De gouden ingrediënten van manifesteren

Leestijd: 3 minuten

De wet van aantrekkingskracht en manifesteren is een populair en veelbelovend onderwerp in de wereld van zelfontwikkeling. Het geeft hoop dat onze mooiste wensen in vervulling kunnen gaan en dat wonderen bestaan. Hoe werkt manifesteren en hoe doe je dit op de ‘juiste’ manier?

Manifesteren is iets dat we bewust of onbewust doen. Dit proces wordt in werking gezet wanneer onze verlangens, de emotie die we erbij voelen en het beeld dat we bij deze wens hebben (wensen, voelen en visualiseren) als een mogelijke waarheid aanvoelt. Dit kan zowel positief als negatief zijn. In dit geval gaat het vooral om het najagen van dingen waarvan we denken dat het ons gelukkig maakt.

Het ego en manifesteren

Op internet zijn er ontzettend veel manieren te vinden om je wildste gedachten tastbaar te maken in je fysieke wereld. Echter bestaat er een cruciaal onderdeel in de wet van aantrekkingskracht die het ego er graag buiten laat en dat is zichzelf. 

‘The mind can want something. And it can also get it. But it’s not coming from your true self’

King Eng

Kim Eng waarschuwt ons bijvoorbeeld voor het manifesteren vanuit ons egocentrische brein. Dit gedachtegoed prikkelde mij om mijn visie hierover te delen. Wat we willen voorkomen is dat we eigenlijk stiekem zelf de controle willen nemen over onze zielsmissie en ons doel hier op aarde. We vergeten om ons over te geven aan iets groters dan onszelf. Dit is tevens de reden waarom ik het woord ‘manifesteren’ zelden in de mond neem. Ik geloof sterk dat creëren samengaat met juist het loslaten van de controle (je ego) en het volgen van je hart. Dit zijn voor mij de gouden ingrediënten van de wet van aantrekkingskracht.

Je hart volgen en manifesteren

Toen ik acht jaar was had ik een droom: de andere kant van de wereld bezoeken. Ik voelde het door mijn hele lijf. Mijn grote fantasie maakte dat ik er elke maand wel over droomde. Ik had nog nooit in een vliegtuig gezeten en had überhaupt de grens van de Lage Landen nog nooit verlaten. Toch ‘wist’ ik dat ik daar moest zijn. Na het afronden van de middelbare school was het zover. De voorbereiding verliep niet vlekkeloos, maar alles loste zich op omdat het zo moest zijn.

De kernboodschap van dit voorbeeld is dat manifesteren betekent dat je mag luisteren naar de fluisteringen van je hart en intuïtie. Zij wijzen je de weg die voor jou bestemd is vanuit puurheid en liefde. Door open te staan voor deze richtingaanwijzers werk je mee aan het grotere goed en een mooiere wereld. Vanaf dat punt leef je in synchroniciteit: dingen lopen zoals ze moeten lopen en het kost je weinig energie. Energie kost het alleen als je afwijkt van je pad door je ego te volgen. Want als iets niet in lijn ligt met jezelf, kost dat vaak veel moeite en doorzettingsvermogen om het alsnog voor elkaar te krijgen. Hard werken dus. Het is dus zeker niet onmogelijk om vanuit je hoofd te manifesteren, alleen dient het geen enkel doel behalve je eigen mind. Voel je het verschil in de energie? Pure ingevingen herken je aan de herhaling waarmee de boodschap zich aan je laat zien. Het komt dan steeds terug in de vorm van dromen, tekens en ingevingen. Voel dan dat je op de juiste weg bent, ook al weet je soms nog niet gelijk waarom.

Het Universum en manifesteren

Ongemerkt zitten we vaak al (te) dicht op ons ego en zijn we in onze gedachten afgedwaald. Doe eerst een stapje terug en zie alles voor wat het is. Bidden en overgave aan God/Universum/Bron herinnert ons eraan dat we al die lasten niet op onze aardse schouders hoeven te dragen. Je kunt als individu geen controle uitoefenen over dingen die buiten onze macht liggen. 

Er is naar mijn mening altijd een grotere factor betrokken in alles wat we doen. Dit is niet bedoeld als een spiritueel excuus om je verantwoordelijkheid aan de kant te zetten. In zekere zin is er op het vlak van keuzes maken wel degelijk eigen input nodig die zelfs het Universum niet aan je oplegt. Je hebt zelf de keuzekracht om bijvoorbeeld te beslissen of je vaart op de golven van synchroniciteit en flow of dat je luistert naar je gedachten.

Zodra je beseft dat de meeste je gedachten je juist enkel van een diepere connectie met je hart afhouden, kun je ervoor kiezen om telkens weer terug te gaan naar je hart en de overgave aan iets groters. Een aantal boeken die je in dit bewustwordingsproces op weg kunnen helpen zijn bijvoorbeeld De Diamant in Jezelf, Geluk zonder Voorwaarden en de bestseller De Kracht van het Nu. Deze wijsheden kunnen je helpen om te manifesteren vanuit een zuiver bewustzijn.

We can attract something through our mind and it won’t be really what our heart and our consciousness really desires and wants. When you move toward manifestation, you should always aspire to manifest while rooted in awareness.’

Kim Eng

Een begin zonder eind

Manifesteren is dus zeker mogelijk en wel op twee manieren. Als mens ben je nu eenmaal gebonden aan je mind. Het is onoverkomelijk dat je keuzes maakt in je leven de gebaseerd zijn op eigenbelang. Probeer deze bewustwording te trainen en jezelf keer op keer te verbinden met de puurheid van je hart en de Universele energie van licht en liefde. Vraag jezelf af: is this the power of love speaking? Onthoud dat geluk najagen door het buiten jezelf te zoeken een missie zonder eind is. Je verzint altijd wel weer iets nieuws nadat je iets hebt gemanifesteerd. Wees dus liever in dit moment en in verbinding met je hart.

Is het dan helemaal ‘fout’ om te manifesteren? Niks is goed of fout. Onthoud dat bewustwording en liefde voor manifestatie komen en niet daarna. Alles wat je nodig hebt is al in jezelf aanwezig. Als je merkt dat je hoopt dat de vervulling pas zal komen nadat je mooiste doelen bereikt zijn, dan weet je wie er op dat moment aan het roer zit. Als je meer inspiratie zoekt over manifesteren, bekijk dan hier de video van Kim Eng.