De 5 meest onderschatte edelstenen en hun werking

Leestijd: 4 minuten

Als je een beetje verwonderd bent door de pracht van edelstenen en mineralen zullen de steensoorten Rozenkwarts, Bergkristal, en Amethist je bekend in de oren klinken. Deze steensoorten zijn mega geliefd en niet voor niks. Ze hebben een prachtige zuiverende en helende energie die iedereen wel kan gebruiken. De welbekende Tijgeroog, Aventurijn en Carneool zal je misschien ook al wel kennen. Dit keer gaan we het niet hebben over deze geliefde mainstreamers, maar vertel ik je over de vijf meest onderschatte edelstenen en hun werking. 

Kyaniet 

Kyaniet is een steen die onder andere helpt bij zelfexpressie. Stenen zoals Rozenkwarts en Sodaliet delen ook deze eigenschap. Omdat deze stenen over het algemeen bekender zijn ligt het voor de hand om voor deze te kiezen. Jammer, want daarbij zien we vaak deze onderschatte edelsteen over het hoofd: Kyaniet. Kyaniet heeft een structuur die bestaat uit verschillende laagjes waardoor hij een ruwe uitstraling heeft. Kyaniet komt voor in de kleuren groen, grijs, zwart, blauw, oranje of wit. Deze steen wordt ook wel ‘distheen’ genoemd en helpt je de regie over je eigen leven te nemen en om vorm te geven aan de toekomst die jij voor ogen hebt. Kyaniet werkt kalmerend en brengt innerlijke rust. Ook helpt het om angst en frustratie los te laten. De steen maakt empathisch, spontaan en prikkelt zelfexpressie. In sociaal opzicht helpt hij om eerlijk en oprecht te zijn, naar jezelf en naar anderen. Ben je graag bezig met je spirituele ontwikkeling? Kyaniet ook een spirituele steen. Hij stimuleert je kruinchakra, vergroot je paranormale gaven en je staat meer open voor de boodschappen van je intuïtie. Fysiek helpt deze steen koortsverlagend en heeft hij een positief effect op het zenuwstelsel, je spieren en de nieren.

Eigenschappen van Kyaniet: 

 • Innerlijke rust
 • Spontaniteit
 • Zelfexpressie
 • Oprechtheid

Chrysopraas

Chrysopraas is vrij zeldzaam en tegenwoordig niet zo bekend als vroeger. Deze beauty is gelinkt aan het hart chakra en bevat een aantal eigenschappen die ook in de Rozenkwarts huizen. Als je fan bent van Rozenkwarts, dan is Chrysopraas ook zeker iets voor jou! Deze onderschatte edelsteen is zuiverend voor lichaam en geest. Hij vermindert de behoefte aan de goedkeuring van anderen. De steen verminderd liefdesverdriet en jaloezie en maakt je onafhankelijk. Hij gaat dwanggedachten en dwanghandelingen tegen en verminderd daardoor ook obsessies. Deze prachtige steen helpt ook tegen nachtmerries en claustrofobie. Wanneer je Chrysopraas dichtbij je draagt, geeft hij vertrouwen in jezelf en anderen. Ga je graag creatief aan de slag? De Chrysopraas helpt hij bij het creëren van positieve energie en creativiteit. Fysiek heeft Chrysopraas een positieve werking op huidaandoeningen en onvruchtbaarheid. Deze steen is ook fijn voor jonge kinderen die moeite hebben met de druk om te presteren. 

Eigenschappen van Chrysopraas: 

 • Creatief
 • Onafhankelijkheid
 • Verminderd behoefte aan goedkeuring van andere

Tijgerijzer

‘Tijgerijzer? Bedoel je niet Tijgeroog?’ Tijgerijzer is het minder bekende neefje van de Tijgeroog. Hij bestaat grotendeels uit Tijgeroog maar bevat ook rode Jaspis en Hematiet. Doordat deze drie mega aardende stenen samenkomen in Tijgerijzer is het een goede steen voor mensen die snel overprikkelt raken, hooggevoelig zijn, spiritueel open staan en behoefte hebben aan aarding. Deze onderschatte edelsteen helpt bij veranderingen en nieuwe fases in je leven. Hij ondersteunend je wanneer je omgaan met veranderingen lastig vindt. Hij helpt je loslaten van alles dat jou niet langer dient in het leven. Tijgerijzer is fijn om te dragen wanneer je uitgeput bent en een flinke dosis nieuwe energie kan gebruiken. 

Eigenschappen van Tijgerijzer:  

 • Maakt flexibel
 • Rustgevend
 • Positieve energie

Septarie 

Septarie wordt ook wel drakensteen, schildpadden en torrensteen genoemd. Het is een steen met een kalmerende werking. Septarie heeft een sterke connectie met de aarde en de natuur en werkt daardoor grondend. De steen helpt je bij het creëren van meer eigenwaarde, geduld, en daadkracht. De steen werkt opbeurend en maakt vrolijk. Heb je soms twijfels in jezelf? Septarie helpt je om je verstand en gevoel in balans te brengen, zodat het makkelijker wordt om werkelijk naar je hart te luisteren. Last but not least, helpt de Septarie om ingesleten denk- en gedragspatronen te doorbreken. Dus ook handig bij je Volle Maan ritueel en bij het stellen van je jaarlijkse nieuwe doelen.

Eigenschappen van Septarie: 

 • Kalmerend
 • Aardend
 • Positieve energie
 • Daadkracht

Mokaiet

Mokaiet is het relatief onbekend. Het is een afstammeling van de kwartsfamilie. Door zijn onbekendheid is Mokaiet een zeer onderschatte edelsteen. Mokaiet wordt gevonden in the land down under: Australië. De naam van Mokaiet kan nogal wat verwarring opleveren, want er bestaan wel zeven verschillende namen waaronder je Mokaiet kan vinden. De overige benamingen zijn: Mokaiet, Mookiet, Moukiet, Mookaliet, Mookeriet en Mook. Mokaiet stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam. Persoonlijk gebruik ik Mokaiet ook veel ter ondersteuning van het natuurlijke herstelproces van het lichaam. Als ik ziek ben, draag ik Moakiet samen met Bergkristal. Hij ondersteund het immuunsysteem en heeft een positief effect op het bloed, de maag en de darmen. De steen stimuleert het spijsverteringssysteem. Ook bij fysieke wonden kun je deze steen gebruiken. Bind hem in de buurt van de wond met een pleistertje vast voor een versneld herstelproces. Mokaiet helpt ook bij stotteren en beven. Daarnaast is Mokaiet is door zijn oranje, rode kleur gelinkt aan de basischakra en helpt deze in balans brengen en zorgt voor meer aarding. 

Eigenschappen van Mokaiet: 

 • Kalmerend
 • Aardend
 • Positieve energie
 • Daadkracht
Isa Rutten
Isa Rutten @_crystalholic_
Edelstenen liefhebber en eigenaar van Crystalholic (webshop in edelstenen en mineralen). Al zo lang als dat ik me kan herinneren ben ik gefascineerd door edelstenen. Via mijn webshop en adviseer mensen welke stenen ze kunnen gebruiken. Ook geef ik mijn klanten en volgers tips & tricks over hoe je edelstenen kan toe passen in je dagelijks leven.