Zoek
Sluit dit zoekvak.

Genezen van emotionele pijn: 2 effectieve methodes

Illuminate Body, Mind And Soul.

emotionele pijn

Emotionele pijn is een onvermijdelijk onderdeel van het leven, maar het kan moeilijk zijn om ermee om te gaan en het kan zelfs ons dagelijks functioneren belemmeren. Als we ons onbewust laten beïnvloeden door emoties, zal dit zelfs meer invloed hebben op alle aspecten van je leven dan je misschien denkt. Er zijn meerdere manieren om deze pijn te genezen en je hart te helen. In dit artikel zullen we twee methoden delen die je kunnen helpen bij het omgaan met emotionele pijn.

Weerstand veroorzaakt emotionele pijn

In zijn boek “De Kracht van het Nu” stelt spiritueel leraar Eckhart Tolle dat het merendeel van de pijn die mensen ervaren, niet nodig is. Pijn ontstaat vanzelf zolang het onderbewustzijn de controle heeft over ons leven. De pijn die we creëren, neemt vaak de vorm aan van niet-acceptatie en een onbewuste weerstand tegen wat er is.

Deze weerstand heeft invloed op alle holistische lagen van ons systeem. Het kan leiden tot spierspanning, stijfheid en verkramping in bepaalde delen van ons lichaam, emotionele schommelingen, negativiteit, tunnelvisie, piekeren en overdenken, en spirituele blokkades in de natuurlijke energiestroom. Weerstand voelt koud en kil aan en heeft een meer vaste vorm, terwijl niet-weerstand warmer, zachter, liefdevoller en vloeibaarder aanvoelt.

Volgens Eckhart Tolle is het erkennen en accepteren van het huidige moment, oftewel het Nu, de sleutel tot het bevrijden van onszelf van pijn en lijden. Door de levensenergie zonder oordeel te laten stromen, volgen we de meest natuurlijke weg en zijn we vrij van het egoïstische verstand.

Maar hoe kunnen we dit doen?

De invloed van emotionele pijn uit het verleden

Gedurende ons hele leven bouwen we laagjes op die bestaan uit herinneringen, aangeleerde zaken, meningen, opvoeding, culturele normen en waarden en gewoontes. Vaak vermengt de pijn die we in het huidige moment ervaren zich met pijn uit het verleden die nog steeds in ons lichaam, geest en energieveld zit. Deze restjes zijn nooit helemaal weggegaan omdat ze nooit helemaal bewust in het licht zijn gezet. Eckhart Tolle noemt dit het pijnlichaam (ego).

Om geen nieuwe pijn te creëren en de restjes van oude pijn die nog in ons voortleven niet te versterken, moedigt Eckhart ons aan om het huidige moment volledig te bewonen en vanuit die plek te leven.

‘Besef heel diep dat dit moment het enige is wat je ooit zult hebben.’

Door de levensenergie haar natuurlijke dans te laten doen, kunnen we emotionele pijn of gedachten accepteren als een onderdeel van dat moment, zonder weerstand. Op deze manier kan de pijn niet langer vastgehouden worden in de lagen van ons systeem. Hoewel de oude laagjes er nog zijn, kunnen we ze een voor een afpellen, zodat we minder snel getriggerd raken in het dagelijks leven. Het Nu is dan altijd een schone lei.

Tantra en Advaita als methoden voor het genezen van emotionele pijn

Wanneer we ons lange tijd verzetten tegen emotionele pijn, kan het besef ontstaan dat er geen ontsnappen mogelijk is. Door te kiezen om niet langer weg te rennen en de pijn volledig toe te laten, is er een grotere kans dat emotionele pijn kan genezen en om tot spirituele ontwaking te kunnen komen. Rupert Spira, leraar in non-dualiteit, deelt twee methoden voor het genezen van emotionele pijn: Tantra en Advaita.

