Zoek
Sluit dit zoekvak.

Journaling: waarom het werkt en hoe je kunt beginnen

Illuminate Body, Mind And Soul.

journalling

Wat is journaling?

Journaling is in feite het bijhouden van een dagboek om op zelfonderzoek uit te gaan en om je innerlijke wereld te verkennen en leren begrijpen. Hoewel traditionele vormen van journalling in veel gevallen gericht zijn op het verkrijgen van inzicht in bijvoorbeeld gezonde leefgewoonten, kan journalling ook dienen als een waardevolle tool om je naar de diepere lagen van je essentie te leiden.

Verschillende manieren van journalling

Er zijn ontelbare manieren om te journalen. Het mooie van deze tool is dat er geen “juiste” of “verkeerde” manier is om het te doen. Het belangrijkste is dat je vooral uitprobeert welke manier voor jou het beste werkt. Hier zijn enkele van de meest populaire en effectieve manieren van journalling:

Free Writing

Dit is misschien wel de meest eenvoudige en ongedwongen vorm van journalling. Pak gewoon een pen en papier (of open een leeg document op je computer) en begin te schrijven over alles wat er in je opkomt. Het maakt niet uit of het onsamenhangend lijkt of als je geen idee hebt waar je over schrijft, het belangrijkste is dat je blijft schrijven en laat je gedachten stromen.

Morning Pages

Dit is een techniek die door schrijver Julia Cameron is bedacht. Het gaat om het schrijven van drie pagina’s per dag – direct na het wakker worden – over alles wat er in je opkomt. Het doel is om je geest leeg te maken en jezelf te bevrijden van eventuele belemmeringen of negatieve gedachten voordat je aan de dag begint.

Reflectief Journalling

Dit is een meer gestructureerde vorm van journalling waarbij je specifieke vragen of prompts gebruikt om over na te denken en te schrijven. Het kan bijvoorbeeld gaan over het reflecteren op een gebeurtenis of ervaring, het formuleren van doelen of het verkennen van je waarden.

Visual Journalling

Dit is een vorm van journalling waarbij je je creativiteit gebruikt om te reflecteren en te verkennen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door middel van tekeningen, moodboards of mindmaps.

Bullet Journalling

Dit is een populaire methode om zowel je dagelijkse taken als je persoonlijke reflecties bij te houden. Het gaat om het maken van overzichtelijke lijsten en het gebruik van symbolen en afkortingen om je ideeën te organiseren.

Gratitude Journalling

Dit is een methode die gericht is op het reflecteren op de positieve aspecten van het leven en het waarderen van wat je hebt. Het gaat om het opschrijven van de dingen waar je dankbaar voor bent, wat kan helpen om je geest te focussen op het positieve en je een gevoel van voldoening te geven.

Self-enquiry

Een andere waardevolle techniek om te combineren met journalling is self-enquiry, ontwikkeld door de Indiase wijze Ramana Maharshi. Door regelmatig de vraag “Wie ben ik?” te stellen, kun je een dieper begrip van jezelf krijgen op zielsniveau en jezelf beter leren kennen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele manieren waarop je kunt journallen. Probeer verschillende methoden uit en ontdek welke het beste voor jou werkt. Het belangrijkste is dat journalling een praktijk is die je kan helpen om tot meer zelfinzicht en persoonlijke groei te komen.

Lees ook het artikel: ’10 vragen om jezelf dagelijks te stellen tijdens het journallen.’

Beginnen met journalling: journallen vanuit de 5 leefgebieden

Je kunt het totaalplaatje van je leven in kaart brengen door bewust stil te staan en jezelf vragen te stellen op alle vijf holistische niveaus, waarmee je alle aspecten van het leven zowel binnen als buiten jezelf met elkaar verbindt. Dit biedt een goed uitgangspunt om te beginnen met journallen, omdat je vanuit dit 5-stappen overzicht kunt bepalen welke aspecten op dat moment extra aandacht nodig hebben, zonder de andere niveaus uit het oog te verliezen.

Het uiteindelijke doel is om terug te keren naar jouw unieke, natuurlijke balans.

Journallen op fysiek niveau 

Houd informatie bij over je lichaam en gezondheid in een dagboek of notitieboekje. Zo kun je beter inzicht krijgen in je lichamelijke processen en gewoonten, en eventuele patronen herkennen die je graag wilt veranderen of verbeteren. Voorbeelden zijn:

 • Natuurlijke cycli (zoals menstruatiecyclus)
 • Voedingsgewoontes
 • Fysieke activiteiten (sport en bewegen)
 • Leefpatronen (slaap, routines, werk- en privé balans)
 • Lichamelijke sensaties (klachten, ontspanning)

Journallen op emotioneel niveau

Soms zitten we zo erg ‘in’ onze emotionele belevingswereld, dat het een belemmering vormt om de situatie vanuit rust en helderheid te bekijken. Door het opschrijven van stemmingen en emoties koppel je dit los van je essentie en kun je weer frisse inzichten opdoen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Brieven schrijven: aan jezelf, anderen, of aan emoties of situaties
 • Reflectief schrijven: onderzoeken van oorzaak en gevolg van emoties
 • Dankbaarheid journalling
 • Wensgericht schrijven: wat maakt mij echt blij?
 • In kaart brengen van emotionele behoeftes

