Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is Sjamanisme? Over het helende werk van de Sjamaan

Illuminate Body, Mind And Soul.

sjamanisme

Sjamanisme vind je vanaf de oudheid tot op de dag van vandaag over de hele wereld. Het wordt al eeuwenlang beoefend in verschillende vormen door verschillende culturen. Van de inheemse volkeren van de Amazone tot de Inuit van het Canadese Noordpoolgebied.

Wat is een sjamaan?

Sjamanen zijn er om je te helpen je eigen intuïtie aan te boren en zullen je ondersteunen in dit proces. De authentieke sjamaan heeft eerst alles zelf diep ervaren en is veelvuldig op de proef gesteld door het leven. Hierdoor zijn Sjamanen rijk aan levenskennis en wijsheid. Waar de meeste mensen toeval zien, is het aan de sjamaan om synchroniciteit en universele causaliteit (oorzaak en gevolg) te herkennen. In het sjamanisme wordt het leven dus anders geïnterpreteerd en gaat het vooral om de diepere lagen die zich onder de oppervlakte bevinden.

Wat is sjamanistisch werk?

De weg van de sjamaan is het beste te omschrijven als een volledig ervaringsgericht pad. Het gaat over het leren interpreteren van de natuurlijke wereld, voor het algemeen welzijn van de gemeenschap. Individuen betreden het sjamanisme doorgaans op drie manieren: zelfselectie, genetische overdracht en geconfronteerd worden met een crisis die hen ertoe brengt dit beroep uit te oefenen.

Sjamanen creëren in hun werk een zowel zichtbare als onzichtbare – heilige ruimte. Wanneer ze deze heilige ruimte betreden, hebben ze als doel de mensen in de gemeenschap te helpen om betekenis te vinden. Na deze diep helende en transformerende ervaring, keren de mensen terug naar hun dagelijks leven met een duidelijker doel voor ogen.

Het werk van de sjamaan bestaat vanuit de overtuiging dat alles op aarde en zelfs daarbuiten, een geest, ziel, waarneming en intelligentie heeft. Hij reist af naar de ‘andere wereld’, gebruikmakend van het bovennatuurlijke rijk. Waar de meeste mensen in situaties gebruik maken van het analytische brein, heeft de sjamaan geleerd om zijn intuïtie in te zetten. Waar mensen hun kalmte hebben verloren, zal de sjamaan sereen blijven en wanneer iedereen huilt en vlucht voor de dood zullen zij glimlachen. Je zou kunnen zeggen dat de rol van een sjamaan het zijn van een ‘holle riet’ is. Daarmee wordt bedoeld dat je vrij bent van ego en ruimte geeft aan de geest om werk te doen.

Integer sjamanisme herkennen

De ene Sjamaan is de andere niet. De titel Sjamaan is geen beschermd beroep – hoe kom je er nu achter of een Sjamaan betrouwbaar is?

  1. Volg je gevoel. Ervaar je gevoelens van twijfel tijdens de ontmoeting van een Sjamaan? Vertrouw dan op jezelf.
  2. Schoon en nuchter.  Drugs- en alcoholgebruik komt regelmatig voor – zelfs onder de beste sjamanen. Sjamanisme is energiewerk, dus kies er het liefst een met een scherpe geest en een helder geheugen
  3. Vraag om zijn of haar levensverhaal. Het sjamanistische pad wordt verondersteld moeilijk te zijn (velen halen het niet) en lijden is een soort overgangsrite. Vraag dus gerust naar de moeilijkheden en overwinningen die de Sjamaan in kwestie heeft ervaren.
  4. Verwar onschuld niet met naïviteit. Als een sjamaan een lief en speels karakter heeft, dan heeft dit niet perse te maken met een gebrek aan kennis en kunde. In de traditie van het Sjamanisme geloven ze dat er niet zoiets bestaat als goed en kwaad – alleen harmonie en disharmonie. Sjamanen weten ook dat compassie, empathie en dankbaarheid buitengewoon gezond zijn voor het menselijk lichaam, dus hebben ze de neiging om deze in onbeperkte hoeveelheden te hebben. Om dezelfde redenen is een echte sjamaan eigenlijk vaak best grappig.
  5. Bereid je voor om niet altijd te horen wat je wilt horen. Een goede sjamaan is er niet om je te ‘genezen’ of om remedies uit te reiken. Ze zijn er om je een spiegel voor te houden en je naar het echte verhaal van jou toe te leiden: een plek van waaruit je jezelf beter kunt erkennen en helen. Wees op je hoede voor iedereen die wonderen belooft. Een goede sjamaan is altijd realistisch over de hulp die hij of zij je kan geven.

Sjamanisme en vertrouwen op je eigen kracht

De sjamaan is een wijs mens dat niet snel handelt en reageert, maar observeert tot het juiste moment van handelen verschijnt. Hij of zij is geduldig met zichzelf en anderen, spreekt liefdevol en oprecht, zoekt geen resultaat of controle en leeft in het moment. Hij weet de weerspiegelingen van zijn onderbewustzijn en kent zichzelf door en door. Dit kan jij ook ontwikkelen.

Door het volgen van mijn eigen intuïtie ben ik mijn levenspad gaan volgen. Deze leidde mij op 26-jarige leeftijd naar Peru. In Peru heb ik de lessen van het leven geleerd, inclusief alle uitdagingen die daarbij kwamen kijken. Het is niet van belang om actief een Sjamaan te zoeken en te vinden. In principe heb je alles in je en het wordt tijd om je eigen kracht te vinden. Een sjamaan kan je alleen maar de juiste weg wijzen en alleen als jij er klaar voor bent.

Delen
Delen
Delen
Delen
Delen

Group 6 CopyCreated with Sketch.

Inschrijven nieuwsbrief

Laat jouw gegevens hier achter en wij doen de rest.
Maandelijks zal je op de hoogte gehouden worden.