Leestijd: 6 minuten

Sensitief, ernstig, verlegen, creatief, rijk innerlijk leven, rustig en bedachtzaam zijn een aantal mogelijke kenmerken van een introvert. In de westerse maatschappij wordt introversie echter niet beschreven als een verrijking, maar meer als een gebrek aan persoonlijkheidskenmerken als assertiviteit en sociabiliteit. Wat is introversie? Is het veranderbaar en leer je het te omarmen als een deel van jou als persoon?

Met welk temperament ben jij geboren?

In het begin van je zoektocht naar een lichter leven kan het helpend zijn om jezelf en je behoeften beter te leren begrijpen. Zowel extraversie als introversie zijn aangeboren temperamenten. Ze zeggen vooral iets over de manier waarop jij energie krijgt of verliest. Laad jij op door sociale activiteiten en spendeer jij je tijd het liefst aan het afspreken met anderen, luisteren naar harde muziek of parachutespringen? Ben jij een echte multitasker, soms wat impulsief en is het nemen van een risico jou niet onbekend? Dan is de kans groot dat jij meer prikkels nodig hebt en bent geboren met een extravert temperament. Laad jij op door alleen te zijn, creatief zijn in je eigen bubbel, je innerlijke belevingswereld, een boek lezen of een diepgaand een op een gesprek? Doe je liever one thing at the time en denk je graag wat langer na over bepaalde zaken? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk een introvert. Jouw belevingswereld voorziet je al voor een groot deel aan de nodige stimuli. 

De extraverte maatschappij

De wereld bestaat ongeveer voor 25% tot 50% uit introverte mensen. Andersom betekent dit dat 50% tot 75% extravert is: de meerderheid. In het westen wordt veel waarde gehecht aan extroverte eigenschappen zoals netwerken, het initiatief nemen en energiek zijn. Omdat deze norm bijna overal in de westerse maatschappij wordt gehanteerd, is het logisch dat de mensen zonder dit aangeboren temperament gaan twijfelen aan hun eigen kunnen. Zijn jouw introverte eigenschappen dan minder waard als die van extravertelingen? De geschiedenis van hoe deze norm zich heeft gemanifesteerd in onze samenleving, gaat tientallen jaren terug. Toch hebben beide persoonlijkheden zich door de evolutie geslagen en dat is niet zonder reden. Introverte mensen zijn vaak rustig en steken hun hoofd minder snel boven het maaiveld uit, maar vergis je niet. Ze zijn vaak op de achtergrond de drive van ontzettend veel bedrijven en projecten. Achter elke vertegenwoordiger staat vaak een introverte metgezel. 

Aangeboren, cultuur en opvoeding

Een introverte of extraverte persoonlijkheid is aangeboren. Het is een biologisch verschijnsel en is te meten in je hersenen. Je kunt ontzettend veel vaardigheden aanleren en oefenen op sociaal gebied, maar in de kern blijft je temperament hetzelfde. Er zijn veel bekendheden die zichzelf energiek presenteren op het podium vanuit hun gedrevenheid en passie. Na het event hebben ze dan veel tijd nodig om zich op te laden voor een volgende ronde. Op cultureel gebied wordt in sommige landen juist introversie erg gewaardeerd. Denk bijvoorbeeld aan Finland en Japan. In Japan staat bescheidenheid centraal. Japanse immigranten die naar Amerika verhuizen en daar gaan studeren of werken, moeten enorm wennen aan het cultuurverschil. De manier van les krijgen en jezelf presenteren is totaal verschillend. Ook je opvoeding heeft invloed op je gedrag. Een extraverte ouder zal mogen leren begrijpen wat zijn of haar introverte kind drijft en waar het kind energie van krijgt. Andersom werkt dit ook zo. Het ene is niet beter of slechter dan het andere. Het gaat puur om jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing beter te leren kennen en hierop in te spelen. 

Misvattingen en mythes

Vanuit onbegrip wordt introversie nogal eens verkeerd geïnterpreteerd. Een aantal misvattingen staan hieronder beschreven:

Mythe: Een introvert mens is verlegen
Verlegen zijn heeft meer te maken met de angst voor afwijzing in sociale gelegenheden. Wel is het zo dat veel introverten vaak ook verlegen zijn, vanwege hun verhoogde zelfbewustzijn en sensitiviteit. De introvert heeft minder behoefte om zichzelf op de voorgrond te presenteren en bewaart deze energie liever voor processen die zich vanbinnen afspelen.

