De volle maan in Weegschaal is het uitgelezen moment om bewust stil te staan bij een nieuwe overgangsfase. We brengen in kaart waar we op dit moment staan en laten los wat ons niet meer dient. Elke maand brengt de volle maan een andere energie mee. Op 16 april 2022 is dat de energie van de roze maan en het sterrenbeeld Weegschaal. 

De betekenis van de pink moon (roze volle maan)

Op de jaarkalender krijgt elke volle maan een naam. Op 16 april 2022 is dat de roze maan! De betekenis hiervan ligt in het verlengde van de start van het voorjaar en staat voor wedergeboorte en vernieuwing. Lees hier het artikel over de lente-equinox

Volle maan in Weegschaal: het opmaken van de balans

De aankomende volle maan in Weegschaal staat in het teken van het opmaken van je energiebalans. Een balans is het middelpunt tussen twee tegenpolen (dualiteiten) – en het middelpunt wordt bepaald door wie jij in wezen bent (je hart). Weegschalen zijn universele bemiddelaars en streven altijd naar balans. Zij hebben een hekel aan conflict, zijn echte allemansvrienden en hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Eén van de grootste -en misschien wel meest onderbelichte- talenten van de Weegschaal is om in elk vraagstuk en argument een kern van waarheid te zien. Zij ziet het zwart-wit aspect van elke dualiteit – maar ook het grijze gebied daartussenin. Een filosofische vraagt die past bij de Weegschaal is: ‘Wat is ‘de waarheid’ en bestaat deze wel?’. Een Weegschaal is daarom sterk in observeren, vrede stichten en niet te snel ergens over te oordelen. 

When the scales of justice are in the process of finding their way back to the midpoint, there can be a little disruption in your life. However, that disruption itself is an indication that what’s meant to happen is, in fact, happening.”

Elle Australia

Een minder goede periode om keuzes en beslissingen te maken

Hoewel het sterrenbeeld Weegschaal doet vermoeden dat alles al heerlijk in evenwicht is, is dit niet helemaal waar. Een keerzijde van de energie van de volle maan in Weegschaal is twijfelachtigheid (ook in zichzelf), voorzichtigheid, passiviteit en besluiteloosheid. Een Weegschaal vermijdt het maken van moeilijke keuzes en legt deze verantwoordelijkheid liever bij de ander neer. In sommige situaties gaat Weegschaal volle kracht vooruit, maar neemt dan wel alle mogelijke zijpaden om er zeker van te zijn dat ze de goeie keuzes maakt en niks over het hoofd ziet.

Het emotionele, romantische en lichtelijk dramatische karakter van de Weegschaal maakt de aankomende vier weken minder geschikt voor het maken van keuzes. Deze emotionele staat van zijn kan zorgen voor een troebel zicht en impulsiviteit, die niet gebaseerd zijn op het kompas van je hart. Wacht liever even af en doe een stapje terug: dit is een periode van reflectie en niet van actie. 

Reflecteren en eerlijk zijn over disbalans in je leven

De Weegschaal energie daagt je uit om gevoelens van ongemak onder de loep te nemen op het gebied van: relaties, werk, lichamelijke en geestelijke gezondheid, financiën, woonsituatie, leefstijl, omgeving en zingeving. Soms kun je het al letterlijk aflezen aan je lichamelijke houding en je manier van lopen. Waar ga je onder gebukt en welke ballast draag je mee op je schouders? Welke dingen zorgen ervoor dat het leven wat lichter voelt? Hoe is je ademhaling?

Wie ben je wel en wie ben je niet?

Door de filosofische beleving van de wereld vanuit de Weegschaal, kun je gaan twijfelen aan jezelf. We zijn dagelijks op zoek naar wie we werkelijk zijn. Hoewel het antwoord op deze vraag veel dieper gaat dan de hersenen kunnen rijken, kun je dit vraagstuk behapbaar maken door te beseffen dat het ‘jij’ slechts het buitenste laagje is van wie je echt bent. Het is de persoonlijke laag om je kern heen. Dit besef schept wat afstand en maakt het gemakkelijker om naar je persoonlijke ‘zelf’ te kijken. 

Bedenk welke dingen je in het verleden hebt bereikt en op je pad zijn gekomen, puur doordat je hart je ertoe geleid heeft. Welke dingen passen bij je? Soms is dit spannend, omdat iets wel zijn automatisch inhoudt dat je iets ook niet bent. Het kan ontzettend bevrijdend werken om te accepteren dat er ook dingen zijn die niet bij je passen. Bijvoorbeeld: je wordt niet introvert als je extravert bent en andersom. Durf daarnaar te leven, te vertrouwen op wat je hart je vertelt en trouw te zijn aan jezelf.

Volle maan in Weegschaal ritueel

  1. Ga ontspannen zitten of liggen en leg je linkerhand op je hart en je rechterhand op je buik. Haal drie keer diep adem en verbind je met je lichaam en hart.
  2. Teken een weegschaal op een blaadje. 
  3. Schrijf of teken op het linker schaaltje wat je energie omlaaghaalt. Merk op of er woorden, kleuren, beelden of andere ingevingen in je opkomen.
  4. Schrijf of teken op het rechterschaaltje wat je energie en vreugde geeft.
  5. Geef elk woord op de schaal een cijfer tussen de 0 en 10, waarbij tien het zwaarst aanvoelt. Doe dit bij zowel de linker- als rechterkant. Aan de rechterkant gaat het erom dat je beoordeelt hoeveel vreugde iets je oplevert. Zo krijg je inzicht of er genoeg leuke dingen ‘op je bordje liggen’. 
  6. Kies iets uit je linker schaaltje dat lichter mag worden. Je hoeft nog niet te bedenken hoe je dit gaat doen. Schrijf dit woord op een briefje en spreek een intentie hierover uit, bijvoorbeeld: ‘Dat mijn werk lichter mag aanvoelen.’ Gebruik eventueel een zelfgemaakt kaars (intentiekaars) om het effect te versterken.
  7. Je kunt met je uitgekozen thema ook de opdracht opnieuw doen voor meer verdieping. Als je werk bijvoorbeeld zwaar weegt, kun je in kaart brengen welke aspecten van je werk energie kosten en energie geven.

Heb je veel leuke dingen op je rechter schaaltje staan? Om balans te creëren hoef je dus niet de leuke dingen weg te halen. Onthoud dat je hart het middelpunt bepaald en niet de aangeleerde standaarden die we hebben meegekregen.

Je bent in balans als je je leven leeft zoals je hart je aandraagt – en dat is het doen van dingen die jou vreugde geven en het laten gaan van dingen die niet bij je passen.