Voorouderwijsheid integreren in jouw bestaan

Leestijd: 2 minuten

Onze vooroudergidsen zijn altijd dichtbij. De wijsheid van je voorouders -voorouderwijsheid- toestaan ​​in jouw leven, is als het ontvangen van een kaart die je leidt naar je wortels, je ware essentie, naar wie je bent als je de oppervlakte weghaalt en naar de diepten van je ziel gaat. Maar hoe doe je dat? Waar begin je?

Voorouderwijsheid is heel persoonlijk en tegelijkertijd universeel. Het gaat ervanuit dat alle fragmenten uit jouw leven een integraal onderdeel gaan vormen. De reis van een held. Terug naar heelheid en balans. Zacht geleid door de mensen die jou zijn voorgegaan in de familie.

In inheemse culturen worden mensen bij wijze van spreken elke ochtend wakker en maken contact met hun voorouders. Ze praten hardop tegen ze, alsof ze ook in de kamer aanwezig zijn. Het gaat hier niet om het aanbidden van voorouders, wat natuurlijk best mogelijk is. Het is vooral heel persoonlijk, emotioneel en verbonden. Het gaat erom dat ze worden opgenomen in het dagelijks leven en en dat ervaringen nog steeds met hen worden gedeeld alsof ze er nog zijn. Waar schaarste heerst op materieel niveau, kan een ongelooflijke rijkdom in relaties bestaan en een diep begrip voor de doden.

Ken jezelf en ken je voorouders

Wordt je nieuwsgierigheid geprikkeld als je nadenkt over voorouderwijsheid en het vroegere bestaan van je schoonouders? Naar je grootouders en hun ouders en die hen daar weer voorgingen. Wie waren deze mannen en vrouwen? Hoe zag hun leven eruit? Wat waren de rituelen en tradities die hun leven inhoud gaven?

Mijn patrilineaire voorouders kwamen uit Limburg. Oude Nederlandse tradities uit die contreien stromen door mijn aderen. Als kind bladerde ik met grote interesse in de zwart witte fotoalbums, netjes gerangschikt in de vintage kasten. Ze leefden een rustig, katholieke levenswijze op het platteland. De rozenkrans die gebeden werd, elke dag naar de kerk, de oogst verwerken in de bijkeuken en middageten om 13.00 uur ‘s middags aan tafel. Elke dag hetzelfde in mooie harmonie, met de focus op tradities.

Mijn matrilineaire voorouders  kwamen uit Tanimbar. Oude Molukse tradities stromen door mijn aderen. Ik wilde verbinding maken met dingen die me zouden aarden en me een gevoel van verbondenheid zouden geven. Ik wilde mijn eigen gevoel van ongebonden en verloren zijn herstellen. Maar ik wist nauwelijks iets van hun historie en verleden.

Na jaren van zelfwerk ga ik er nu rustig vanuit dat iedereen een voorouder heeft die om hen geeft, hen begeleidt en aanmoedigt op spiritueel niveau.

Belemmeringen uit generaties

Er zijn voorouders wiens acties al generaties lang problemen in de familie hebben veroorzaakt. Daardoor twijfel je misschien om contact met ze te maken of om meer te weten te komen over hun voorouderwijsheid. Bijvoorbeeld omdat je weet dat sommige van je directe voorouders geen integer leven hebben geleid. Is dit een reden om dit maar zo te laten? Zodra we elke slechte karaktertrek en elk lijden van vorige generaties weten, aanhoren en dus erkennen is het te genezen. Dit is diepgaand werk dat tijd kost.

Na deze genezing van onszelf op generatieniveau worden we vrijer om de wijsheid van onze voorouders mee te nemen in ons dagelijks leven. Als je aan dit genezingsproces wilt beginnen, zoek dan geen oordeel, actie, woede, wrok of vergelding. Ga op zoek naar feitelijke kennis en informatie. Sta stil bij deze waarheid voordat je beslissingen neemt en kijk of je medeleven kunt vinden voor deze situatie. Als je jouw deel kunt zien in pijn die generaties lang heerst en daarin verantwoordelijkheid kunt nemen, dan kun je dit loslaten en verder gaan.

Denk er niet teveel over na. Wees slechts bereid het te leren zien, te leren luisteren en het te leren voelen. Ben je bewust van hun aanwezigheid. Ze zijn er altijd.

Integreer de verhalen, de tradities, de rituelen, de aanwezigheid, de geest en de energie van onze voorouders. Dan herinneren we ons wie we werkelijk zijn. We weten dan weer hoe belangrijk het is om hun wijsheden onze eigen kwaliteiten te gebruiken. We herinneren ons waarom we ons geroepen voelen om te leven zoals we doen.