“However, love, peace and happiness are inherent in the knowing of our own being. In fact, they are the knowing of being. They are simply other names for our self.” – Rupert Spira

Tantra: de weg van openheid

Bij Tantra gaat het om het omarmen en volledig doorvoelen van de emotie. Dit noemt Rupert ‘de weg van openheid’. Door de emotie met heel je hart te omarmen in het huidige moment, en open te staan voor alles wat er op je pad komt, zul je in de kern van de emotie volgens hem niets anders vinden dan vrede. “Dit is de weg van overgave, van het omarmen, de weg van ‘ja’ en niet-weerstand.” Een praktische methode die hiervoor kan worden ingezet, is de Sedona Methode.

De tweede methode is zelfonderzoek. Door een emotie volledig te voelen, ontdek je uiteindelijk dat de emotie niets meer heeft om zich aan vast te houden en kleiner wordt. Op de lange termijn zul je merken dat je steeds minder weerstand voelt bij het voelen van emoties en sensaties, en dat je bepaalde situaties niet langer uit de weg gaat omdat er simpelweg minder zwaarte omheen hangt.

Zelfonderzoek: wie ben ‘ik’?

Rupert legt uit dat bij zelfonderzoek de vraag centraal staat: wie is eigenlijk die ‘ik’ die de emotionele pijn voelt? Ben ‘ik’ dit gevoel? Als dit gevoel zou verdwijnen, zou die ‘ik’ dan nog bestaan? Ben ‘ik’ deze gedachte? Als al mijn gedachten zouden verdwijnen, besta ‘ik’ dan nog? Hij geeft het voorbeeld van iemand die je begroet op straat: je hoort de woorden, je registreert de betekenis ervan en daarna verdwijnt het als vanzelf uit je systeem. In het geval van woorden die pijn doen, blijven ze echter in ons systeem en creëren ze verdriet. Maar wie is het die zich verdrietig voelt?

Wanneer we onszelf onderzoeken, bekijken we met nieuwsgierigheid het “ik” dat ten grondslag ligt aan onze gedachten en gevoelens. We kunnen ontdekken dat er geen concrete “ik” bestaat en hierdoor wordt de basis weggenomen waarop negativiteit zich voedt. Door deze basis weg te nemen, breiden we ons bewustzijn uit omdat we veel meer zijn dan we aanvankelijk dachten.

Emotionele pijn is een kans om dichter bij jezelf te komen

Uiteindelijk is het onmogelijk om jezelf af te scheiden van emoties of emotionele pijn. We zijn één met alle ervaringen van het leven, alleen kiezen we er vaak voor om onze aandacht ergens anders op te richten om pijn te vermijden. Hierdoor ontstaat juist meer pijn en blijft de cirkel rondgaan. “Door te verwelkomen wat eerst onacceptabel voor je was, is het slechts een kwestie van tijd voordat je werkelijke natuur van vrede en vreugde op de voorgrond van je dagelijks bestaan zal treden”, schrijft Rupert bemoedigend.

Emotionele pijn is een van de onvermijdelijke, kleurrijke onderdelen van het leven, maar het is mogelijk om deze pijn te genezen door middel van methoden zoals Tantra en zelfonderzoek. Door emoties te omarmen en te doorvoelen zonder weerstand, en door te onderzoeken wie de ‘ik’ is die deze emoties ervaart, kan de basis weggenomen worden waarop negativiteit leeft en kan het veld van bewustzijn vergroot worden. Het vergt moed en overgave om deze methoden toe te passen, maar uiteindelijk kan het leiden tot veel meer vrede, vreugde en diepgang in het dagelijks leven.

emotionele pijn

Sanne-Lotte

Op 14 februari 2021 richtte Sanne-Lotte de Lightworkers Community op. Na een uitdagende periode in haar leven ontdekte ze het pad van bewustzijn, zingeving en energiewerk. Dit bevestigde wat ze diep van binnen altijd al wist: er is zoveel meer!
Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.