Vrouwelijke energie in balans – De legende van de adelaar en de condor

Leestijd: 3 minuten

De meeste inheemse volkeren van de wereld hebben profetieën die hen helpen het verleden te verklaren in de context van de toekomst om het heden te begrijpen. De legende van de Adelaar (het noorden, mannelijke energie, het intellect) en de Condor (het zuiden, vrouwelijke energie, het hart/gevoel/ intuïtie) is bekend bij vele natuurvolkeren. Het dient als een blik op ons verleden, onszelf en onze toekomst. Het gaat over twee schijnbaar onverenigbare levenspaden die, door hun beste elementen samen te voegen en door samen op te gaan, voor balans en harmonie zorgen in het universum, in de wereld en in jezelf.

Oude beschavingen in culturen over de hele wereld, beschouwen de aarde als een levend wezen. Hun streven was om in harmonie te leven met de elementen van de seizoenen. Zij hadden diepgaande kennis over de aarde en waren afgestemd op haar stromingen en bewegingen. Ze konden met haar in verbinding staan en met haar communiceren. De natuurelementen zijn voor hen mannelijk of vrouwelijk en samen in harmonie. Het gebergte is mannelijk (de Andes van Peru) en de zon is Vader Zon (Inti Titi). Hij is beschermend en zorgend voor overvloed door zijn warme zonnestralen en krachtig licht. De aarde is de moeder, receptief. De oude culturen wisten bijvoorbeeld ook als geen ander dat de maan vrouwelijk is en de fasen van de maan diep verbonden zijn met de cycli van de vrouw. 

De adelaar en de condor: het mannelijke en het vrouwelijke

De legende van de adelaar en de condor kan metafoor staan voor veel dingen: verschillende culturen, machtsstructuren in de wereld, voor technologie en de natuur. Laat het ook een leidraad zijn voor jou, om je te helpen een balans te vinden in jezelf.

When the Eagle of the North flies with the Condor of the South, The Spirit of the Land, She will Reawaken.”

Inca prophecy

De vogels zijn wij, want ook in ons fysieke lichaam bestaat de paradox van mannelijke en vrouwelijke energie. De adelaar en de condor zit in ieder van ons. Het vrouwelijke bevat bepaalde kwaliteiten en voor het mannelijke geldt hetzelfde. Beide eigenschappen zijn waardevol. Als je steeds meer in balans leeft, dan voel je de flow. Een heerlijk gevoel van harmonie, waarbij je mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten als vanzelf met elkaar dansen. Breng deze twee vogels in balans in je leven en de innerlijke onrust die je constant voelt zullen langzaam andere vormen aannemen. 

Stel je voor dat je adelaar – je mannelijke deel – leeg is en alleen gewenst zonder de condor – niet gecentreerd en niet verbonden. Dit leidt vaak tot schuldgevoelens en onwaardigheid zonder aanwijsbare redenen, een ongelukkig gevoel hebben. Wat kun je dan doen? Zoek dan je Condor weer op, je vrouwelijke kant. Speel ermee en laat het binnen.

Je vrouwelijke energie toelaten

Vrouwelijke energie vind je terug in authenticiteit en door te leven vanuit je hart: het gebied van je gevoel en liefde. Maak innerlijke ruimte om die gevoelens en emoties toe te laten. Kom je daar niet zo gemakkelijk bij? Zoek andere vrouwen in je omgeving op. Breng dan tijd door met grootmoeders, oudere vrouwen of vriendinnen. Verbind je met de aarde door dieren en de natuur te betrekken in je dagelijks leven. Durft je kwetsbaar op te stellen, neem je persoonlijke ruimte in en zorg voor voldoende rust en slaap. Neem de tijd voor jezelf om je vanuit zachtheid te verbinden, bijvoorbeeld door te mediteren. Laat de universele creatieve energie door jezelf flowen. Luister naar muziek en dans!

Hoe herken je een disbalans in mannelijke en vrouwelijke energie?

Ter illustratie mag ik het verhaal van een lieve vriendin van me delen. Een mooie vriendelijke jongedame, die op het werk altijd de handen uit de mouwen steekt. Ze is heel enthousiast bij vele verschillende projecten betrokken en weet wat ze waard is. Ze ziet haar eigen kwaliteiten en accepteert deze ook. Krachtig. Alleen was ze, naast enthousiast en actief, ook altijd uitgeput. Ze kon niet genieten van haar vrije tijd en bleef maar doorrennen. Ze haastte zich van het werk naar de sportschool en werken tijdens werktijd veranderde in werken in privétijd. Haar mannelijke kant stond in overdrive. Totdat ze zelf besloot er wat aan te doen. 

Ze zocht een andere vrouw op in haar directe omgeving, waarvan ze intuïtief voelde dat zij haar kon geven wat ze nodig had. Een vrouw die haar iets nieuws kon leren. Het ene deel kende ze al, de Adelaar. Nu was ze er klaar voor om ook de Condor te leren kennen. Zo begon ze haar reis naar balans, omdat ze het zelf bewust aanvoelde. Ze had het nooit eerder gedaan, maar met behulp van de vrouw ontdekte ze verborgen delen van haarzelf. Ze leerde mediteren, visualiseren, in stilte te luisteren en voldoende tijd te nemen voor zichzelf. Ze leerde van de wijsheid van een andere sister die haar zachtjes begeleidde. 

Omarm je vrouwelijke kant

Het hoeft maar een kleine verandering in je dagelijkse routine te zijn, waardoor je bewust werkt naar het vrouwelijke in jezelf. Het brengt dat je weer naar een diepere wijsheid geworteld in het vertrouwen in je intuïtie en je hart. Het is een gepassioneerde, creatieve en gevende kracht. ‘’Vrouwelijke energie inspireert mensen. Ook zij waarvan je denkt dat ze daar niet open voor staan.’’ Zei mijn vriendin.