kreeg kon ik dat juist waarderen en begon ik het te missen.
Door de 5 liefdestalen heb ik geleerd om naar mijn eigen behoefte te luisteren en ook om in mijn eigen behoefte te voorzien. Dat betekent niet dat je het alleen hoeft te doen. Je kan best vanuit openheid naar jouw geliefde -maar ook familie, vrienden en collega’s- communiceren over wat jij graag wilt, waar je behoefte aan hebt en waar je graag naar verlangt. Zo laat je de ander weten wat je graag wilt en werkt voor jou en voor de ander. Dit zorgt voor meer verbinding en begrip tussen jullie.
“Wordt bewust van jouw liefdestaal en geef pure liefde en intentie aan de wereld”
Violetta Ignateva
De 5 liefdestalen:
Samenzijn
Is één van jouw 5 liefdestalen samenzijn? Dan waardeer je quality-time met je partner. Je geniet van elkaars nabijheid en het ondernemen van activiteiten, zoals: samen wandelen, boodschappen doen en koken. Het gaat er voornamelijk om dat je bewust samen bent en van elkaars aanwezigheid geniet. Dit is dus niet hetzelfde als op de bank hangen en afgezonderd op je telefoon scrollen en geen aandacht hebben voor hem of haar. Als jij niet volledig met je aandacht bij de ander bent, voelt de ander dat. Je denk misschien dat je samen bent, maar het voelt niet als écht als samenzijn. Daarom is bewuste aandacht in jullie quality-time heel belangrijk als je liefdestaal ‘samenzijn’ is. Dit geldt ook voor jou als ouder: creëer bewuste aandacht voor je kind(eren). Door alledaagse drukte, de vele to-do’s en gehaast leven vergeet je soms om gewoon even te ZIJN.
Tip: Ga met je geliefde (moeder, vader, man, vrouw, vriend, vriendin, kinderen) iets doen waar de ander van houdt. Samen koken, spelen, wandelen, shoppen of knutselen. Samenzijn hoeft niet groot te zijn en lang te duren; het zit hem juist in de meest simpele dingen.
Positieve woorden
Ontvang je liefde in de vorm van liefkozende en positieve woorden? Dan is dit waarschijnlijk je liefdestaal. Zeg vaker tegen de ander wat je voelt en wat je bewondert aan hem of haar. Hoe vaak heb je wel niet ervaren dat je iets van de ander ziet en graag een compliment zou willen geven, maar het toch voor je houdt? Als je merkt dat de persoon met wie jij omgaat (in privé of werksfeer) positieve woorden kan waarden, zeg dan vaker iets liefs tegen deze persoon. Als dit één van je 5 liefdestalen is, kun je dit uitspreken aan anderen.
Tip: Zeg bijvoorbeeld dat je iets mooi vindt aan de ander en dat je blij bent met deze persoon. Geef aan dat je de aanwezigheid van de ander waardeert. Transformeer je gevoel van liefde en waardering in woorden door te zeggen dat je van deze persoon houdt. Als jij het zelf moeilijk vindt om zulke dingen te zeggen, kan je dit oefenen door een berichtje in geschreven tekst te sturen. Dat kan ook achteraf: “Je zag er leuk uit vandaag’’ of ‘’Ik wil je bedanken voor alles wat jij voor mij doet’’. Wees vooral eerlijk in wat je zegt en doe het oprecht vanuit je hart.
LEES OOK:
Bang om je hart te volgen? Vertrouwen krijgen in de liefde
Cadeautjes krijgen
Cadeautjes krijgen gaat niet zozeer om de cadeautjes, maar om de moeite en aandacht die je ervoor hebt gedaan. Als mensen aan cadeautjes denken, dan maken ze het soms te groot en te duur in hun hoofd. In veel gevallen heeft de ander al genoeg aan hele kleine dingen. Een persoon met de liefdestaal ‘cadeautjes ontvangen’, waardeert de attentheid van de ander. Door het geven van een cadeautje (kleinigheid) aan je partner, familie of vriend(ien), geeft dat aan dat je aan de ander gedacht hebt en krijg de ander het gevoel van waardering en liefde. Hij of zij zal jouw cadeautje als uiting van liefde ervaren.
Tip: Liefde en geluk zit in hele kleine dingen. Zo kan je iemand van wie jij houdt een kaartje sturen of een bloementje geven. Zelfs een enkel bloementje kan al wonderen doen! Wees attent met wat de ander leuk vindt en voorzie hem/haar daarin. Als je geliefde van lezen houdt, zoek dan uit welk boek deze persoon nog graag wil lezen en verras deze persoon door dat boek te geven. Je zult verbaast zijn hoeveel spark je dan ziet in de ogen van de ander.
Dienstbaarheid
Wil jij graag dingen voor de ander doen en maak je daar tijd en energie voor? Dan is jouw liefdestaal dienstbaarheid. Als de liefdestaal van jouw partner/ familie, vriend(ien) dienstbaarheid is en die van jou niet, dan kan je dit gaan oefenen door vaker iets voor de ander te doen.
Tip: Sluit aan bij de liefdestaal dienstbaarheid van de ander door iets voor iemand te doen. Denk bijvoorbeeld aan koken, tafeldekken/afruimen, de afwas doen, klusjes in huis, boodschappen en de ander ophalen van werk of ergens heen brengen. Ook hier hoeft het niet moeilijk en groot te zijn. Doe het wel met plezier, aandacht en een glimlach, ook al is het misschien niet je favoriete bezigheid. Zo geef je aan dat je om de ander geeft en daar graag tijd en energie voor vrijmaakt.
Lichamelijk contact
Eén van de 5 liefdestalen is de behoefte aan fysiek contact. Denk aan knuffelen, elkaars hand vasthouden, lekker kroelen en elkaar voelen door lichamelijke aanrakingen. Als jouw partner, kinderen en omgeving de liefdestaal ‘lichamelijk contact‘ hebben, geeft dan meer aandacht aan aanraking. Geef in plaats van woorden een knuffel en laat op deze manier weten dat jij de ander ziet, hoort en liefhebt.
Tip: Wees je bewust van wat je partner en jij fijn vinden en communiceer daarover. Ga samen hand in hand wandelen of gezellig in elkaars armen liggen als je samen een film kijkt. Knuffel net iets langer om zo de ander te laten weten dat je om hem/haar geeft en liefhebt. Mensen met lichamelijk contact als liefdestaal zijn vaak erg gevoelig voor aanrakingen. Grote kans dat de ander je energie en je intentie snel voelt, dus maak het echt en oprecht. Als je een hand of een knuffel geeft, doe dat dan vanuit je hart en liefdevolle bewustzijn.
Klik hier om de test van de 5 liefdestalen te doen en jouw liefdestaal te ontdekken!