Het effect van de volle maan is voor veel van ons niet onbekend. Zodra de eerste stemmingswisselingen en lichamelijke ongemakken zich voordoen, zal je je waarschijnlijk al afvragen: Is het soms volle maan? Op 18 maart 2022 staat de volle maan in Maagd en komt vooral het thema praktische energie sterk naar voren.

Volle maan in Maagd en de lente-equinox

Doordat de volle maan in Maagd deze maand twee dagen voor Ostara -ofwel de lente-equinox plaatsvindt, speelt de praktische kant van het teken Maagd deze maand een extra grote rol. Denk aan het opruimen van (innerlijke) rommel en onnodige zorgen, schoonmaken, het herzien van dagelijkse routines en het kritisch bekijken van gewoontes.

Mensen zijn gewoontedieren. Het brein doet niets liever dan het nemen van de makkelijkste weg met de minste weerstand. Het vermijden van pijn en het opzoeken van geluk. De afgelopen twee jaar zijn we als maatschappij (collectieve energie) en als persoon (persoonlijke energie) geconfronteerd met veel ongemak, veranderingen, onzekerheid, angst, pijn en verdriet. Veel van ons waren genoodzaakt om het dagelijks leven aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Dit is het moment om deze nieuwe routines te herzien. Welke overlevingspatronen hebben je in het verleden geholpen en zijn nu overbodig geworden? Als je het verleden en de toekomst helemaal loslaat, wat heb je dan in dit moment nodig? 

Omgeving: relaties, materialisme, omgeving

Lichamelijk: houding, gedrag, spreken, voedingspatronen, beweging, routines en ademhaling

Emotioneel: (onbewuste) emotionele reacties en manipulatie, patronen en ballast

Mentaal: denkpatronen, gewoonten, identificatie en overtuigingen

Spiritueel: zingeving, dromen, creativiteit en spiritualiteit

Energetisch: koorden en lijntjes, voorouders, generationele trauma’s (lees hier meer over de holistische lagen)

Gebruik de angstverzachtende energie van maagd om oud zeer aan te gaan. Door er bewustzijn naartoe te brengen en het licht van de volle maan erop te schijnen, zal het de komende maand liefdevol losweken.

Balans vinden, het najagen van dromen en het loslaten van angst

Terwijl de volle maan in Maagd staat, bevindt de zon zich in het teken Vissen. Het sterrenbeeld Vissen helpt je om je te richten op zingeving, trouw aan jezelf te blijven, om je dromen en passies helder te zien en de weg van je hart te bewandelen. Waar doe je op dit moment te veel van waar je niet echt blij van wordt? Wat kost je veel energie? Durf ook een stapje dieper te gaan en vraag je af waarom je het op die manier blijft doen? De energie van maagd helpt je om de angst die innerlijk werk oproept te verzachten. Dit is dan ook een prachtige maand om hier echt even voor te gaan zitten.

Het is belangrijk om te weten dat je niet altijd alle antwoorden op deze vragen hoeft te hebben. Er simpelweg met je gevoel naar toegaan en door het gevoel heen ademen is vaak al genoeg om het te helen zodat het je systeem kan verlaten. 

Volle maan in maagd: maak ruimte voor iets nieuws

Het alom oude gezegde ‘Waar deuren sluiten gaan deuren open’ is nog gewoon hartstikke raak. Het ding is vaak dat we gewoonten en patronen van vroeger meenemen naar het nu, omdat we nooit een moment hebben genomen om het af te sluiten. Het is alsof er allerlei tabbladen openstaan die je ooit op je veertiende hebt geopend. Als je ze opent is het interessant, maar niet meer van toepassing. Durf het dan ook echt af te sluiten, ook al roept dat soms emoties op.

Eenmaal ruimte gemaakt, zul je merken dat alles een laagje dieper gaat, zoals het voelen en je ademhaling. Het oppervlakkige -de automatische piloot- is eraf doordat je alles heerlijk hebt kunnen doorvoelen. Je hebt weer contact gemaakt met je innerlijke jij, met je hart.

Vul deze ruimte niet gelijk op, uit angst voor de stilte. Vertrouw erop dat -nu de grond weer vruchtbaar is gemaakt- er weer vanzelf zaadjes in zullen waaien die tot bloei komen.