Aromatherapie – De 3 meeste populaire oliën ter verlichting van stress

Leestijd: 3 minuten

Geuren van essentiële oliën zijn een krachtige tool om in te zetten ter ondersteuning van lichaam en geest. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat geuren al eeuwen worden ingezet worden om je te prikkelen vanuit je diepere lagen en je te helpen bij het verlichten van emotionele bagage.

De mens heeft biologisch gezien een natuurlijke sensor om een geur aan een gebeurtenis of een plek te koppelen. Denk bijvoorbeeld eens aan het huis van je grootouders. Als je een geur ruikt, dan waan je je daar heen. Geuren zijn onlosmakelijk verbonden met herinneringen uit het verleden en met de gevoelens die je toen ervaarde. Werken met geuren is dan ook een ontzettend krachtige tool. 

Essentiele oliën kunnen op meerdere manieren ingezet worden. Niet alleen reuk, maar ook lichamelijke aanraking zoals smeren in combinatie met geur heeft een intense werking. Het is dan wel van belang dat je een kwalitatieve en pure olie gebruikt voor je huid en luchtwegen. Er is dus wel degelijk verschil tussen de goedkopere soorten oliën en oliën die kostbaarder zijn. Vraag dit bij twijfel na bij een specialist.

Een simpele manier om de echtheid te checken is bijvoorbeeld bij lavendelolie. In een lavendelolie worden meer dan honderd bloemen van een lavendelplant gebruikt voor een flesje van vijf milliliter. Je kan nagaan dat dat zeer bewerkelijk en dus kostbaar is. Je kunt ook de geur zelf gebruiken om te valideren of het een pure olie betreft. Honderd procent pure olie ruikt behoorlijk sterk en ruikt altijd naar de plant, bloem of wortel waar het van geoogst is. Soms komt het voor dat een geur van een bepaalde olie je nou niet bepaald aanspreekt. Haar werking is dan echter juist vaak goed. ‘’De olie die je het meest vindt stinken heb je het hardste nodig.’’ Wordt er ook wel gezegd. 

Welke kalmerende oliën worden er veelal ingezet voor ontspanning en ter verlichting van stress? 

Lavendelolie

Zelfgeperste lavendelolie ter ontspanning en verlichting van stress

De meeste populaire variant is waarschijnlijk wel de lavendelolie. De pure versie ruikt echt heel duidelijk naar de bloem. Ruik eens aan je lavendel in de tuin. Pure lavendelolie heeft exact dezelfde geur.

Lavendel verlicht algehele spanning in je lichaam en geest. Het werkt heel rustgevend in een diffuser als je onrustig slaapt bijvoorbeeld. Zet de diffuser in je slaapkamer met een paar druppels lavendelolie en je zult merken dat je een prettigere en stabielere nachtrust ervaart. Een andere manier is om de olie op je polsen te smeren. Dan draag je de geur dicht bij je en zal hij je op die manier een rustgevend gevoel geven. Er bestaan zelfs sierraden waar je het met je mee kunt dragen.

Lavendel kan echter nog veel meer dan alleen rustgeven. Het is ook effectief om in te zetten bij de genezing van blauwe plekken of een schaafwond. De olie ondersteunt de geneeskracht van het lichaam zodat ze eerder verdwijnen.

Sinaasappelolie

Een wellicht wat verrassende maar veelvoorkomende etherische olie om niet te vergeten is sinaasappel olie. Deze werkt up-liftend en maakt je vrolijker door zijn frisse citrus geur. Een laagdrempelige olie om in te stappen. Sinasappel stimuleert positiviteit en geeft je een warm gevoel vanbinnen. Een mooie combinatie samen met sinaasappel is cedarwood of kaneel olie. Blend deze samen in je diffuser en je ervaart hoe mooi deze combinatie is voor een rustgevende werking en je gemoedstoestand. Dit is de magie van de tweedubbele werking van orange: upliftend en in combinatie met bepaalde andere kruiden ook rustgevend.

Stressverlichtende combinatie formule

Heb je al langer ervaring met het gebruik van oliën voor je gezondheid, dan kun je eens proberen om meerdere ingrediënten met elkaar te combineren, bijvoorbeeld in een diffuser of een oliebrander. Het volgende elixer is een ware stress relief formule voor de aroma enthousiast. Tip: je kunt een donkerkleurig pipet flesje kopen bij je lokale drogist of online om de oliën te bewaren voor gebruik.

  • Copaifera officopaiba-olie)
  • Citrus aurantifolia (limoenolie)
  • Cedrus atlantica (cederhoutolie)
  • Vanilla planifolia (vanilla-extract)
  • Ocotea quixos (ocotea-olie)
  • Lavandula angustifolia (lavendelolie)

Dit is slechts een kleine greep uit de vele oliën die er zijn. Je kunt met geur zoveel bereiken en het is een natuurlijke tool om je lichamelijk en geestelijk helpen en te ondersteunen, bijvoorbeeld tijdens trauma- en emotieverwerking en fysieke klachten zoals hoofdpijn. Aromatherapie is prachtige natuurlijke aanvulling tijdens je herstel.

Mariska (@olie_liefde_mariska) is aromatherapeut vanuit hart en ziel. Ze laat je zien wat geuren in je leven kunnen doen. Daarnaast is ze reiki behandelaar en geeft ze Access Bars behandelingen. Je volgt haar verhaal op Instagram.