Bang om je hart te volgen? Vertrouwen krijgen in de liefde

Leestijd: 3 minuten

Laatst las ik een reactie van iemand op Instagram die vertelde niet langer zijn hart te volgen. Hoewel een detailleerde beschrijving ontbrak, liet zijn toon blijken dat hij waarschijnlijk in het verleden is gekwetst op liefdesgebied. Mijn eigen hart kromp ineen. Hoe schrijnend is het als iemand definitief besluit nooit meer zijn hart te gaan volgen? Pijn voelen kan ertoe leiden dat we besluiten alleen nog te vertrouwen op ons rationele denkvermogen. Ons brein als beste kameraad. Hoe kun je toch leren om je hart te volgen?

Je hart openen of sluiten

Pijnlijke ervaringen kunnen ervoor zorgen dat we besluiten de pijn niet meer te willen voelen. We verzinnen dan allerlei trucjes die ons helpen om negatieve gevoelens uit de weg te gaan. Noem het je persoonlijke overlevingspakket. Een tas vol met aangeleerde tools en gadgets die je bewust of onbewust inzet om met de donkere kant van het leven om te gaan. 

Vooral als je hoogsensitief bent, kunnen gevoelens zoals angst en onzekerheid je extra hard raken. We gaan de pijn vermijden, de pijn proberen te onderdrukken of onszelf proberen te veranderen totdat we ‘goed genoeg zijn’. Gek genoeg associëren we pijn vaak met bijvoorbeeld de gedachte dat we zwak zijn. We vergelijken ons met de mensen in onze omgeving en hoe zij met het dagelijks leven dealen. Dit eindeloze pad is al pijnlijk op zich.

We sluiten ons hart af, in de hoop dat we enkel en alleen nog maar de mooie dingen in het leven hoeven te ervaren.

In de veronderstelling dat pijn er niet mag zijn

We hebben tot op het bot geleerd om hard te werken en aan hoge verwachtingen te voldoen. Deze hoge lat begint al bij onze kinderjaren, waarin we onze verbinding met creativiteit, de natuur, fantasie en onze sensitiviteit aan de kant schuiven om een voldoende te kunnen halen voor de volgende toets. Als we ons ziekjes voelen, liggen we twijfelachtig met onze telefoon in bed om te bedenken hoe we dit tactisch kunnen uitleggen aan onze werkgever. Zal hij of zij ons wel geloven?

Je hart volgen is iets wat je van nature al kunt, maar waarvan je de afgelopen jaren waarschijnlijk hebt geleerd dat dat niet veilig is. Naast dat je de indruk wordt gegeven dat je hart volgen ‘onveilig’ is, passen deze kleurrijke keuzes vaak ook niet binnen het vaste stramien van je omgeving. Mensen vinden daar wat van en dat is eng. Wat als je een fout maakt? Of dat je keuzes die je hart je hebben ingeluisterd, toch onjuist blijken te zijn?

De kern van pijn is liefde

Het gaat mis bij de overtuiging dat je hart volgen betekent dat je enkel en alleen nog moeiteloos door het leven zwiert. Dat, zodra je keuzes vanuit je hart en intuïtie maakt, het leven alleen nog maar mooi mag zijn. Deze overtuiging impliceert dat er een goed en fout bestaat en dat zet ons klem. Je hoofd en hart zijn dan uit balans. Dan gaan we labelen en labels zorgen dat we veilig en vrijwillig achter tralies blijven. 

Voelen maakt vrij

Er is een oplossing die je vrijheid en een lichter leven zal brengen. Een oplossing die zo simpel klinkt, maar veel mensen besluiten niet te volgen omdat het onveilig lijkt. Deze oplossing is om zogenaamde negatieve emoties en gevoelens zoals pijn, verdriet, angst en rouw, niet langer als zodanig te bestempelen. In de kern in alles is liefde, ook deze emoties. Op het moment dat je pijn durft te voelen, te durft doorvoelen en vervolgens durft los te laten, ga je werkelijke vrijheid ervaren. Je leven wordt dan niet meer beheerst door het uit de weg gaan van pijn en verdriet. Je hoeft er niet langer voor te vluchten, omdat je het in de ogen durft te kijken. Dat is de weg naar heling. Je kunt dan met een gerust hart je hart en je intuïtie volgen, wat er ook voor je in het verschiet ligt.

Je hart volgen

Als je besluit je hart te openen en te volgen, zul je alles wat er op je pad komt eren. Je zult het zien als iets dat speciaal voor jou gebeurt. In elke ervaring schuilt een levensles. Hoe pijnlijk of hoe mooi deze ook zal zijn. Je zult steeds meer gaan merken dat je hart luider gaat spreken. Je voelt steeds meer zekerheid als je intuïtie iets doorgeeft, omdat je weet dat het uiteindelijk toch wel goed komt. Deze verdieping blijft altijd doorgaan. Je komt daardoor steeds dichter bij jezelf. Het is een magische reis die door jou gemaakt mag worden!

Je hart roept. Ben je bereid om naar haar te luisteren? Lees dit artikel voor extra tips om te leren leven vanuit je intuïtie.