Dualiteit – Wat is goed en wat is slecht?

Leestijd: 1 minuten

De aarde is een plek van dualiteit. Licht en donker bestaan naast elkaar, goed en slecht, toch? Om dingen te kunnen begrijpen, geven we het een naam. En naast een naam ook vaak een oordeel zoals; licht is goed en donker is slecht. Als je het oordeel weglaat, en ziet voor wat het is, kom je er achter dat alles neutraal is. Of iets licht of donker is, hangt af van de manier op welke manier en op welk moment je er naar kijkt. De zon verlicht de aarde hier op bepaalde momenten maar op andere momenten verdwijnt de zon hier en is het donker.

Slachtoffer of dader?

Hetzelfde geldt voor dader en slachtofferschap. Deze dualiteit hangt ook af van het perspectief. Mensen voelen zich met name geraakt wanneer ze voor dader worden uitgemaakt. Dit zie ik ook weleens wanneer er informatie naar boven komt over een vorig leven waarin iemand bijvoorbeeld gewelddadig is geweest. Wie voor jou of mij een dader lijkt, kan zich slachtoffer voelen vanuit diens perspectief. Misschien ben je in dit of een vorig leven gewelddadig (geweest) omdat je op deze manier hebt geleerd om aan voedsel te kunnen komen om te overleven. Iedereen heeft zijn of haar reden om zich dader of slachtoffer te voelen.

Hoe je het ook wendt of keert, dualiteit zal op aarde blijven bestaan en het is ook nodig. Zonder donker zouden we geen licht zien en zonder licht geen donker. Tenslotte leren we de meeste lessen door de dualiteit. Probeer dit eens mee te nemen wanneer je merkt dat je een oordeel velt over een situatie of een persoon.

Dit artikel is geschreven door Holistisch Therapeut Imke Jacobs. Klik hier om haar website te bekijken.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.