Zoek
Sluit dit zoekvak.

Leven vanuit het hart: de balans tussen hart en ratio

Illuminate Body, Mind And Soul.

balans tussen hart en ratio

In de eerste podcast van de Lightworkers Community bespreekt Antonietta Barberio het belang van een gezonde balans tussen hart en ratio. Na haar burn-out herontdekte ze haar hart en leerde ze weer dichter bij zichzelf te staan en vanuit haar hart te leven. Toch laat ze ook haar ratio meedenken in haar plannen, vooral als moeder van drie jonge kinderen en eigenaar van twee bedrijven. Dit zorgt ervoor dat ze sturing blijft houden en gericht blijft op haar hartdoel.

Het belang van balans tussen hart en ratio

Maar wat is de balans tussen hart en hoofd en waarom is deze zo belangrijk? Het hart wordt vaak gezien als het emotionele centrum van ons lichaam en de ratio als het logische centrum. Het hart is verbonden met liefde, intuïtie, gevoelens en emoties. De ratio daarentegen is verbonden met logisch denken, analyse, kritisch denken en redeneren.

Als we alleen vanuit ons hart zouden leven, kunnen we te maken krijgen met overweldigende emoties en impulsieve beslissingen die niet altijd de beste keuze zijn op de lange termijn. Aan de andere kant, als we alleen vanuit onze ratio zouden leven, missen we de intuïtie en gevoelens die ons kunnen leiden naar ons hogere doel, onze passie en een diepe verbinding met onszelf.

Het vinden van de balans tussen hart en ratio is daarom belangrijk voor ons welzijn en succes in het leven. Het betekent dat we onze emoties en intuïtie erkennen, terwijl we ook logisch nadenken en ons verstand gebruiken. Het betekent ook dat we onszelf toestaan om te voelen en te ervaren, terwijl we tegelijkertijd ons hoofd koel houden en een plan maken.

Hart en ratio staan naast elkaar, niet tegenover elkaar

Het vinden van deze balans kan lastig zijn, vooral in onze drukke en veeleisende wereld. Antonietta laat ons zien dat we onze hartdoelen kunnen volgen en onze passie kunnen leven, terwijl we ook onze verantwoordelijkheden en verplichtingen nakomen. Het betekent dat we tijd moeten nemen om stil te staan en te luisteren naar ons hart, terwijl we ook een realistisch plan maken en ons aan onze prioriteiten houden.

Hoe vinden we deze balans? Het begint met bewustwording en zelfreflectie. Neem de tijd om stil te staan en te voelen wat er in je hart gebeurt. Wat zijn je passies en doelen? Wat geeft je voldoening en maakt je gelukkig? Schrijf deze op en stel prioriteiten. Maak vervolgens een realistisch plan om deze doelen te bereiken en houd je eraan.

Maar vergeet niet om ook je hart en intuïtie te blijven volgen. Luister naar je innerlijke stem en voel wat er in je hart gebeurt. Soms moeten we onze plannen aanpassen of een andere richting inslaan om ons hogere doel te bereiken.

Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.