Hoe Soul Retrieval helpt om weer met je ziel in verbinding te komen

Leestijd: 2 minuten

Soul retrieval is een ceremonie om je weer in contact te brengen met je hele ziel. In de inheemse culturen zijn alle dingen doordrongen van spirit. Mensen, dieren, planten, mineralen, hebben een eigen spirituele essentie waar we mee kunnen communiceren en op kunnen reageren. Wij van de ‘beschaafde’ wereld hebben over het algemeen de neiging om de visie van de inheemse volkeren als curiositeit af te doen. Daaronder valt ook het wijdverspreide geloof van de inheemse culturen in zielsverlies en het weer terugbrengen van de ziel die is afgescheiden is geweest, genaamd: soul retrieval

Alles is met elkaar verbonden

Toen ik in Peru mijn kinderen kreeg maakte ik, langzaam maar zeker, deel uit van een heus Peruaans familieleven. Het was even wennen als vrijheid liefhebbende begin-dertiger. Heel veel mensen maakten opeens dagelijks deel uit van mijn gezinsleven, want ik woonde bij hen in en iedereen woonde in de buurt. Opa’s en oma’s, oudtantes en oudooms, ooms en tantes, neven en nichten, broers en zussen. Het zijn er nogal veel. Ze geven tips en delen verhalen. Ze helpen je met de opvoeding, nemen werk van je over en houden van je. 

Vaak als we ’s avonds samen thee dronken, haalden ze herinneringen op of vertelden ze verhalen. Gewone verhalen maar ook voor mij uitzonderlijke verhalen. Eén oudtante sprak eens over haar toen vierjarige zoon die zonder oorzaak ziek werd. Weken lang duurde het. Ook de huisarts zat uiteindelijk met zijn handen in het haar. De familie, net als alle andere families in het dorp, eert oude gewoontes die van generatie op generatie zijn overgenomen.

Over de hele wereld en in vele culturen zoals deze, is er een persoon die werkt met het spirituele aspect van ziekte. Dit wordt een sjamaan genoemd. Via via zochten ze contact met een plaatselijke sjamaan. Met een ceremonie dat een ‘soul retrieval’ wordt genoemd, kwam genezing weer tot stand. De jongen werd beter. Niemand vond het verhaal raar of vreemd, ook het bezoek aan een sjamaan niet. Iedereen knikte, luisterde en begreep het. Het maakt onderdeel uit van het geheel. 

Soul retrieval: de reis van de sjamaan

Als een sjamaan een soul retrieval uitvoert, reist de sjamaan af naar de energetische wereld. Tijdens deze reis gaat de sjamaan op zoek naar het stukje afgesplitste ziel van degene waarvoor de sjamaan deze reis maakt. Wanneer de sjamaan dit stukje ziel gevonden heeft, gaat het daarmee in gesprek. Dit deel van de ziel wordt dan ook nooit gedwongen om terug te komen. De sjamaan begeleidt deze terug en helpt deze te verbinden met de rest van de ziel waar het bij hoort. Dit deeltje brengt vaak nieuwe energie, wijsheiden, inzichten met zich mee. 

Soul retrieval is de meest effectieve manier om verloren levenskracht te herstellen. Het is in feite een ceremonie, om dieper kennis te maken met je zielenleven en het te helen. In de Westerse wereld klinkt het bovenstaande verhaal vreemd en haast niet toepasbaar in ons gehaaste leven, terwijl ook wij ons heel vaak (onbewust) afgescheiden voelen. Van onszelf en van de ander. Wij hebben daarnaast ook weinig gevoel voor ceremonie of ritueel en ons verstand heeft vooral de boventoon. 

Wordt het misschien tijd om onze horizon te verbreden? Meer tijd nemen voor ceremonie, voor groepsverbinding en voor het samenzijn? Niet meteen iets afwijzen en juist open staan voor het stukje dat ongrijpbaar is voor ons verstand. Want weet dat ook dat wat je niet ziet, er zeker wel kan zijn.

Dit artikel is geschreven door Saskia Tegels. Heb je vragen of wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan haar andere artikelen of neem hier contact met haar op.