Spiritueel leraar Eckhart Tolle ken je waarschijnlijk als een veelbesproken verlichte schrijver en spreker. De spirituele wijsheden van Eckhart Tolle zijn onder andere te vinden in zijn boeken ‘De kracht van het Nu’ en ‘Een nieuwe aarde’. In deze boeken deelt hij een vernieuwende wereldvisie en beschrijft hij wat wij als mensheid op aarde nodig hebben.

Zodra Eckhart Tolle spreekt en je zijn geschreven woorden in je opneemt, voelt het als thuiskomen. Alhoewel ons hoofd misschien wat moeite heeft om te ‘begrijpen’ wat hij zegt, weet onze ziel gelijk waar het over gaat. Hij vertelt namelijk over het bereiken van een verhoogd bewustzijnsniveau en de kracht van het nu. Dat wat we werkelijk zijn, als je al onze gedachten en emoties als een ui van je afstript. Zoals een boom, die gewoon bestaat in dit moment. Geen verleden, geen toekomst en geen ruis. Dat is onze natuurlijke staat van Zijn. 

Het klinkt je misschien wat saai in de oren, maar wanneer we deze staat bereiken, verhogen we automatisch onze energiefrequentie. Je vult als het ware je energieveld met licht en liefde door bewustzijn. Zowel jij als andere mensen en dieren die zich dan in dat moment met jou verbinden, zullen deze energie voelen en ook sneller tot rust komen. Zelfs op afstand. De cellen van je lichaam en die van de mensen om je heen zullen zich ontspannen op een diep niveau. Het hoofd waant zich steeds meer op de achtergrond, totdat er alleen nog maar een ervaring van licht, liefde, ‘alles’ en tegelijkertijd ‘niks’ overblijft. ‘Aandacht is de sleutel tot transformatie – en volledige aandacht houdt ook aanvaarding in. Stel je aandacht voor als een lichtbundel: de geconcentreerde kracht van je bewustzijn dat alles omzet in zichzelf. Zo ziet Eckhart onze nieuwe wereld. 

De spirituele wijsheden van Eckhart Tolle zijn absoluut relevant voor de huidige crisistijd. We worden flink beproefd met gevoelens uit een lage energiefrequentie, zoals angst, onzekerheid en onveiligheid. Daarom kan het geen kwaad om jezelf te voorzien met een extra dosis soulfood. Wij delen een aantal van Eckhart zijn lessen met jou, zodat je weer tot jezelf kunt komen zodra je voelt dat je uit balans dreigt te raken. Zet je overactieve brein op stil en laat zijn inzichten je hart verwarmen.

1. Je lichaam is een machtig middel voor zelfgenezing.

Een gestrest lichaam is een teken dat we ons hoofd aan het roer hebben gezet. We kunnen ons afgesneden voelen van het NU doordat we teveel met de illusie van het verleden of de toekomst bezig zijn. Het verhoogde aantal stresshormonen in ons lichaam en een verlaagd bewustzijn maakt dat we doorgaan zoals we al deden. Terwijl juist ons lichaam een middel is om tot onszelf te komen, zegt Eckhart. Sterker nog: ons lichaam is in staat zichzelf te helen. Door ons volledig over te geven aan wat IS zonder enig verzet, komen onze cellen tot rust en zakken we steeds verder in een diepe ontspanning. Eckhart raadt aan om op elk moment van de dag verbinding te blijven maken met je lichaam. Je kunt hiermee oefenen door je aandacht te vestigen op je voeten, enkels, knieën, onderbuik en je ademhaling.

LEES OOK:
Omgaan met negativiteit en conflict als sensitieveling – Zo doe je dat

2. In elke crisis schuilt een verborgen kans

Ware vrijheid ontstaat bij volledige erkenning en acceptatie van het huidige moment. Wat er gebeurt wanneer we geconfronteerd worden met een (innerlijke) crisis, is dat ons pijnlichaam wordt geactiveerd. Een vaak onbewuste en eerste reactie hierop is om te vechten tegen wat IS. Bijvoorbeeld door je gevoelens te ontkennen, er niet bij stil te staan of afleiding te zoeken. Dit is zonde, want in feite is elk moment waarop je pijnlichaam om de hoek komt kijken een poort tot zelfheling. ‘Zolang je de situatie ontkent en eraan probeert te ontsnappen of wensen dat het allemaal anders was, gaat het raam van de kans niet open en blijf je gevangenzitten in je situatie. Deze situatie zal hierdoor hetzelfde blijven of verslechteren.’ Schrijft Eckhart Tolle (tolle, 2019, p. 132). 

Maak ruimte voor je gevoelens door ze te doorvoelen en erdoorheen te ademen. Ontspan je lichaam vanaf je tenen tot aan je kruin en geef je over aan dat wat onveranderbaar is. Vertrouw erop dat alles is zoals het moet zijn en dat je gedragen wordt door iets dat ons verstand voorbijgaat. Wat een opluchting, vind je niet? In een van zijn lezingen (bekijk hier) geeft Eckhart aan dat iets eigenlijk pas een probleem wordt wanneer je ervan overtuigt raakt dat het leven je met rust moet laten en te stoppen met het geven van nieuwe uitdagingen. 

3. Van het donker naar het licht

De huidige crisis daagt ons onder andere uit op het vlak van relaties. Er wordt veel met elkaar gecommuniceerd vanuit angst en verdriet, uit een poging tot het zoeken van wederzijds begrip, verbinding en veiligheid. Meningen, overtuigingen, conditioneringen en aannames bevinden zich allemaal in de lagere frequentie en ontstaan vanuit het hoofd. Het is de uitdaging om in je Zijn te blijven in plaats van in een wisselwerking van een reactieve communicatie naar elkaar toe, verwikkeld te raken. Laat je niet verleiden om mee te gaan in lagere vibraties. Wees waarachtig, doorvoel wat er te doorvoelen valt en herpak je tegelijkertijd door je te verbinden met je hart en het huidige moment. 

Wat je bevindingen op het niveau van gedachten ook zijn over de huidige tijd: je draagt alleen verantwoordelijkheid over je eigen bewustzijnsniveau, vertelt Eckhart in één van zijn Youtube video’s. Eén van de spirituele wijsheden van Eckhart Tolle gaat over het gevoel hebben dat je de last van de wereld op jouw schouders draagt en je deze moet redden is ‘just another trick’ van ons ego. Het enige en belangrijkste wat je te doen staat is om goed voor jezelf te zorgen op lichamelijk, emotioneel, mentaal, spiritueel en energetisch niveau. Keep your vibrations high en schijn je lichtje door je fijne energie met anderen te delen. Dit is de weg naar een mooiere wereld, zegt Eckhart. Want ‘het licht is te pijnlijk voor hen die in het donker willen blijven.’ (tolle, 2019, 137).

Meer spirituele wijsheden van Eckhart Tolle opdoen? Bekijk dan eens zijn Youtube kanaal of lees zijn boeken ‘De Kracht van het Nu’ en ‘Een Nieuwe Aarde’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *