Zoek
Sluit dit zoekvak.

2 valkuilen van de lichtwerker: zo voorkom je ze

Illuminate Body, Mind And Soul.

lichtwerker

Lichtwerkers zijn hier om de wereld te verlichten en bij te dragen aan positieve verandering. Ze hebben een natuurlijke aanleg voor licht, puurheid, vrijheid en vreugde, die ze verspreiden waar ze ook gaan. Maar het pad van een lichtwerker is niet altijd eenvoudig. Sommigen van hen worden overweldigd met valkuilen zoals moeite hebben met het stellen van grenzen of overweldigd raken door emoties en gevoelens.

Als lichtwerker ben je van nature gevoelig voor emoties en gevoelens. Het kan zijn dat je gevoelens soms zelf zo intens ervaart dat ze overweldigend kunnen zijn en je het gevoel hebt dat je erin verdrinkt.

Het stellen van grenzen is een andere uitdaging die de lichtwerker kan tegenkomen. Vanwege het verlangen om anderen te helpen en positieve verandering te brengen, kan het moeilijk zijn om nee te zeggen of om je eigen behoefte op de eerste plaats te zetten.

Het is belangrijk om te weten dat je niet de enige bent met deze ervaringen en dat er strategieën zijn om hiermee om te leren gaan, zodat je op een gezonde en liefdevolle manier je licht kunt schijnen.

1. De lichtwerker en hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is een eigenschap die vaak voorkomt bij lichtwerkers, mensen die zich geroepen voelen om anderen te helpen en de wereld te verbeteren. Hoogsensitieve mensen hebben een verhoogde gevoeligheid voor emoties, prikkels en energieën. Dit kan zowel een voordeel als een valkuil zijn.

Het voordeel van hoogsensitiviteit

Het voordeel van hoogsensitiviteit is dat het je in staat stelt om dieper en empathischer te voelen. Je kunt subtiele signalen oppikken die anderen misschien niet opmerken en daardoor beter begrijpen wat anderen nodig hebben. Dit kan je helpen om effectiever te zijn in je werk als lichtwerker. Je voelt aan wanneer iemand je hulp nodig heeft en kunt hen ondersteunen op een manier die echt bij hen past.

Daarnaast heb je bezit je over een groot cadeau: de gave om de werkelijke schoonheid, liefde en vreugde van het leven te herkennen en te ervaren. Als een soort infraroodbril zie je intuïtief door de oppervlakte heen en kun je verbinding maken met dat waar het werkelijk om gaat.

De valkuil van hoogsensitiviteit

Als je geboren bent met een hoge gevoeligheid, komt dit bij lichtwerkers bovenop hun natuurlijk gevoelige aard. De valkuil van deze gevoeligheid is dat je gemakkelijk uit evenwicht raken door de energieën en emoties van jezelf en anderen, waardoor je je uitgeput en overbelast kunt voelen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen en burn-out. Misschien heb je al gemerkt dat je vatbaarder bent voor angst, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen dan de meeste mensen.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze oncomfortabele sensaties niet per se jouw ware zelf weerspiegelen. Als lichtwerker weet je diep van binnen hoe licht en liefdevol het leven kan zijn, wat het contrast hier op aarde des te pijnlijker maakt. Maar door bewustwording kun je leren om hier op een verfrissende manier mee om te gaan.

lichtwerker

2. De lichtwerker en grenzen stellen

Herinner je je nog de tijd waarin je niet bezig was met bewustwording, lichtwerk en spirituele groei? De kans is groot dat je je een lange tijd hebt aangepast aan de norm, bijvoorbeeld uit angst om anders te zijn. Hierdoor leefde je misschien niet in lijn met wie je echt bent en kun je vervreemd zijn geraakt van je lichaam en geest.

