Leestijd: 4 minuten

Wanneer we onze omgeving om advies vragen, krijgen we vaak te horen dat we ons hart moeten volgen. Dit klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Hoeveel mensen volgen nu echt hun zuivere intuïtie? Je hart volgen betekent moed hebben, voelen en knopen doorhakken.

Niet weten wat je wilt

Niet weten wat je wilt voelt vaak onprettig en stressvol. De maatschappij is zo ingericht dat we al op jonge leeftijd dienen na te denken over onze loopbaan en onze toekomst. We voelen de druk om keuzes te maken. Keuzes die misschien wel voor altijd zijn. Het kan ook zijn dat er vaak beslissingen voor jou zijn gemaakt in het verleden, bijvoorbeeld door je ouders. Misschien moest jij wat langer je mogelijkheden overdenken en hakten de snelle beslissers de knopen voor je door. Ook als je jarenlang hebt moeten overleven of jezelf aanpassen waardoor je relatie en het contact met je lichaam en geest niet optimaal is.

Al deze voorbeelden kunnen ertoe leiden dat jij nu het gevoel hebt dat je vastzit en moeite ervaart om op je eigen gevoel en beslisvaardigheid te vertrouwen. Dat je twijfelt over wat je wilt en voelt als je voor een beslissing staat. Je mag leren om te varen op het gevoel vanuit je hart en te vertrouwen op je zuivere intuïtie. Er is een hele grote kans dat jij het antwoord diep van binnen al weet, ook al denk je van niet.

Twijfelen is vaak een gevolg van ‘te veel in je hoofd leven’. Hierdoor raakt het contact met je gevoel en je lichaam zoek. Wat je kunt doen als jij je in deze situatie bevindt, is de tijd nemen om dit weer om te draaien en  lichaam en geest in balans te brengen. Houd er rekening mee dat dit proces niet van de een op andere dag omgedraaid is, nadat je jarenlang vanuit die belemmerende overtuigingen of blokkades hebt geleefd.

Hoe weet je wat je hart je vertelt?

Je hartgevoel bestaat uit de wijsheid van je onderbewustzijn, lichaamswijsheid en je Hogere Zelf. Deze drie punten vallen onder dat wat we onze intuïtie noemen. In dit artikel lees je hier meer over.

Jouw onderbewustzijn beslaat een ontzettend groot deel van je hersencapaciteit! Hier ligt allerlei kennis opgeslagen, zoals herinneringen en ervaringen (en waarschijnlijk ook de wiskundeformules en Duitse werkwoorden die je nu niet meer gebruikt). Soms zorgt een bepaalde geur of gebeurtenis ervoor dat vergeten kennis weer plotseling boven komt. Dit is nooit weggeweest. Je kunt je dus voorstellen dat we denken, voelen en handelen op basis van ons 95% aan onderbewustzijn.

Jouw lichaamswijsheid is hier ook mee gelinkt. Bijvoorbeeld je spieren onthouden bewegingen en ervaringen. Daarnaast weet je lichaam het gelijk wanneer er een virus of ziekte is binnengedrongen. Nog voordat deze kennis in jouw 5% aan bewustzijn terecht is gekomen. Dit verklaart waarom we soms moe zijn of ons op een bepaalde manier voelen zonder dat we weten waarom.

Naast deze talrijke kennis die jij in je hebt, beschik je ook over je Hogere Zelf. Dit is de verbinding tussen jou en je ziel. Je ziel is, net als alles, energie. Vanuit je Hogere Zelf ontvang je ingevingen die niet met het verstand te verklaren zijn.

Je herkent de signalen van je intuïtie door een diep WETEN. Wanneer je twijfelt, betekent dit dat je onvoldoende geaard en verbonden bent met je lichaam en ziel. Vanuit die twijfel ben je vaak geneigd om harder te gaan nadenken. Dit werkt averechts. Neem afstand van de situatie en maak de keuze om  voor jezelf zorgen en ontspanning een prioriteit te maken. Keuzes maken vanuit een heldere  geest en verbinding zorgt voor meer keuzes die in lijn liggen met wie jij werkelijk bent.

De moed om jezelf te zijn

Het innerlijk WETEN wordt gevolgd door ACTIE. Dit houdt in dat je stappen onderneemt vanuit de ingevingen van je intuïtie. Op het moment dat je dit doet, kies je voor jezelf en jouw geluk. We zijn op ons best wanneer we leven in lijn met wie we zijn. Dit stelt ons ook beter in staat om klaar te staan voor anderen en liefde en licht te verspreiden over de wereld.

Dit vergt moed en vertrouwen. In het begin zal dit vertrouwen minimaal zijn. Wij mensen willen graag bewijs zien, het resultaat. Je zult zien dat dit ook gebeurt zodra je juist je mind kalmeert en je focust op je intuïtie en de dingen die je diep van binnen blij en gelukkig maken. Als we ons innerlijk weten gebruiken als kompas in het leven, kan dit ervoor zorgen dat we keuzes maken die invloed hebben op onze omgeving. Op dit punt kunnen we angst voor afwijzing ervaren. Dit hoort erbij en is compleet menselijk. De keuze is aan jou: neem je de veilige route of ga je het hobbelige pad over? Alles is tijdelijk, ook het hobbelige pad. Als je dit leest is dit bij deze een aanmoediging om dat te doen wat je al zo lang wilt, maar tot nu toe hebt uitgesteld.  Leef jouw leven!

4 Praktische oefeningen om je intuïtie te versterken

  1. Neem afstand van je lichamelijke en geestelijke prikkels door ze enkel waar te nemen. Breng je lichaam en geest tot in je diepste cellen tot rust.
  2. Je hebt verschillende ademhalingsoefeningen om jezelf weer tot rust te brengen en de verbinding met je lichaam aan te gaan.
  3. Vrij tekenen, schilderen of schrijven. Teken, schilder of schrijf zonder erbij na te denken. Laat je ego los en laat je gaan.
  4. Zet elke dag een kleine stap in de richting van je innerlijke blijheid. Hoe meer jij gaat doen waar je blij van wordt, hoe sterker jij gaat ervaren wat je intuïtie je vertelt.

Maak opnieuw verbinding met jezelf

Niet weten wat je wilt kan je onnodige stress en lage energie opleveren. Dit is om te draaien door je bewust te zijn waar intuïtie uit bestaat en hoe het zich in jouw leven probeert te uiten. Bij de een komt intuïtie door in dromen, onder de douche, tijdens het schrijven of schilderen en bij de ander door ingevingen en helderwetendheid. Maak voor jezelf zorgen jouw topprioriteit! Besef dat het niet ‘normaal’ is om niet je hart te volgen. Vergelijk jezelf niet met anderen en creëer jouw UNIEKE pad waarin geen concurrentie bestaat en waarin je helemaal jezelf kunt zijn.