Zoek
Sluit dit zoekvak.

10 Tips om je creativiteit te laten flowen

Illuminate Body, Mind And Soul.

Voelt het alsof je creatieve energie en flow geblokkeerd zijn? Een stagnatie van de creatieve flow is een duidelijk signaal dat bepaalde thema’s in je leven om aandacht vragen. Creatieve energie is een hoge vorm van energie en ontstaat vanuit een diepe verbinding. Bepaalde factoren zoals life-events, energievreters of vanuit het hoofd leven, kunnen ervoor zorgen dat er ruis ontstaat. Stel jezelf gerust en doorvoel deze blokkade. Laat het daarna los. Ben je ontladen? Lees dan de onderstaande tips om je creative energy een boost te geven en je energiefrequentie te verhogen!

Het luisteren van muziek

Muziek heeft een magisch effect op mensen. Sommige muziek raakt je ziel zelfs ten diepste. Wanneer je muziek luistert, hoef je weinig moeite te doen om werkelijk te voelen met je hart. En om uit je hoofd te komen. Het is een snelle en effectieve manier om je creativiteit aan te raken. Want creativiteit ontstaat vanuit je binnenste. Het zegt iets over wie je bent. Het is een deel van je identiteit. Wanneer (emotionele) blokkades je weg tijdelijk minder makkelijk maken, plan dan even een momentje vrij voor jezelf. Zoek naar een mooie Playlist op Spotify, zet een kopje thee en ga ervoor zitten. Of liggen.

Luisteren naar je hart en intuïtie 

Wat zou het mooi zijn als iedereen leerde luisteren naar zijn of haar hart. Dat je leert luisteren naar jouw behoeftes. Jouw passie. Jouw talenten. Dat plekje in je buik dat gaat kriebelen wanneer je weet dat je iets doet wat helemaal bij jou past. Zoals je het graag zou willen. Als je oefent om naar dat gevoel te luisteren en je precies weet wat bij jou zorgt voor die brandende passie, dan gaat het maken van keuzes een stuk gemakkelijker. Je leert erop te vertrouwen dat de keuzes die je maakt op basis van ‘het volgen van je hart’, altijd goed zijn. Je leert te vertrouwen op jezelf. En dat is ontzettend belangrijk. Dan maakt het namelijk niet meer zoveel uit wát je nou precies doet, maar dat je doet wat goed voelt. En het vlammetje dat dan opflakkert, helpt jou ook in je creatieve proces. 

“The desire to create is one of the deepest yearnings of the human soul.”
 Dieter F. Uchtdorf

Het delen van je ideeën met gelijkgestemden

Als je hoofd lastige gedachtenspinsels blijft weven en je daar zelf niet goed uitkomt, kan het contact met andere creatives en lichtwerkers een uitkomst zijn. Je begeven onder gelijkgestemden kan ervoor zorgen dat je je begrepen voelt. Je kunt elkaar uitdagen. Brainstormen. Projecten met elkaar ontwikkelen. Op nieuwe ideeën komen. Elkaar dingen leren. Afspraken die je met anderen maakt, zijn een stok achter de deur om ervoor te zorgen dat dingen wel lukken. Misschien heb je al mensen in je omgeving op het oog. Als dit zo is: bravo! Als dit niet zo is: wees gerust. Ze zijn er, maar je kent ze alleen nog niet. Het is tegenwoordig makkelijker dan ooit om met anderen in contact te komen.

Je kunt online op zoek gaan naar een Facebook groep of community. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel online mogelijkheden en is de drempel een stuk lager geworden.

Een inspirerende omgeving bezoeken

De grijze flex ruimte van jouw werkgever is misschien niet zo inspirerend als je eigen ingerichte kantoor met yogamat en Himalaya zoutlamp of je favoriete café met een warme kop Matcha Latte. Een werk- of studieplek waar jij je prettig en comfortabel voelt. Denk bijvoorbeeld aan factoren als de kleuren van de muren, de temperatuur, felheid van verlichting, omgevingsgeluiden, opbergplekken, privacy, rust of juist reuring. De een werkt het allerliefst in een café middenin een druk stadscentrum en de ander in een afgesloten ruimte die allerlei ruis buiten de deur houdt.

Als je niet aan werken toekomt, kun je jezelf activeren door eropuit te gaan. Een museum biedt een schat aan inspiratie. Neem jezelf mee in het groen. Waai uit in Schoorl. Gluur naar binnen bij verschillende huisjes. Een weekendje weg kan ook wonderen doen.

Het namaken van bestaande content

Misschien heb je het boek ‘Steal Like An Artist’ al eens voorbij zien komen. De auteur Austin Kleon motiveert je JUIST om kunst en content na te maken. Eigenlijk is dit ook niet zo gek: als kinderen leerden we al om dingen na te maken en er vervolgens een eigen twist aan te geven. Als je inspiratieloos bent en al urenlang naar een leeg velletje aan het staren bent, zoek dan een voorbeeld dat jou aantrekt en doe het na. Dit kan bijvoorbeeld tekst zijn, een marketingstrategie, een illustratie, website of schilderij. Waarschijnlijk ploppen de ideeën vanzelf wel naar boven en geef je er uiteindelijk een persoonlijk tintje aan. Wees nieuwsgierig als een kind en creëer!

