Jaarfeest Ostara 2022 – Het vieren van de lente

Leestijd: 2 minuten

Elk jaar vieren we in maart het jaarfeest Ostara (ook wel de lente-equinox genoemd) – wat de officiële start van de lente betekent. Dit jaar valt de start van de lente op zondag 20 maart 2022. Om 16.33 precies staat de zon loodrecht op de evenaar en is de dag even lang als de nacht. Volgens de heksentraditie wordt Ostara altijd op 21 maart gevierd. Gebruik hierbij je intuïtie en voel welke dag het beste resoneert met je natuurlijke kompas.

Wat is het jaarfeest Ostara?

Ostara is een jaarfeest uit het Keltische jaarwiel. Dit jaarwiel staat symbool voor alle fases die wij als mens meemaken. Ostara is vernoemd naar de Germaans en Saksische godin Ostara. De naam is een verwijzing naar het oosten (daar waar de zon opkomt). Het is dan ook niet voor niets een zonne- en vruchtbaarheidsfeest! Dag en nacht zijn nu even lang, maar de zon gaat het in kracht winnen en de dagen gaan vanaf deze dag weer langer worden. 

Vruchtbaarheid en daarmee het vrouwelijke staan centraal bij het jaarfeest Ostara. Zo staat het bijvoorbeeld ook bekend onder de namen ‘Oestara’ en ‘Eostre’. Dit wijst op het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Ook de eieren tijdens Pasen staan symboliek voor vruchtbaarheid en dus nieuw leven. Van oudsher werden de eieren rood geverfd (menstruatie), geel (zon) en groen (ontwakende natuur). De boeren verstopte de eieren rondom hun akkers om hun grond vruchtbaarheid te schenken. Daar komt de traditie van het schilderen en verstoppen van de eieren vandaan! 

Deze vruchtbare, gebalanceerde en lichte dag representeert de leeftijd van 7 tot 14 jaar. Dit is de leeftijd waarin we bomvol energie hebben, spelen, vrolijk zijn, creatief zijn, knutselen en onze eigen ‘ik’ ontwikkelen, zonder nog erg stil te staan bij wat anderen daarvan vinden. Kortom: Lente! Vier het licht en vooral het licht in jezelf, mooie jij!

Wat vieren we tijdens Ostara?

Ostara is de dag dat de aarde ontwaakt uit haar winterslaap, met stromen die naar alle wortels in de grond reiken en alle bomen voedt. Dit kondigt het nieuwe leven aan. De sneeuw smelt en het gras begint weer groener en groener te worden. De madeliefjes, paardenbloemen, narcissen, krokussen en sleutelbloemen laten zich aan de zon zien. Het duurt nu echt niet lang meer voordat alle bloemen gaan bloeien en hun prachtige geuren en kleuren tevoorschijn komen. De aarde komt weer tot leven!

Tijdens Ostara:

  • Zijn de dag en de nacht in balans
  • Is de start van een nieuwe lente
  • Begint de aarde zijn cirkel van nieuw leven

Ook wij mogen onze nieuwe cirkel laten draaien. De aarde houdt haar balans met de zon en de maan zoals wij dat doen met de dag en de nacht.

Rituelen tijdens het jaarfeest Ostara

Rek, strek en stretch je maar eens lekker uit. Voel je dat, die nieuwe energie? De zon maakt ons weer wakker! Tijdens de lente-equinox zijn de dag en de nacht even lang. Dit staat symbool voor balans. We mogen nu ook naar onszelf kijken en de balans opmaken: wat dient jou niet meer en hoe zorg je ervoor dat je weer lekker in je vel komt te zitten (in balans bent)?

We mogen ons energetisch reinigen, onze winterjas afdoen, het stof eraf poetsen en vooruitkijken. Net als een beer die uit zijn winterslaap wakker wordt en weer plannen mag maken.

Rituelen die erg mooi passen bij dit jaarfeest (ook erg leuk om samen met de kinderen te doen) zijn:

  • Eieren schilderen, mooie wensen op schrijven en de eieren begraven of verstoppen of cadeau geven.
  • Een broodhaantje maken 
  • Jezelf reinigen en opladen door een heerlijk bad te nemen met kruiden en olie
  • Het is het feest van het licht! Maak je eigen rituele geurkaars
  • Bloemenzaadjes zaaien -bijvoorbeeld tijdens een voorjaarswandeling- wordt ritueel als je er voor jezelf een mooie intentie bij uitspreekt. Zo zal het zaadje ook in jezelf ook gaan groeien.