Mythe: Een introvert is egoïstisch 
Sta je stil bij jouw persoonlijke behoefte als het gaat om sociale activiteiten bijvoorbeeld? Welke norm hanteert je omgeving? Een hoop introverten hebben weinig tot geen behoefte om af te spreken. Zij hebben voornamelijk genoeg prikkels vanuit hun innerlijke belevingswereld. Borrelen bij collega’s na een werkdag klinkt dan niet erg aanlokkelijk. Mensen uit je omgeving kunnen zich gaan afvragen waarom je hun verjaardag hebt afgezegd, terwijl jij die ene activiteit er echt even niet bij kon hebben. Als je zelf nog niet begrijpt dat dit gewoonweg niet aansluit bij jouw persoonlijke behoefte, kun je je schuldig of vreemd voelen.

Mythe: Een introvert is een twijfelaar
Het klinkt heel normaal om stellig je mening te geven tijdens een werkvergadering of een gesprek. Voor introverten is dat echter niet hoe het werkt. Het verschil zit hem in het denkproces. Waar extraverte mensen nadenken terwijl ze praten, laten introverte mensen de boel liever achteraf bezinken en komen er later op terug. Het kan zeer stressvol aanvoelen als je de verwachting krijgt opgelegd om ad rem te reageren, terwijl jouw hersenen simpelweg niet op die manier functioneren. Als je dit ooit hebt meegemaakt, weet dan dat dit compleet oké is.  

Mythe: Een introvert is onzeker
De introvert voelt zich gestresst en onveilig op het moment dat hij of zij onnatuurlijk dient te functioneren. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn bij kinderen in de klas, die vooraan moeten gaan zitten om te leren sociaal te zijn. Deze goedbedoelde interventie kan ervoor zorgen dat de persoon zich abnormaal, onveilig en kwetsbaar voelt. Als resultaat kun je je dan nog meer gaan terugtrekken. Als je als introvert in het verleden onbegrepen bent behandeld, kan dit gevoel doorlopen tot je volwassenen leven. Deze onzekerheid is misplaatst. Je mag opnieuw gaan onderzoeken wat voor jou werkt en wat niet werkt. Op die manier ga je merken dat het leven een stuk leuker en makkelijker wordt. 

De fout die bij deze stelling wordt gemaakt is dat zelfverzekerdheid wordt gemeten aan de mate waarin iemand praat en sociaal is. Niet alle introverte mensen zijn onzeker. Schuilt een gezonde dosis onzekerheid niet in ons allemaal?

Sociaal: samenwerken, frequentie afspreken, grote groepen

Sociale vaardigheden kunnen zeker worden gestimuleerd. Een belangrijke voorwaarde is dat het vanuit motivatie, interesse en PASSIE wordt gedaan. Niet omdat het moet of wordt verwacht. Op het moment dat een introvert een brandend zielsverlangen of lifepurpose heeft, wordt het overwinnen van obstakels een stuk gemakkelijker en belangrijker nog: dan heeft het nut. Op het moment dat je groepsopdrachten met 2 tot 3 personen uitvoert en je daardoor veel prettiger werkt, dan is dat net zo oké als een extravert die brainstormt met een groep van 20. 

Een ander voorbeeld is het indelen van je dag en het afspreken met mensen, zoals vrienden en vriendinnen. Misschien hebben jullie onbewust altijd al een bepaalde norm gehanteerd: de hele dag met elkaar op pad. Jij ziet er tegenop en behoudt liever de vrijheid om op dat moment zelf te bepalen waar je behoefte aan hebt en hoe laat je weer vertrekt. Denk kritisch na over wat jou energie kost en wat jou niet dient. Draai het vervolgens om: hoe zou het wel voor jou werken? Wat kun je doen om zowel jezelf als je vriendinnen tegemoet te komen? In het ideale geval, hoe zou jij het contact met anderen dan indelen?

