Dennensiroop is een ontzettend fijn natuurproduct om te gebruiken bij een verminderde weerstand, verkoudheid, keelpijn en griep. De toegevoegde gember en tijm zorgen voor een extra boost voor het immuunsysteem! 

Het is begin maart en langzaamaan zien we dat de aarde wakker wordt. Prachtig, daar word ik zelf zo enorm blij van! Toch is dit ook altijd de periode dat ik nog veel moe ben en merk ik dat de energie in mijzelf ook weer op gang moet komen. Herken jij dat ook? Vaak rond deze periode heb ik last van verkoudheid en keelpijn. Het duurt nog even voordat de zon genoeg kracht heeft om ons lichaam van vitamine D te voorzien, wat ons immuunsysteem de nodige boost geeft.

In deze periode wanneer de dennenbomen weer hun uitlopers krijgen, maak ik nu al een paar jaar achter elkaar het dennensiroop goedje. Dit werkt zo enorm helend! Van alleen het oogsten en plukken word ik al super vrolijk. Dit keer had ik enorm veel geluk (voor de bomen wat minder helaas): er waren een paar dennenbomen door de storm omgevallen en kon ik plukken zonder dat ik dat bij de nog levende boom hoefde te doen (want alles leeft en alles is energie). Dit keer scheen het zonnetje zo heerlijk en werd ik vergezeld door een hele kudde herten die me ietwat verbaast stonden aan te kijken.

Mocht je het recept ook willen uitproberen (echt de moeite waard!) en je wilt zeker weten dat je een Den plukt, dan kun je dat zien aan de naalden. Deze zitten met bosjes van twee aan elkaar vast. De enkele naalden zijn de Spar en Taxus (een Spar kun je ook gebruiken maar de Taxus is erg giftig).

Veel plezier met het recept en het opladen de komende maanden!

Dennennaalden oogsten voor de dennensiroop

Recept voor dennensiroop

Oogst een goede hand vol met dennentopjes. Naalden en takjes mogen daar gewoon bij. Oogst bewust en met respect voor de boom en pluk niet meer dan 3 takjes per boom. Zelf bedank ik de boom (yep, ik ben een bomenknuffelaar en ach, wat knuffel ik eigenlijk niet?).

Ingrediënten:

Benodigdheden:

Aan de slag:

  1. Schud de oogst dennentakjes goed uit en laat het eventueel een dagje staan, zodat de bewoners er nog uit kunnen kruipen.
  2. Spoel de dennentakken goed af met behulp van een vergiet.
  3. Zet het water op en doe daarbij: de dennentakjes, gember en tijm. Laat dit goedje op een zacht vuurtje voor ongeveer 40 minuten pruttelen (deksel op de pan).
  4. Zeef de takjes gember en tijm uit de substantie zodat je een mooi bruin/geelachtig elixer overhoudt.
  5. Voeg de rietsuiker toe en laat nog voor ongeveer 20 minuten op een zacht vuurtje staan. Nu zonder deksel, zodat het een klein beetje in kan koken en de suiker goed oplost.
  6. Giet vervolgens de nog hete siroop over in de schone fles met behulp van de trechter. Draai de dop er goed op en houd de fles 1 minuut op zijn kop (zo is deze goed vacuüm en langer houdbaar als de fles dicht blijft).
  7. Na openen is de siroop één maand houdbaar in de koelkast.

Smikkel 1 à 2 eetlepels per dag en je zult merken dat je snel weer de oude bent!

Veel pluk en maak plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *