Search
Close this search box.

10 Vragen om jezelf dagelijks te stellen tijdens het journallen

Illuminate Body, Mind And Soul.

journallen

Journallen helpt ons om gedachten en gevoelens te ordenen en een plekje te geven in ons bewustzijn. Het stimuleert zelfreflectie, innerlijke rust, nieuwe ideeën en gouden inzichten. Vooral als je leert om perfectionisme los te laten en de pen haar werk te laten doen, kom je in een diepere laag van jezelf terecht waardoor je de verbinding met je intuïtie versterkt. Denk aan het kind dat je vroeger was toen je nog niet had geleerd om je mind te betrekken bij je creatieve proces (want dat is het, creatieve energie). Het ging als vanzelf! Kortom: journalling is een geweldig middel om als onderdeel toe te voegen in je dagelijks ritueel!

De volgende tien vragen stimuleren je om vanuit body, mind & soul te denken, te voelen en te ervaren. Het doel is om jezelf te resetten, om tot rust te komen. Je doet inzichten op die je mee wilt nemen en je laat los wat je morgen niet verder gaat helpen. Voordat je met het journallen aan de slag gaat, visualiseer je dan dat je een kamer inloopt en al je gedachten, ideeën, meningen, emoties en gevoelens in een zak aan de kapstok in de hal hangt. Neem je voor om open te staan voor nieuwe inzichten, het oude blijft daar toch nog wel even hangen.

Vraag 1: Welk woord/zin/symbool vat deze dag samen?

Probeer je in symboliek en creativiteit te uiten om je dag te omschrijven. Gebruik geen gevoelens of gedachten. Dit stimuleert de connectie met je intuïtie en voorkomt dat je op de oppervlakkige lagen blijft hangen.  

Vraag 2: Welke gedachten zijn er langsgekomen?

Stel jezelf voor alsof je achteroverleunt in een heerlijke en prachtige fauteuil. Welke gedachten kwamen er op bezoek? Kwamen ze je rust verstoren als een donkere voorbijgaande stortbui of als een warrige miezer? Probeer er objectief naar te kijken, alsof jij je gedachten zelf niet bent en ze los van je staan. Ze kwamen enkel even voorbij.

Vraag 3: Welke gevoelens zijn er langsgekomen?

Hetzelfde doe je met gevoelens, die eigenlijk hetzelfde zijn als gedachten maar dan in de vorm van emotie. Welke gevoelens/emoties/stemmingen kwamen er voorbij? Hoelang duurde dat? Heb je ze volledig toegelaten, zoals het eb en vloed van de zee? Of probeerde je ze te onderdrukken? Geef er verder geen oordeel over en schrijf je gevoelens objectief op.

Vraag 4: Welke lichamelijke sensaties zijn er langsgekomen?

Wat deed dit met je lichaam? Welke lichaamsdelen vragen je om aandacht? Welke pijntjes en kwalen probeer je te onderdrukken? Waar mag je de energie weer vrij laten stromen? Schrijf op wat je bevindingen zijn, zonder dit als goed of fout te bestempelen. Het is allemaal ok.

Vraag 5: Voor welke 3 dingen ben je dankbaar?

Dankbaarheid is de emotie die de dichtstbij liefde ligt en je hart is op deze manier heel gemakkelijk te benaderen. Dankbaarheid maakt de verbinding met je hart sterker, geeft warmte en verzacht je vanbinnen. Zelfs de meest simpele dingen kunnen zo intens dankbaar aanvoelen. Maak dit niet te ingewikkeld: hoe simpeler hoe beter. Probeer er ook gevoelsmatig echt even bij stil te staan.

Vraag 6: Was mijn hart open of gesloten?

Was mijn hart vandaag open of gesloten? Welke beschermingsmechanismes zijn er ingetreden? Wat heeft dit getriggerd? Het is belangrijk om jezelf liefdevol te benaderen bij het beantwoorden van deze vraag. Het is echt niet erg als je merkt dat je niet altijd open bent geweest, uit een poging om jezelf te beschermen. Stuur liefde naar de innerlijke plekken die het op dit moment nodig hebben en voel de warmte van liefde door je lijf stromen.

Vraag 7: Welk inzicht heb je opgedaan en neem je mee?

Welk thema kwam er herhaaldelijk terug en heb je opgevangen? Wat heb je geleerd? Wat heeft je energie gegeven? Of wat juist niet? Probeer tenminste één inzicht of intentie op te noemen waarvan je op diep niveau aanvoelt dat het met je resoneert.

Vraag 8: Welk inzicht heb je opgedaan en laat je nu los?

Ons leven is als eb en vloed. Wat ons gisteren hielp kan voor vandaag een belemmering vormen. Loslaten doe je in dit moment, maar vaak zijn we geneigd om het voor ons uit te schuiven door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Ik werk eraan’. Loslaten gebeurt nu, in dit moment. Wat laat je nu echt gaan zodat er ruimte ontstaat voor iets nieuws?

Vraag 9: Waarin mag je nog meer jezelf zijn/jezelf accepteren?

Waar merk je dat je jezelf nog tekortdoet? Is er een bepaald deel van jezelf wat zich nog niet helemaal durft te uiten? Zichzelf durft te zijn in totale vrijheid? Lever je een deel in van jezelf uit angst voor afwijzing en kritiek? Zie het en geef dit deel van jezelf extra veel liefde. Vergelijk jezelf niet met anderen. Own who you are and make it your superpower.

Vraag 10: Waarin ben je nu al trouw aan jezelf?

Welke winsten heb je nu al behaald? Wat deed je vroeger niet wat je nu wel doet? Wees trots op het zelfacceptatieproces dat je bent aangegaan. Wees trots op alle moeilijke momenten, diepe dalen en nare gevoelens die je na al die jaren hebt overwonnen. Je bent nu hier, terwijl je zo vaak dacht dat je niet verder kon. Vier je successen en wees je bewust van de momenten waarin je trouw bent gebleven aan jezelf.

Vraag 11 (bonusvraag): Wat zou ik wensen als alles mogelijk was?

De wensvraag doet je energiefrequentie flink uplevelen. Laat je beperkende overtuigingen nog even in die zak aan de kapstok hangen en fantaseer erop los. Wat zou je echt nog ontzettend graag willen doen? Visualiseer in geur en kleur hoe deze droom eruitziet. Maak je die reis naar de andere kant van de wereld? Drink je koffie, terwijl je werkt in je laptop in een café? Maak je van je hobby je inkomstenbron? We kunnen als mens zoveel meer dan we denken. Er is altijd meer expansie tot onze beschikking, een volgend niveau. Wees creatief en luister goed naar de fluisteringen van deze creatieve energie. Wil je intuïtie je iets vertellen?

Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.