Wellicht is het een optie om in kortere tijdsvlakken met anderen af te spreken. Het is namelijk  niet zo dat introverten geen behoefte hebben aan menselijk contact. Introvert zijn betekent niet hetzelfde als kluizenaar zijn. Het zit hem vaak meer in de frequentie en de duur van een prikkelrijke activiteit. Soms kan juist een extraverte tegenhanger de introvert uit zijn of haar schulp halen. Er even heerlijk op uit. Dan was het achteraf toch eigenlijk wel heel gezellig.

Persoonlijk leiderschap

Er is onderzoek gedaan naar introvert leiderschap. Wat blijkt is dat introverte teamleiders die een team aanstuurden van gemotiveerde werknemers, zeer goed bleken te presteren. Volgens Susan Cain zouden introverte leiders er goed aan doen om door te gaan met wat hun vanzelf goed afgaat. Zo zie je bijvoorbeeld dat extraverte mensen vooral leider worden in openbare en sociale sfeer. Introverte mensen worden vaker leider op theoretisch en kunstzinnig vlak. Hoewel de introvert de voorkeur geeft aan solistisch werken, is hij/zij ook een verbindende factor. De introvert trekt mensen aan en brengt ze bij elkaar. 

87% of Extraverts believe they have what it takes to be a good leader, compared to 56% of Introverts.

Social Media

Er zijn meer leiders dan ooit opgestaan via kanalen als Facebook en Instagram. De ontwikkeling voor deze nieuwe vormen van leiderschap kan voor het introverte persoonlijkheidstype een geweldige ontwikkeling zijn. De scheiding en afstand van het computerscherm kan de controle bieden die we tijdens sociale interactie in real life niet hebben. Dit kan verwarrend zijn voor mensen die hun introverte vrienden compleet open en bloot zien uitspreken over henzelf en hun ideeën over de wereld via het internet. Het is aangetoond dat introverte mensen via the world wide web inderdaad meer intieme feiten over zichzelf delen. Het kan een prachtige kans zijn om je alsnog uit te spreken op een manier die bij jou past.

‘Mensen met elkaar verbinden om de wereld mettertijd heel te maken, is de diepste spirituele waarde die je kunt bezitten’

Newmark
Boek: Stil, Susan Cain.

Positieve eigenschappen

Twijfel je aan jezelf en heb jij jezelf veel te lang geprobeerd aan te passen aan de heersende norm? Bedenk dan dat jij mag gaan leven naar je eigen voorwaarden. Ga op onderzoek uit en bekijk jezelf vanuit je innerlijke kind: met onschuld en nieuwgierigheid. Lees ook deze ijzersterke eigenschappen die gepaard gaan met introvert en gevoelig zijn.

 • Creatief 
 • Zelfstandig
 • Innovatief
 • Gevoelig en hoog reactief
 • Intuïtief
 • Snel overprikkeld
 • Rijke belevingswereld
 • Fantasierijk
 • Diepgaande informatieverwerking
 • Rustig (gedrag)
 • Filosofisch
 • Levendige dromen
 • Expressieve interesses
 • Sterke emoties
 • Zeer empatisch
 • Graag alleen
 • Oog voor schoonheid
 • Visionair en idealistisch
 • Verbeeldingsrijk

De moed om jezelf te zijn

In je proces naar een bewuster en lichter leven is het prettig dat je durft te vertrouwen op je eigen wensen en behoeften. Het gaat hier uiteindelijk niet om labels. Dit geldt voor iedereen: of je nu extravert of introvert bent en alles ertussen in. Het is nu eenmaal zo dat niemand hetzelfde in elkaar zit. De algemene normen die gelden zijn niet van toepassing op elk mens. Neem jezelf serieus en onderzoek waar jij diep van binnen blij en gelukkig van wordt. Durf ook kritisch te kijken naar welke dingen jou geen energie meer geven en wat je los mag laten. Dit is een proces, gun jezelf de tijd en heb vooral veel plezier in jouw persoonlijke en magische reis.

Als jij meer wilt leren over jezelf en jouw introverte karakter, dan is het boek ‘Stil’ van Susan Cain boek erg waardevol.

Hoe ga jij om met jouw behoeften als het gaat om prikkels? Heb jij veel prikkels nodig of zorgt jouw belevingswereld ervoor dat je jouw dagelijkse kost al binnenkrijgt? Let us know!