Waarachtigheid – Hoe kun je in deze tijd waarachtig zijn?

Leestijd: 2 minuten

Waarachtigheid is een begrip dat duidt op trouw zijn aan jezelf en aan jouw leven. Wanneer je waarachtig bent, komt wat je denkt en voelt overeen met wat je uitstraalt. Je doet je niet anders voor dan dat je bent en blijft dicht bij jezelf.

Waarom is waarachtig zijn nu zo belangrijk?

Ten eerste omdat het belangrijk is om trouw te zijn aan jezelf. Wanneer je trouw bent aan jezelf, maak je keuzes die bij je passen en zet jij jezelf op nummer een. Je handelt dan als het ware vanuit een stevige connectie met jezelf. Dit is ook voor jouw omgeving fijn, omdat ze dan weten waar ze aan toe zijn. Waarachtig zijn betekent ook leven naar je eigen waarheid. Iedereen heeft zijn eigen waarheid, maar jouw waarheid wil geleefd worden. Hier hoort ook bij dat je je uitspreekt over dingen die je belangrijk vindt of dingen die je raken.

Wat gebeurt er wanneer je niet waarachtig bent?

Het is vrij uitdagend om altijd volledig waarachtig te zijn. Het is menselijk wanneer dit je niet altijd lukt. Zodra je vaker niet waarachtig bent dan wel, heeft dit wel degelijk invloed op je leven. Je verloochent jezelf omdat je niet volledig voor jezelf kiest en een ander beeld laat zien aan de buitenwereld. Verschillende personen kunnen een totaal ander beeld van je hebben omdat je je aanpast aan je omgeving in plaats van vanuit je hart te leven en te handelen. Zo zwem je eigenlijk tegen de stroom in, in plaats van dat je je laat meevaren met datgene waarvoor je hier voor op aarde bent gekomen. De stroming van het leven.

Hoe kun je leren waarachtig te zijn?

Dit kun je leren door allereerst naar binnen te keren. Wat leeft er in jouw binnenwereld? Je binnenwereld steeds beter leren kennen is het belangrijkste proces. Leer jezelf kennen en probeer je emoties te doorvoelen. Schrijf van je af, uit je emoties in creativiteit. Vanuit daar zul je steeds beter voelen waar jouw behoeften liggen en kun je hier naar gaan handelen en keuzes maken vanuit je hart. Een verandering begint altijd binnen in jezelf. Vervolgens in het makkelijker hetgeen je voelt uit te dragen naar de buitenwereld.

Wanneer je dit niet gewend bent, kan de buitenwereld daar verrast op reageren. Misschien zijn ze zelfs teleurgesteld omdat je je zo aan hen hebt aangepast en dat nu niet meer doet. Uiteindelijk zullen mensen het juist aanmoedigen wanneer je leeft en handelt vanuit waarachtigheid. De mensen in jouw leven die moeite gaan ervaren met jouw nieuwe kracht, zijn vaak zelf niet waarachtig.

Het mooie is dat wanneer jij waarachtig bent, je anderen aanmoedigt dit ook te doen. Vooral in deze tijd kan het moeilijk zijn om het initiatief te nemen waarachtig te zijn en te blijven. Het is echter belangrijker dan ooit en de wereld heeft de echte jij met jouw mooie licht nodig.

Meer weten van holistisch therapeut Imke Jacobs? Klik hier om de website van Iampowerment te bezoeken.