Het kan zijn dat een aantal van je huidige relaties dit nog weerspiegelen, omdat ze zijn opgebouwd uit jarenlange, onbewuste patronen. Dit is ook de reden waarom je weerstand in je omgeving kan opmerken zodra jij andere keuzes gaat maken omdat je steeds meer gaat leven vanuit wie jij echt bent – vanuit je hart. Het is interessant om dit te onderzoeken, omdat je buitenwereld een indruk geeft aan hoe het er bij jou aan de binnenkant aan toegaat. Wanneer, bij wie en waarom laat jij je grenzen varen?

Het verwerken van trauma’s

Laten we samen het veelgebruikte begrip ‘grenzen stellen’ onderzoeken. Wat is een grens eigenlijk? Is het tastbaar? Is het een gevoel of een persoonlijke norm of waarde?

Een proces van diepe heling en traumaverwerking aangaan kan ook in dit geval helpen om het concept rondom grenzen stellen vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Het kan namelijk zijn dat je oude patronen uit een poging tot zelfbescherming verward met het stellen van een gezonde grens. Zo kun je onbewust iets uit de weg gaan of ergens nee tegen zeggen omdat het eigenlijk een ongedeeld deel in jezelf is, dat je nog niet volledig aan durft te kijken. Als je dit blijft vermijden, dan misgun je jezelf de kans op innerlijke rust en vrijheid, maar mis je ook oprecht, diepe connecties met de buitenwereld.

Valkuilen tijdens het stellen van nieuwe grenzen

De overgang naar het leven vanuit je ware essentie en jezelf durven zijn vereist dat je ook jouw eigen grenzen gaat ervaren en naar ze gaat luisteren. Ook al zijn jouw grenzen totaal anders dan de geaccepteerde norm. De nieuwe tijd waarin we leven nodigt je uit om bij jezelf te blijven, zodat je jevanuit vreugde je licht kunt schijnen op de wereld. Een grens komt namelijk van binnenuit, omdat je hart in de kern weet wat goed voor je is.

Sta eens stil bij het effect wat dit heeft op de wereld. Los van of je omgeving zich op persoonlijk vlak geconfronteerd voelt met de nieuwe jij: waar hebben anderen in hun hart meer behoefte aan? Wat doet het diep van binnen met anderen als ze zien dat jij oprecht gelukkig bent en je dit vanuit overvloed en een open, liefdevolle houding kunt delen met de rest van de wereld? Je inspireert anderen om ook zichzelf te zijn en dat is zo hard nodig!

Nieuwe grenzen stellen

Het kan vooral in deze overgangsperiode spannend zijn om jezelf en jouw bijbehorende grenzen te herdefiniëren. Misschien heb je keuzes gemaakt vanuit een vroegere periode die helemaal niet meer lijken te kloppen met wie je nu bent.

Je zal daarbij niet ontkomen aan confrontaties, omdat dit betekent dat je keuzes moet maken, zoals het beëindigen of juist aangaan van een relatie, verhuizen of een carrièreswitch maken. Of kleine rituelen die botsen met je omgeving, zoals meer tijd voor jezelf nemen, een andere manier van communiceren, een nieuwe kledingstijl en meer van dat soort dingen.

Hoewel je hoogstwaarschijnlijk teruggeworpen zal worden op gevoelens van twijfel, onzekerheid en verwarring: heb geduld met dit proces en gun jezelf de ruimte om te ontdekken wie je bent en waar jij echt blij van wordt. Soms gaat grenzen stellen niet heel liefdevol omdat er, voordat je het weet, oude reacties uit je mond zijn gefloept. Straf jezelf hier niet op af en weet dat ook dit erbij hoort. Deel eventueel met je omgeving in welk proces jij je bevindt en geef ook je omgeving de tijd om mee te groeien met de nieuwe versie van jou.

lichtwerker

Sanne-Lotte

Op 14 februari 2021 richtte Sanne-Lotte de Lightworkers Community op. Na een uitdagende periode in haar leven ontdekte ze het pad van bewustzijn, zingeving en energiewerk. Dit bevestigde wat ze diep van binnen altijd al wist: er is zoveel meer!
Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.