Het volgen van een opleiding of cursus

Je aanmelden voor het volgen van een groepsles of cursus kan nét voor die extra boost zorgen. Je neemt jezelf serieus in je persoonlijke en/of zakelijke ontwikkeling door te investeren in iets wat jou gelukkig maakt. Loop je vast op een bepaald gebied of mis je verdieping? Soms is alleen al een stok achter de deur, zoals een groepsbijeenkomst, genoeg om continuïteit te waarborgen in je proces. Zelfs als je enorm gedreven bent zul je dagen meemaken dat je het liefst zou stoppen. Het is tenslotte zo dat je gewoon mag blijven oefenen en doorgaan. Ook is het prettig om mensen om je heen te verzamelen met dezelfde interesse en dezelfde mate van drive en motivatie als jij. Vooral het spirituele pad kan voor diepe en magische inzichten zorgen. Het hebben van een buddy en gesprekspartner waarmee je energetisch levelt, kan je veel brengen en zelfs je proces intensiveren. 

Regelmatig mediteren

Mediteren is een noodzakelijke gewoonte om te integreren in je dagelijks leven. Om even stil te staan bij jezelf en hoe het met je gaat. Door afstand te nemen van situaties, gevoelens en gedachten, zie je de wereld weer vanuit meer verbinding met je kern en dus meer helderheid en rust. Tijdens zo’n rustmoment of meditatie sta je ook open voor het ontvangen van nieuwe inspiratie en ideeën. Mediteren kan helpen om even op de ‘refresh button’ te drukken en daarna weer prettiger verder te gaan.

Energy flows

Beweging is een onderdeel van een gezonde leefstijl. Het bevordert de kwaliteit van je leven en zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid. Je hebt minder kans dat je allerlei nare ziekten en aandoeningen ontwikkelt. Daarnaast geef je jouw dag een boost en zorgt het voor een betere nachtrust. Dit kan intensief sporten zijn, maar ook dagelijks een stuk wandelen doet wonderen. Lichtwerkers zijn in het begin van hun ‘lichter leven proces’ geneigd om veel terug te grijpen naar de automatische piloot en het voeden van gedachten. Beweging zorgt voor een gezonde doorbloeding en op energetish niveau: aarding en verbinding. Energie zelf is altijd in beweging.

Brainstormen: maak een mindmap

Loop je als kip zonder kop rond met allemaal briljante ideeën en losse flodders? Weet je niet goed hoe je uit deze brei een idee moet concretiseren? Dan is een mindmap een hele leuke en makkelijke oplossing. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Pak een blad papier, gekleurde stiften en ga ervoor zitten. Schrijf álles wat er in je hoofd omgaat aan ideeën op het papier en denk er niet te veel over na. Vermijd perfectionisme bij het maken van een mindmap. Dit werkt juist avérechts. Geef jezelf een moment om gewoon lekker slordig te zijn. Wanneer je hoofd leger is en je ideeën vanuit je hoofd naar het blad zijn verhuisd, kun je je ideeën gaan thematiseren. Welke ‘hoofdzaken’ ontdek je? En welke sub-woorden kun je hieraan koppelen? Wat komt er eventueel nog meer in je op, nu je het concreter hebt gemaakt?

Op Pinterest zie je de mooiste mindmaps. Ook zijn er een hoop templates te verkrijgen om structuur in je gedachtenspinsels te krijgen. Laat je hier niet in meeslepen! Als er iets niet mooi hoeft te zijn, is het wel een mindmap. Zie het als een plek waar gedachten op papier komen, zónder een ego dat je kladwerk bekritiseert. Een mindmap maken wordt voortaan een heilige manier om je creativiteit en inspiratie een boost te geven and your ego is not invited.

Laat perfectionisme los

Op welke manier jouw perfectionisme je ook belemmert (of niet), we kunnen best stellen dat het niet altijd bevorderend is voor je creatieve proces. Perfectionisme leidt tot uitstelgedrag of een ongezonde obsessie en kan ontstaan vanuit een misplaatste intentie. Alles moet perfect zijn voordat jij begint aan jouw project. Oftewel: het vergt een dosis moed om creatief te zijn. Begin ergens. Als je niet weet waar je moet starten, doe dan bijvoorbeeld één van bovenstaande dingen. Op een gegeven moment begin je gewoon. Je zult zien dat het proces dan vanzelf op gang komt wanneer je eenmaal bent begonnen. Het is goed om te weten dat perfectionisme en angst om iets verkeerd te doen, slechts een idee is van jouw mind. Je ego wil je behoeden voor het maken van fouten. Hoor het aan en laat het los. Creatieve energie ontstaan vanuit iets veel groters dan de mens en is oneindig. Je ervaar meer ontspanning en rust als je beseft dat je niet alles perfect hoeft te doen en meevaart met de flow. Stel jezelf de vraag: vanuit welke zuivere intentie mag ik gaan creëren?

‘als je een stem hoort zeggen:
‘’ je kan niet schilderen’’
schilder dan vooral
en die stem zal het zwijgen opgelegd worden
-Vincent van Gogh

 

 

Sanne-Lotte

Op 14 februari 2021 richtte Sanne-Lotte de Lightworkers Community op. Na een uitdagende periode in haar leven ontdekte ze het pad van bewustzijn, zingeving en energiewerk. Dit bevestigde wat ze diep van binnen altijd al wist: er is zoveel meer!
Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.