Journallen op mentaal niveau

Journallen op mentaal niveau kan bijdragen aan het verhelderen van gedachten en emoties, en het identificeren van belemmerende overtuigingen en patronen. Door je gedachten naar het licht te brengen, kun je meer inzicht krijgen in hoe je denkt en welke gedachten je op welke manier beïnvloeden. Hierdoor kun je patronen ontdekken en negatieve gedachten of overtuigingen omzetten naar positieve. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Reflectief schrijven: onderzoeken en bijhouden van gedachten
 • Mindset: werken aan gezonde gedachtenpatronen
 • Levensloop: verleden, heden en toekomst
 • Manifesteren, intenties en doelen stellen

Journallen op spiritueel niveau

Het bijhouden van een dagboek vanuit een spiritueel perspectief kan bijdragen aan een dieper bewustzijn van jezelf en je zoektocht naar zingeving in het leven. Dit is de plaats waar de materiële wereld en de spirituele wereld elkaar kruisen, waar het ongrijpbare maar toch essentiële stukje van de puzzel samensmelt met de tastbare wereld. Dit soort schrijven gaat verder dan de oppervlakte van het dagelijks leven en richt zich op de grotere levensvragen op een existentieel niveau.

 • Dromendagboek: dromen onthullen vaak onderbewuste processen die in je leven
 • Meditatief schrijven: wat wilt er door je heen geuit worden zonder de belemmering van het denkproces?
 • Zingeving: wat wilt mijn hart me vertellen?
 • Zelfonderzoek: wie ben ‘ik’ buiten het lichaam, emoties en gedachten om?
 • Het bijhouden van ervaringen tijdens het spiritueel ontwaken

Journallen op energetisch niveau

Bewust worden van je emmer met energie helpt om te bepalen in welke dingen je graag je tijd en aandacht investeert en in welke niet. Dit noemen we ook wel energiemanagement. Wat geeft je energie en waar laad je van op? Wat kost energie en welke gewoontes zijn er stiekem ingeslopen? Op energetisch niveau journallen gaat dus vooral om het voelen en in kaart brengen van niet-tastbare processen die invloed hebben op de gezondheid van je systeem. Dit is ook de stap die vooral voor mensen met hoogsensitiviteit belangrijk is.

 • Balans opmaken dagelijkse activiteiten: energiegevers en energielekkers
 • Balans opmaken van relaties: geven en nemen
 • In kaart brengen van niet-zichtbare, aanwezige energetische processen (Wi-Fi, bluetooth, etc.)
 • Uitschrijven van gezondheid van chakra’s en aura

De voordelen van journallen

Wat journaling zo magisch maakt, is dat het ons de mogelijkheid biedt om onze binnenwereld te verbinden met de buitenwereld, en andersom. Door het opschrijven van onze gedachten en gevoelens, creëren we een tastbare weerspiegeling van onze innerlijke wereld. Dit kan ons helpen om uit te zoomen en het leven in een breder perspectief te zien.

Bovendien stelt journaling ons in staat om de verdieping in te gaan waar dat nodig is. Wanneer we ons verstrikt voelen in emoties en gedachten, kan het moeilijk zijn om daaruit te komen. Maar door bewust stil te staan en onszelf vragen te stellen, en vervolgens alles op papier te zetten, kunnen we een hele effectieve manier vinden om verschuivingen in ons systeem te creëren.

Een ander belangrijk voordeel van journaling is dat het de oneindige cirkel van het denken kan verbreken. Vaak zitten we vast in ons hoofd, in een patroon van eindeloos denken en malen. Het opschrijven van onze gedachten en gevoelens kan ons helpen om deze gedachten te ordenen en te zien hoe ze met elkaar verbonden zijn. Dit kan ons vervolgens helpen om nieuwe inzichten te krijgen en tot oplossingen te komen.

Door je innerlijke wereld op papier te zetten, krijg je een beter inzicht in je gedachten en emoties en leer je jezelf op een diep niveau leren

Daarnaast kan journaling ons helpen om ons geheugen te verbeteren en ons te helpen om ons leven beter te begrijpen. Door regelmatig te schrijven, kunnen we onze gedachten en emoties beter begrijpen en leren we onszelf beter kennen. Dit kan ons helpen om onze relaties te verbeteren, onze persoonlijke groei te stimuleren en ons leven meer betekenis te geven.

Kortom, journaling is een krachtig hulpmiddel om ons te helpen op onze reis naar zelfontwikkeling en bewustzijn en ons mentale en emotionele welzijn te verbeteren. Door onze innerlijke wereld op papier te zetten, kunnen we beter inzicht krijgen in onze gedachten en emoties en onszelf op een diep niveau leren kennen. Het kan ons helpen om de oneindige cirkel van het denken te doorbreken en ons te helpen om nieuwe perspectieven en oplossingen te vinden.

Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.